DÚRÓ DÓRA, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Család, oktatás, egészségügy, ifjúság, gyermek, sport  olyan szavakat említettem, amelyek nem szerepelnek sem a minisztériumok nevében, sem az erről szóló előterjesztésben. Önök egy olyan kormányzati struktúrát fognak felállítani a néhány óra múlva következő szavazáson, amelyben nem kap még említés szintjén sem szerepet a család.

Eddig családügyi minisztere volt Magyarországnak, mert önök, amikor kinevezték Novák Katalint erre a pozícióra, azzal érveltek, hogy szükség van arra, hogy egy miniszter képviselje a kormányban a családokat. (Nacsa Lőrinc: Most köztársasági elnök.) Most már még egy minisztérium nevében sem említik meg a családügyet, pedig ha valami kihívás egyáltalán Magyarország számára, akkor éppen most, amikor  Orbán Viktor 2010 óta kormányzása során először  csökkenő termékenységi adatok láttak napvilágot, különösen nagy kihívás lenne, hogy a családdal az eddiginél is sokkal hangsúlyosabban foglalkozzanak. Mert a technológia, az innováció, a beruházás bezzeg szerepel a minisztériumok nevében, azzal bezzeg foglalkoznak majd 5-6 tárcában is, de a családdal, az ifjúsággal, a gyermekekkel, az egészségüggyel, az oktatással nem fogják mindezt megtenni.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tíz éve nem esett vissza Magyarországon a termékenység. És tudják, hogy mikor történt meg ez? Éppen idén januárban, és éppen a közgazdaság-tudományi társaság egy kutatója hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni oltások számának megugrása a születések számának drasztikus visszaesését eredményezte 9 hónapos eltolódással. Mondhatnánk azt, hogy a Covid-járvány beköszönte után visszaesett a termékenység. Valóban egy átmeneti megtorpanás volt Magyarországon is a termékenység növekedésében, de maga a járvány nem okozott visszaesést a termékenységben, az oltások tömegessé válását követő 9 hónappal az elmúlt húsz évben nem látott visszaesés következett be a születésszámban. Az idén januári adatok 20 százalékkal  20 százalékkal!  maradnak el az egy évvel ezelőttihez képest, s a termékenységi ráta 1,57-ről 1,55-re esett vissza. És egy ilyen helyzetben terjesztenek be önök egy olyan minisztériumi struktúrát, amelyben azt mondják, hogy nincs szükség többé családügyi miniszterre. Mi az oka ennek? Miért gondolják azt, hogy most már nincsen szükség a családok minisztériumi szinten, miniszteri szinten történő képviseletére?

S még egy nagyon fontos mentalitásbeli kérdés a családpolitikai javaslatokkal, illetve intézkedésekkel kapcsolatban. Tudom, hogy ha válaszolnak majd a felszólalásomra, akkor felsorolják, hogy milyen pozitív változások történtek a családpolitika területén az elmúlt 12 évben, és én ezt nem vitatom. Ugyanakkor önöknek, nekünk, minden egyes magyar parlamenti képviselőnek nem az a feladatunk, hogy hozzunk intézkedéseket, hanem az a feladatunk, hogy ezek hatékonyak legyenek, és ha nem elég hatékonyak, akkor vizsgáljuk felül őket, és hozzunk további intézkedéseket, mert ha már kihívásról beszélünk a XXI. században Magyarországon és Európában, akkor a demográfiai katasztrófahelyzet, amely 1980 óta tart Magyarországon, na, az aztán kihívás, sokkal fontosabb kihívás, mint a technológia meg az innováció. És ezért nagyon súlyos probléma, hogy önök ezt nem így gondolják, és súlyos probléma, hogy Magyarország miniszterelnöke ezt nem így gondolja.

A további átalakítások tekintetében is szükséges feltenni néhány kérdést önöknek. Szeretném tudni, hogy ki az az előterjesztők közül, akinek Pintér Sándorról a közoktatás jutott eszébe, vagy továbbmegyek, ki az, akinek Rogán Antalról a korrupció elleni harc jutott eszébe. Mert az egész minisztériumi struktúrának, az újnak is, mondhatjuk, az egyik legnagyobb vesztesei az állami dolgozók. Az állami dolgozókkal önök rendkívül kegyetlenül bánnak az elmúlt 12 évben. Szinte minden állami ágazatban jellemző a létszámhiány és az alulfizetettség.

Nézzük sorra! Az oktatásban a pedagógusok sztrájkolnak a fizetésük, a munkakörülményeik, a megalázó bánásmód miatt. A választási kampány elején került nyilvánosságra egy kezdő pedagógus levele, amelyben a saját példáján keresztül mutatja be azt, hogy ezeknek az embereknek, akik a gyermekeinkkel naponta 8-10 órát is eltöltenek, milyen körülmények között kell dolgozniuk. Igen, és ez a pedagógus leírta, hogy a hónap végén gyakran előfordul, hogy ő üres rizst ebédel, mert másra nincsen pénze, de az is előfordult, hogy a WC-papírt az iskolából vitte haza, hogy legalább az legyen neki otthon. És ezek után ezeknek az embereknek, akik nap mint nap odaállnak a gyermekeink elé, önök azt mondják, hogy továbbra sem lesz egy oktatási minisztérium, nem lesz egy oktatási miniszter, aki az ő érdekeiket tudja érvényesíteni a kormányban, hanem a saját maguk politikai, hatalmi játszmáinak rendelik alá és darabolják fel az oktatási ágazatot, különböző minisztériumokhoz elosztogatva az ezzel kapcsolatos hatásköröket.

De mehetünk tovább az ápolók helyzetére. Elképesztő létszámhiány van az egészségügyben is. Egy év alatt közel 20 ezren hagyták el az egészségügyet, annyival lett kevesebb dolgozó. A szociális szférában még az egészségügyi bérszínvonalnál is alacsonyabb pénzért dolgoznak, lelkileg rendkívül megterhelő feladatot elvégezve az ebben a szférában dolgozók.

(12.00)

A kulturális ágazat, a rendvédelem szintén létszámhiánnyal küzd, a honvédség úgyszintén, és a közigazgatásban dolgozókra is ugyanez a jellemző. Ilyen helyzetben önök mit csinálnak? Nem adnak meg ezeknek az ágazatoknak egy hozzájuk méltó képviseletet, egy hozzájuk méltó kormányzati struktúrát, hanem gyakorlatilag az egészet, mindenkit besöpörnek Pintér Sándor keze alá, ő majd fogja tudni kezelni hatalmi szóval ezeket az ágazatokat.

De ennél ténylegesen már csak egy súlyosabb kérdés van, ez pedig Rogán Antal személye, és az, hogy az összes polgári titkosszolgálat hozzá fog kerülni. Itt nem csak a letelepedésikötvény-biznisz az, ami miatt ez aggályos. Lehet, hogy a miniszterelnök azt gondolja, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, mindenesetre azért ilyen jó kilátásaink nincsenek, hogyha arra gondolunk, hogy Rogán Antal lesz itt a teljhatalmú ura a titkosszolgálatoknak.

Mert egészen pontosan mi történik? Mire tesznek önök javaslatot? Például a Nemzeti Védelmi Szolgálat is kutakodott Schadl-ügyben. Abban a Schadl-ügyben, amelyben az önök volt igazságügyi államtitkára ellen is vádemelést eredményező nyomozást folytattak le, és Rogán Antal kabinetfőnökének az érintettségét is nyilvánosságra hozta. Tehát mit csinálnak önök? Azt a szolgálatot, amely Rogán Antal kabinetfőnökét érintettnek látja, érintettnek találta a végrehajtó-maffiával kapcsolatos bűnszervezetben, ezt a szolgálatot beteszik Rogán Antal alá. Az ember esze megáll! Ez egészen elképesztő. Ez mutatja, hogy itt semmiféle szakmaiságra, semmiféle elkötelezettségre nem lehet számítani, színtisztán és vegytisztán politikai irányítás alá fogják rendelni az összes polgári szakszolgálatot, és egyáltalán nem az a fontos önöknek, hogy ezek jól végezzék a dolgukat, hanem az, hogy a miniszterelnök fenn tudja tartani azt a hatalmi helyzetet, amely kiegyensúlyozottságot eredményez például a hat gazdasági miniszter vagy Rogán Antal személye és Pintér Sándor személye között.

Tehát nem az történik, hogy megnézik, hogy mik azok a kihívások  lásd demográfia, lásd egészségügy, lásd oktatás , amelyekre választ kellene adni a XXI. században, hanem megnézik, hogy milyen emberek erősek a Fideszben, milyen emberek erősek a kormányzatban, és hozzájuk „gombhoz a kabátot” elven osztják ki ezeket a feladatköröket. És amire pedig nincs emberük, nincsen szakemberük, gyakorlatilag szinte a teljes állami szférára, az oktatásra, az egészségügyre, a szociális dolgozókra, azt pedig megkapja Pintér Sándor belügyminiszterként. Egészen elképesztő logika, egészen elképesztő értékrendi kinyilvánítás.

Ezért a Mi Hazánk Mozgalom nem tud egy olyan kormányt támogatni, amely ilyen mértékben lefokozza a családot pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne arra, hogy a termékenységet újra növekedő pályára állítsuk, sőt nem elég növekedő pályára állítani, hanem meg kellene többszörözni az egy anyára eső gyermekek számát, ha egyáltalán magyar Magyarországról szeretnénk beszélni a későbbiekben is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

(A jegyzői székben Z. Kárpát Dánielt Bakos Bernadett váltja fel.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage