DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! És én is kérem szépen még a tisztelt Országgyűlés türelmét, nagyon röviden próbálok reagálni az elhangzottakra.

Először is, Balla képviselő úr, engedje meg, én azt gondolom, mindannyian azzal tudunk tenni az Országgyűlés méltóságának megőrzése érdekében, hogyha a személyeskedést mellőzzük a politikai vitákból. (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból.) Én azt gondolom, hogy mindannyian itt vagyunk, és készen állunk politikai-tartalmi vitákat folytatni. Készen áll, mondjuk, Arató képviselő úr is, ezt bizonyította az elmúlt ciklusokban, de én azt gondolom, hogy ez mindenképpen előremutató lenne, ha a személyeskedést mind a két oldal  egyébként ezt mind a két oldalra értem  mellőzné.

Abban teljesen igaza van, Balla képviselő úr, hogy nem helyes ellenzéki magatartás  nyilván az ellenzéki szerep determinált, tehát nekünk megvan a szerepünk itt az Országgyűlésben , nem helyes mindenre rögtön a politikai pozíció miatt tagadással reagálunk és tagadással válaszolnunk. De én azt gondolom, hogy azért látható egy tendencia itt 2010 óta, hogy igen nehéz konstruktív ellenzéki munkát végrehajtani a magyar Országgyűlésben, hiszen az LMP-frakcióra ez jellemző volt, hogy számtalanszor viszonyultunk így a parlamenti munkához, és olykor nemhogy megalapozatlan indoklással, hanem indoklás nélkül utasították el azokat a javaslatokat, amelyek valóban alapvető nemzetstratégiai jelentőségű kérdésekről szóltak, és amelyeket egyébként mi a legjobb szándékkal és a megfelelő szakértelmet igénybe véve és bevonva nyújtottunk be.

És én azt gondolom, amikor eljutottunk odáig egy világjárvány idején is, hogy önök azt is kétségbe vonták, hogy az ellenzéki pártok a magyar emberek vagy a vírus oldalán állnak, én arról is azt gondolom, az is a vörös vonal átlépése volt. Ennek ellenére mi azt tudjuk mondani, az LMP-frakció a továbbiakban is konstruktív lesz, és minden ilyen kérdést ilyen módon fogunk megközelíteni, de én azt kérem, hogy önök is egy kicsit revideálják a saját álláspontjukat, és mindig nézzék meg tartalmilag azokat a javaslatokat, amelyek az ellenzéki oldal részéről jönnek.

És itt szeretnék reagálni Orbán Balázs államtitkár úrra. Felmerült Hiller képviselő úrtól az érdekérvényesítés képességének a fontossága, látva a kormányzati struktúrát; ugye, mégis erről vitatkozunk. Hát, bennünk erőteljes aggodalom fogalmazódott meg, hogy a környezetvédelem, a természetvédelem érdekérvényesítő képessége milyen relációban áll az önök tervezett kormányzati struktúrája tekintetében a gazdasági érdekek érvényesítésének az erejével és a szándékával.

És ugye, amikor olyan ügyeket láthatunk, hallhattuk, hogy önöknek az akkumulátorgyártás egy kiemelt stratégiai ágazat, és az önök kormányával kell a gödi civileknek pereskedni azért, hogy vélhetően az akkumulátorgyárból kiszabaduló vegyi anyagoknak az ivóvízbázis elszennyeződésének hatása kapcsán legalább lássák, hogy milyen súlyú a probléma, akkor én azt gondolom, hogy ez az aggodalom részünkről megalapozott.

És önöknek is be kell látni azt, hogy a gazdasági érdekeknek, vagy adott esetben, hogyha mondjuk, ilyen ügyről beszélünk, a rövid távú gazdasági érdekeknek az érdekérvényesítő képessége egy magát nemzetinek nevező kormány esetében soha nem előzheti meg a természeti kincseink közös megvédésének az érdekeit.

Tisztelt Miniszterhelyettes Úr, Orbán Balázs Miniszterhelyettes Úr! Ön itt sorolt bizonyos eredményeket. Én azt gondolom, hogy ahol vannak eredmények, ott el kell ismerni, de ön például utalt arra is, hogy sikerült eredményeket elérniük az illegális hulladéklerakók létesítése kapcsán.

Itt nem egy vitát folytatunk Süli miniszter úrral. Ebben a kérdésben a legeklatánsabb példát mi tavaly tártuk föl, amikor év elején valamikor megjelent több ezer tonnányi külföldről, Olaszországból beszállított műanyagszemét, úgy, hogy konkrétan esély sem volt arra, hogy a tervek szerint azt feldolgozzák. Nekem kétszer kellett feljelentést tennem annak érdekében, hogy a hatóságok megmozduljanak, és a mi bejelentésünk nyomán a hatóságok megállapították, hogy ez a hatalmas, sok ezer tonnányi műanyaghegy egy kisváros belterületén súlyos tűzveszélyt jelent, és ezek után még 130 napig szállították kamionszámra a hulladékot Olaszországból. Én nagyon remélem, tisztelt miniszter úr, hogy ezeket a problémákat látják, érzékelik, és hogy úgy mondjam, a sikerkommunikáció mellett némi önkritika is bekerül az önök munkájába.

Itt egy kicsit visszautalva a napirend előtti vitánkra vagy felszólalásomra és az ön által arra adott válaszra, én azt gondolom, hogy a Sajót érintő természeti katasztrófa ügye is egy olyan kérdés, amikor egy kicsit talán más pozíciót kellene felvenni. Tényszerűen nagyon korrekt volt az a válasz, amit én kaptam a vízügyi igazgatóságtól, ami a határszakaszon, a határ innenső oldalán a folyóból vett vízminták különböző mérési paramétereire vonatkozott, de én azt gondolom, hogy abban egyet kell hogy értsünk, hogy felelősséggel tartozunk azért, ami a Felvidéken történik, azért, hogy a természeti erőforrásainkat, a közös természeti kincseinket itt a Kárpát-medencében megvédjük, azzal együtt is, gondolom, ön sem érzi azt, hogyha egy ilyen ökológiai katasztrófa kialakul és több tíz kilométeren elpusztul az élővilág egy folyóban, hogy attól mentesülhetünk. De még ettől függetlenül is én nagyon remélem, hogy ha erről nem is esett szó a hozzászólásában, önök nagyon határozottan és keményen lépni fognak a szlovák kormány, a szlovák gazdasági minisztérium és a szlovák környezetvédelmi minisztérium ellenében vagy velük szemben, annak érdekében, hogy végre cselekvés történjen annak érdekében, hogy ezt a brutális szennyezést végre megállítsák. Erről beszéltünk napirend előtt. Én tegnap ott jártam, és az a szörnyű eset fordult elő, vagy az a szörnyű eset van most, hogy továbbra is, három hónapja ömlik a szennyezőanyag a Sajóba, és senki nem tett semmit, még a nyoma sincs a szennyezés forrásánál annak, hogy ott bármiféle munkavégzés történne vagy szakemberek megjelentek volna. Ugyanúgy napi szinten 2,5 tonnányi, rendkívül súlyos, veszélyes bányavíz ömlik bele a Sajóba, ami gyakorlatilag kipusztította a Sajó szlovákiai szakaszán az életet.

Úgyhogy én is nagyon bízom benne, tisztelt miniszterhelyettes úr és tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy ebben a vitában ön is rossz lemezt tett föl, és valójában látják, hogy hol kell korrigálni az önök működését, és nagyobb teret szentelnek a környezet védelmének, nagyobb teret szentelnek a természeti erőforrások védelmének, mert enélkül nem lehet biztosítani a magyar nemzet jövőjét.

Én azt tudom mondani, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártjának a frakciója minden kérdésben, ami ezzel összefésülhető, és minden olyan döntésben, amelyek mind társadalmi, mind gazdasági, mind környezeti szempontból a magyar emberek, a magyar nemzet érdekét szolgálják, támogatóak leszünk, viszont kíméletlen ellenzéki szerepet fogunk betölteni abban az esetben, hogyha önök tétlenül nézik az ilyen jellegű környezetpusztítást, vagy a pillanatnyi gazdasági érdekeket előbbre helyezik, mint a természeti kincseink védelmét. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP és a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage