FEKETE-GYŐR ANDRÁS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt belevágnék az előttünk lévő jogszabálynak az érdemi vitatásába, Nacsa képviselő úr mondott egy-két megmosolyogtató gondolatot az előzőekben. (Nacsa Lőrinc: Örülök, hogy segíthettem!)

Egy olyan pártszövetségnek a képviselője veszi a szájára a „demokrácia”, illetve a „demokrata” szavakat, amely pártszövetség önkényuralmi eszközökkel, saját pártkatonákkal árasztja el a magyar demokrácia, a magyar jogállamiság különböző intézményeit, egészen a legfőbb ügyészi hivataltól a közmédia kuratóriumáig bezárólag. (Nacsa Lőrinc: A parlament választotta meg!) Tehát öntől, köszönjük szépen, de nem fogadunk el semmilyen demokráciára vonatkozó kioktatást. Itt egyetlen demokrata szövetség van ebben a parlamentben, az önökkel szemben ül. (Derültség a kormánypárti padsorokban.  Balla György: Gyurcsány Ferenccel! Bravó!)

Ami pedig magát a kormányt illeti, a Magyarország előtt álló feladatok megoldására, illetve a hazánk előtt álló kihívások kezelésére Orbán Viktor új kormánya nem alkalmas. Ez részben a zavaros struktúra, a hiányzó funkciók miatt van így (Balla György: Ez már most zavaros! A szónok!), részben pedig azért van így, mert a következő években olyan kihívásokkal kell hazánknak szembenéznie, amikkel az elmúlt 32 évben, vagyis a rendszerváltás óta még soha nem kellett.

A Momentum ezért támogatni fog minden olyan javaslatot, ami Magyarországot megvédi, ami a hazánkat építi, ami ezt az országot jobbá teszi, de ellenezni fogunk minden rossz megoldást. Ez a kormány azonban egy rossz politika folytatása, ezért nem támogatjuk ezt a kormányt, és a korrekcióját kérjük. (Dr. Orbán Balázs: Kérje a választás korrekcióját!  Derültség a kormánypárti padsorokban.)

Azt is ki kell mondani, hogy Magyarország problémáinak jelentős részéről nem Orbán Viktor és nem a Fidesz tehet. Másokról viszont igen, az pedig 12 éve a teljhatalom kizárólagos felelőssége, hogy miként igyekezett megelőzni a veszélyeket, illetve hogyan reagált a felmerülő problémákra.

Nem felelős a Fidesz a globális ellátási láncokban bekövetkező problémákért, ami az infláció jelentős részét okozza, de felelős azért, hogy Magyarországon súlyosabb a pénzromlás, mint a környező országokban itt Európában. (Nacsa Lőrinc: Ez nem igaz!) Márpedig az infláció (Nacsa Lőrinc: Ez nem igaz!  Az elnök megkocogtatja a csengőt.) nemcsak a tízmilliós vagy éppen tízmilliárdos megtakarításokat sújtja (Nacsa Lőrinc: Közgazdászok!), bár utóbbiak esetében önök többet tudnának nekünk mesélni, hanem egy 150 ezer forintot kereső kezdő pedagógusnak vagy ápolónak óriási életszínvonal-romlást jelent az infláció. Eleve szégyen persze, hogy ma ezen hivatásokat gyakorló honfitársaink ennyit keresnek. Ez legalább 12 év kormányzásának a szégyene, legalább.

Aztán nem tehet a Fidesz az ukrajnai háborúról, de a Momentum és azok a magyar választópolgáraink, akik tisztában vannak a XX. századi magyar történelem tragédiáival, okkal bírálják és bíráljuk a kezdetektől az Orbán-kormányok Putyin-barát politikáját. Kevés, nagyon kevés, hogy a nyílt oroszbarátság a háború kitörésével lavírozássá szelídült.

Az is megmosolyogtató számunkra, hogy az első igazán egyértelmű mondatot a háborúval kapcsolatban múlt szombaton hallottuk Novák Katalin szájából. Vajon Orbán Viktor miniszterelnök miért nem meri kimondani  kérdezem önöket, miért nem meri kimondani  az önök miniszterelnöke, hogy nem vagyunk semlegesek, és hogy elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai népirtását (Nacsa Lőrinc: Mi nyújtottuk be a határozatot!), egy olyan országban zajló népirtást, amiben magyar honfitársaink is élnek?

Felelősség terheli a magyar kormányt azért is, hogy nemzetközi szinten épp a háborús agresszor melletti kiállás és a 12 éve konzekvensen folytatott Európa-ellenes politika miatt hazánk, Magyarország elszigetelődött.

A brüsszeli pénzbőség, a szárnyaló európai gazdaság mellett az európai vezetők elnézték  sajnos, elnézték  önöknek, hogy a magyar polgároknak szánt eurócentekből önök, illetve az önök oligarchái, az önök pénzemberei luxusobjektumokat, kastélyokat, vadászházakat építettek, ahelyett, hogy kórházakra, iskolákra és munkahelyekre fordították volna ezeket a forrásokat. (Nacsa Lőrinc: Cseh Katalin cége!) A Momentum európai képviselői három évvel ezelőtt azzal a mandátummal mentek Brüsszelbe, hogy ezen változtassanak, hogy az uniós pénzeket hazahozzuk, mert most ezek nincsenek itt, önök miatt (Nacsa Lőrinc: Cseh Katalin cégénél vannak!  Derültség a kormánypárti padsorokban.), hogy az uniós pénzeket hazahozzuk, és azokat a magyar emberek és a magyar vállalkozások boldogulására és fejlesztésére fordítsuk, és ezen is fogunk dolgozni a következő években. (Nacsa Lőrinc: Megnyugtattál!)

Amikor az új kormányról szavazunk, arról is dönteni kell, hogy képese ez a csapat egyáltalán hazahozni ezeket az uniós forrásokat az utolsó eurócentig. Értsük jól az Orbán Viktort győzködő uniós vezetők gesztusát! A magyar polgárok a túszok, az európai vezetők pedig a túsztárgyalók, akik megpróbálják a fenyegetőző magyar miniszterelnököt, az önök miniszterelnökét jobb belátásra téríteni. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

Felelősség terheli a kormányt azért is, mert van egy csak ránk jellemző válság, egy úgynevezett jövőválság Magyarországon.

(11.30)

Az elmúlt 12 év egyértelműen kudarcos területe  ezzel talán még önök is egyetértenek, de az biztos, hogy a Magyarországon élő összes választópolgár igen  az oktatás és az egészségügy. A magyar közoktatás rendszerét kizárólag az alulfizetettségük ellenére elhivatott iskolai dolgozók és pedagógusok tartják össze. Magyar specialitás, már-már hungarikum lett a minden szakot helyettesítő tanár és a papíron gyerekfelügyeletnek hazudott tanóra (sic!) meg az a pedagóguséletpálya-modell, ahol valódi dilemmává válik, hogy valaki a tanítás mellett a mestertanári minősítést vagy egy takarítói mellékállást célozzone meg, ha több pénzhez szeretne jutni.

Aztán felelős az elmúlt 12 év azért is, hogy a Fidesz-kormány saját szerve, az úgynevezett Állami Népegészségügyi Központ 2013-as jelentése szerint két év alatt egy közepes városnyi magyar, körülbelül 32 ezer magyar ember halt meg vagy hal meg azért folyamatosan, mert rossz minőségű az egészségügyi ellátás, amiért önök 12 éve felelősséget vállalnak. Tehát még egyszer, ezt nem én állítom, hanem ezt az Orbán-kormány állítja saját magáról, ezt önök állítják saját magukról. Azóta ezek a számok valószínűleg nem javultak, bár hozzátenném, hogy több ilyen jelentés nem készült, nem nehéz kitalálni, hogy miért nem.

Higgyék el, mi nem a nemzetközi gigasportrendezvények ellen jöttünk létre, de nehéz azt belátnom, hogy hogyan képesek önök vizes vb-re meg Giro d’Italiára szórni a közpénzt, miközben ennyi magyar honfitársunk hal meg évről évre az önök felelőtlensége miatt, és ennyi nyerek jövőjét teszik önök tönkre, illetve veszik el annak lehetőségét az oktatás alulfinanszírozásával. Nem tudom, de sejtem, hogy ez az egyik oka, hogy még csak külön felelőst, külön minisztert sem szántak ezekre a feladatokra. Én nem bánom, ha önöket megsértem ezzel (Balla György: Nem tudsz minket megsérteni.), akkor is ki fogom mondani, hogy önök nem egy kormányt igazolnak le, hanem tucatnyi személyi titkárt Orbán Viktor mellé.

Ez a kormány és ez a szerkezet nem képes megoldást találni az oktatás és az egészségügy, az elszabaduló infláció, a szomszédunkban zajló háború és az államadósság problémájára sem. Ugyebár, oktatási és egészségügyi minisztériumot eleve nem találunk ebben a szerkezetben. Persze, nyilván én is tudom, hogy egy önálló minisztérium sem mindig garancia magára a sikerre, de kérdezem én önöket, kormánypárti képviselőtársak, hogy biztosan jó ötlete egy nulla egészségügyi tapasztalattal rendelkező korábbi rendőrfőnökre bízni annak a területnek az irányítását, ami két évtizede a legnagyobb válsággal küzd Magyarországon.

Mi az oka annak, hogy két külön minisztérium foglalkozik közoktatással, illetve felsőoktatással, mintha nem a mai általános iskola alapozná meg a középiskolások és az egyetemisták jövőjét? Azt pedig egyenesen ijesztő látni, hogy a szociális terület, tehát a szegénység felszámolása is Pintér Sándor alá kerül. Kérdezem önöktől, miféle társadalmi mobilitást lehet elérni gumibotokkal. (Nacsa Lőrinc: Füstgránáttal esetleg?) Vagy küld majd a Belügyminisztérium a belügyminiszter nevében egy sms-t, hogy kérjük, üljön át egy másik társadalmi osztályba? (Derültség a Momentum soraiban.)

Nagyon jó lenne, ha az Orbán-kormány végre leszámolna azzal, hogy a szegényeket üldözi a szegénység helyett. Nem igaz, hogy akinek semmije nincs, az annyit is ér. József Attilának vagy a gyufát feltaláló Irinyi Jánosnak vagy Csontváry Kosztka Tivadarnak soha nem volt semmije, de örökségük óriási, és többek között rájuk is büszkék lehetünk ebben a nemzetben.

Tisztelt Országgyűlés! Egy pandémia után, egy elhúzódó háború szomszédságában az új kormány közel fele, hat tárca foglalkozik gazdaságpolitikával. Mintha önök semmit nem tanultak volna az elmúlt két évből. Minek kell történnie, kérdezem önöket  bár a miniszterelnököt kéne , hogy Orbán Viktor legalább a saját embereiben meg tudjon bízni? Tényleg mindennél fontosabb, hogy egyetlen fideszes politikus se emelkedhessen a miniszterelnök fölé? Hogy fog ez a kormány így működni? Tehát ha például egy miniszter csökkenteni szeretné a kisvállalkozásokat terhelő terheket  megjegyzem, ezt egyébként mi támogatnánk , hogy viszi át a másik öt, gazdasággal foglalkozó tárcán? Ilyen szerkezetet a Momentum-frakció nem tud támogatni.

Vannak rossz személyi döntések is, amikről muszáj szót ejteni. Szerintem még Pintér miniszter úr is egyetért velem abban, hogy nem jó ötlet arra az emberre bízni a polgári titkosszolgálatok működtetését és a korrupció ellenőrzését, aki a letelepedésikötvény-bizniszt hozta tető alá. Ugye, itt Rogán Antalról beszélünk, és arról a programról, amely megengedte nemzetközi bűnözőknek, köztük a saját népét vegyi fegyverekkel bombázó szíriai elnök táskás emberének és egyéb potenciális külföldi kémeknek, hogy Magyarországon magyar állampolgársághoz jussanak, itt letelepedhessenek és itt élhessenek. Ez szégyen! Az pedig elképesztő, hogy honvédelmi miniszterré nevezhető ki valaki, akinek közvetett érdekeltségei vannak a hadiiparban.

Mindezek alapján a Momentum ezt a kormányt nem támogathatja és nem is támogatja. Ha egészségügyi dolgozók vagy pedagógusok fizetésének emeléséről, vagy a nyelvoktatási programokról, a kisvállalkozások adóinak csökkentéséről, digitalizációról, ne adj’ isten, környezetvédelemről nyújtanak majd be az új kormány tagjai javaslatokat, azokat támogatni fogjuk. Ha ilyen javaslat érkezik, akkor fogunk mi még együtt szavazni, kedves Láng képviselőtársam, de amíg ez nincs így, addig nem.

Ezt a kormányt nem tudjuk jóváhagyni, alkalmatlan tehát a legfontosabb feladatok ellátására s a legnagyobb veszélyek elhárítására. Hihetetlen teljesítmény az is, hogy sikerült egy olyan kormányt összerakni, hogy még annak sem lehet szívből örülni, hogy legalább Kásler Miklós megbukott. (Balla György közbeszól.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Ülj le, egyes!) Én nem vagyok a pártpolitika ellensége, én magam is pártot alapítottam, pártot építettem, és egy párt frakciójának vagyok itt a parlamentben a frakcióvezetője, de elsősorban Magyarország politikusa vagyok, a magyarokat s Magyarországot szolgálom, és csak másodsorban vagyok a Momentum politikusa.

Önöknél láthatóan ez fordítottan szokott működni, ugyanis ennek a kormánynak az összetételénél szemmel látható, hogy a fideszes hatalomkoncentráció és a fideszes hatalommegosztás volt a kialakítás legfőbb szervező elve, nem pedig Magyarország elsődleges érdeke. Erre pedig a Momentum-frakció nemmel fog szavazni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage