TORDAI BENCE, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Mi az állampolgárokkal együtt alulról nézzük ezt a fideszes hatalmi vircsaftot. A Párbeszéd úgy látja, hogy nem Magyarország kormányzására, hanem a Magyarország zrt. irányítására szegődnek ezek az emberek, egy NER-es bizniszkormány jön létre, és a legkevésbé sem az emberek szolgálatát, hanem sokkal inkább a saját hatalmi szempontjaikat és a fideszes oligarchák kapzsiságát akarják kiszolgálni.

Azt látjuk, hogy átverték az embereket. Úgy indultak el ezen a választáson, hogy nem volt semmilyen programjuk. Úgy kértek felhatalmazást, hogy nem mondták meg, hogy mire kérnek felhatalmazást, és ezzel egyrészt arcul csapták azt a 2 millió embert, aki viszont egy pontosan meghatározott vízió szerint szavazott és utasította el az önök világát, és arcul csapták azt a 3 millió embert is, akik kénytelenek voltak jobb híján aláírni egy üres csekket, amivel most láthatólag visszaélnek. Azt vártuk, hogy legalább tegnap, másfél hónappal a választás után Orbán Viktor talán elárulja, hogy mik a tervei Magyarországgal, de az a helyzet, hogy megint nem sikerült ennek nekifutni. Nem futotta másra, mint öntömjénezésre, illetve valami európai léptékűnek szánt gondolatmenetre, aminek a végén megtudhattuk, hogy Orbán Viktor szerint Orbán Viktor Európa jövője. Azért ettől a szörnyű állapottól az európai emberek bölcsessége nyilvánvalóan meg fogja óvni a kontinenst.

De ami annál fontosabb, hogy mennyi nagyszerű dolgot mondott önmagáról és kormányáról ez a remek ember, hogy miről nem beszélt. Nem beszélt tegnap arról, hogy milyen tervei vannak Magyarország jövőjére nézve a következő négy évben, sőt a következő nyolc évben. Nagyon keveset beszélt arról, hogy hogyan akarja szolgálni a magyar embereket, sokkal árulkodóbb az a törvényjavaslat, amely vitáját most tartjuk éppen. Ebben a törvényjavaslatban sorolják fel Magyarország minisztériumait. Magyarországnak a következő ciklusban 11 darab minisztériuma van. A 11 minisztériumból 6 a gazdasági ügyeket intézi, 5 pedig a hatalmi ügyeket intézi, és semmilyen más területnek, semmilyen más témának nincsen önálló minisztériuma az ötödik Orbán-kormányban. Ennél durvább önleleplezést, mint hogy önöket kizárólag a hatalom és a pénz érdekli, kitalálni sem lehetne, ezért mondtam azt, hogy mi, a párbeszédesek, az állampolgárokkal közösen ezt egy hatalmi vircsaftnak látjuk, amit mi messziről, távolról és alulról nézünk. A legjobb lehetőségünk, hogy elmondjuk itt az Országgyűlésben, hogy mégis mi az, amire önök készülnek, hogy leleplezzük azt a következő négy, nyolc, ki tudja, hány évre tervezett ciklust, amit maguknak elképzeltek.

De tulajdonképpen tudjuk, értjük, sejtjük legalábbis, hogy mi készül itt: annak az orbáni Magyarországnak a további építése, amit eddig is láttunk, annak a hatalom- és pénzközpontú rezsimnek a kiépítése, amely az elmúlt 12 évben is folyt ahelyett, hogy ahogy mi a Párbeszédben javasoljuk, egy zöld Magyarország jövőjét építenénk. Egy igazságos, zöld országot, ahol mindenki biztonságban van, és ahol a leglényegesebb, az emberek mindennapjait szolgáló döntésekre fókuszálunk, ahol az emberi jóllét, és nem a vagyon, a hatalom és az ehhez hasonló, önöket mozgató szempontok határozzák meg, hogy mivel van dolga a kormánynak, és hogy mivel van dolga az Országgyűlésnek. Az önök orbáni jövőképében nincs valójában jövőkép. Az embereknek nincs jövője. Hiszen milyen jövőt biztosíthat egy kormány, ahol nincsen környezetvédelmi és klímaügyi zöldminisztérium, ahol nincsen szociális ügyekért felelős minisztérium, ahol nincsen oktatásért felelős minisztérium, ahol nincsen egészségügyi minisztérium?

Tehát önöknek nem lesznek ilyen minisztériumaik. Önök besöpörték néhány megbízhatónak gondolt rendteremtő alá ezeket a feladatokat, és önök nem készülnek arra, hogy ezeken a területeken bármilyen előrelépés legyen. Önök nem akarnak zöldpolitikát folytatni egy olyan országban, ahol annyira durva a légszennyezettség, hogy évente 14 ezer magyar ember haláláért felelős. Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió a légszennyezettség miatt, mert ők védik meg a magyar emberek érdekét, maguk pedig nem, és maguk arra nem képesek, hogy egy minisztériumot felállítsanak erre. Egy olyan országban élünk, ahol a tavaink száradnak ki, ahol már 37 vízfolyásunk száradt ki időszakosan, ahol napról napra egyre inkább a bőrünkön érezük a klímaváltozás pusztító valóságát, maguknak meg ez egy minisztériumot sem ér meg. Egy olyan országban nem lesz szociális minisztérium, ahol dübörög a megélhetési válság, ahol évtizedes rekordon van az infláció, ahol sok százezer ember él havi százezer forintnál kevesebből, és ahol nincsen jövője sok százezer gyermeknek, hiszen olyan körülmények között nő fel, ahonnan teljes, értékes életre felkészülni gyakorlatilag semmi lehetőség.

(12.10)

Nincs jövő Magyarországon, ha nincsen oktatási minisztérium, egy olyan országban, ahol például Nógrád megyében a fiatalok 30 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel hagyja el az iskolapadot. A gyerekek egyharmada funkcionális analfabétaként jön ki szinte az iskolából ebben a megyében, és önök ezzel nem akarnak foglalkozni. Ahogy azzal sem foglalkoznak, hogy a felsőoktatásba jelentkezők száma 40 százalékkal csökkent az elmúlt 12 év alatt. Vagy például, hogy a roma fiatalok 0,8 százaléka jut el főiskolára vagy egyetemre, és maguk egy ilyen országban nem akarnak oktatási minisztériumot.

És nem akarnak egészségügyi minisztériumot felállítani egy olyan országban, ahol 900 ezer embernek nincsen háziorvosa. Hogy akarják orvosolni ezt a problémát orvosok nélkül? Tényleg egy rendőrtisztre bízzák az egészségügy fejlesztését, helyreállítását, rendbetételét, vagy csak a rendteremtést és annak a megakadályozását, hogy újabb tízezrek áramoljanak ki az egészségügyből? Merthogy ez fog történni, és ezért csinálják maguk a veszélyhelyzetet is, hogy törvényileg akadályozhassák meg, hogy felmondjanak az alulfizetett és kizsákmányolt egészségügyi dolgozók. Szóval, nincsen jövő egy ilyen Magyarországon, de az a helyzet, hogy önök a jelen problémáira sem adnak semmilyen megoldást.

A napirend előtti felszólalásomban elmondtam, hogy a megélhetési válságra áfacsökkentéssel és alapjövedelemmel kéne válságkezelő üzemmódban reagálni. Népszavazási kérdések vannak az Országgyűlés előtt, ezekben a témákban is azonnal cselekedni kéne, visszaemelni az álláskeresési járadék példátlanul alacsony idejét 3-ról 9 hónapra. Ez a legalapvetőbb elvárása a munkát kereső magyar embereknek, és letenni végre arról, hogy idegen, keleti diktatúrákat szolgáljanak ki, és nekik építsenek százmilliárdokból campust, ahelyett, hogy a tehetséges vidéki magyar fiatalok lakhatását biztosítanák.

A lakhatási válságra, megélhetési válságra maguknak nincsen megoldása, és ez a kormány láthatólag nem kíván a magyar jövővel foglalkozni. Ez a Párbeszéd álláspontja, és természetesen nem fogjuk megszavazni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage