GY. NÉMETH ERZSÉBET, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttem szóló Illés Boglárka képviselő asszony, a Fidesz vezérszónoka azt kérte, hogy lépjünk ki abból a buborékból, amiben az ellenzék régóta él, és hát támogassuk ezt a T/48-as törvényt. Én viszont hadd kérjem a Fidesz képviselőcsoportját, a KDNP képviselőcsoportját, akik itt maradtak közülük, mert ha jól nézem, akkor szerintem mi ellenzéki képviselők többen vagyunk, mint Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának tagjai, hogy fontolják meg és ne támogassák ezt a törvényjavaslatot. Néhány percben szeretném is elmondani azt, hogy miért gondolom, hogy ez a törvényjavaslat, ami egy úgynevezett salátatörvény, amit már természetesen az előző Orbán-kormányoktól is megszoktunk, mert ez a szerkezet, ez a struktúra, ez a kormányzati struktúra nem segíti azokat a célokat, amelyeket önök kitűztek maguk elé. (Nacsa Lőrinc: Köszönjük az aggódást!)

A törvénytelen Orbán-kormány, amely 12 éve teszi tönkre a hazánkat, egészen váratlan kormányzati struktúrával rukkolt elő, ugyanis egy árva szó sincs benne a XXI. század második felében nagyon fontos területekről. Előzőleg a minisztériumokról szóló törvény kapcsán már elmondták az ellenzék vezérszónokai és hozzászólói, de ezt csak megerősíteni tudom, és szeretném is minél többször elmondani önöknek, hátha végre értő fülekre talál az, amit mi itt mondunk önöknek. Tehát a XXI. század második felében sem az egészségügynek, sem az oktatásnak, sem a környezetvédelemnek nincs önálló minisztériuma, sőt továbbmegyek, pontosan nem is lehet tudni, hogy a miniszterhelyettes úr, államtitkár úr által ismertetett kormányzati struktúrában elsődleges miniszter felelősségébe vagy másodlagos miniszter felelősségébe foge tartozni ez a néhány nagyon fontos terület.

Van viszont hat darab gazdasági tárca, amit többek között a NER-hez köthető üzletemberek vezetnek majd, ahonnét tovább dézsmálható az önök által szóban utált Brüsszeltől kapott uniós forrás. Ha a kormány karaktere az lesz, ami ebből a törvényjavaslatból kitűnik, vagyis a belső ellenőrzés, a bizalmatlanság, az adatok folyamatos gyűjtése, kontrollálása, a mindenkiről mindent tudni akarnak, noha ha ez lesz a jövő Magyarországon, akkor nem vagyunk messze egy orwelli világtól, ahol a megfigyelés totálissá és teljessé válik majd.

Érdekes ugyanakkor, hogy miközben az állam működése egyre átláthatatlanabb, a közérdekű adatok jelentős része titkosított vagy nagy nehezen kiperelhető, addig az állampolgárokra vonatkozó adatgyűjtés és az állampolgárok megfigyelése, ha ezt a törvényjavaslatot önök elfogadják, totálissá válik. Jól látszik a kormány törekvése: egy Kínához hasonló totális ellenőrzés megvalósításán munkálkodnak szisztematikusan, így meg sem lepődik az ember, hogy továbbra is szeretnék Budapesten látni azt a Fudan Egyetemet, amely a Kínai Kommunista Párt kémközpontját telepítené szeretett városomba.

További érdekesség, hogy például a légi közlekedés utasadatait is továbbítani kell, miközben önök mindent megtesznek azért, hogy a NER magángépeinek utazásait és az azon utazók adatait eltitkolják. Nem véletlen, hogy ma az Országgyűlésben a Fidesz-KDNP az az egyetlen párt, legyünk megengedőek, pártszövetség, amely akadályozza az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.

A törvényjavaslatból kikövetkeztethető és előre látható lépésekkel a kormány egyik erős embere az a propagandaminiszter Rogán Antal lehet, aki most, az új javaslat elfogadása után a miniszterelnök utáni legerősebb ember lesz. Nála marad ugyanis az orbáni kormányzásban kulcsszerepet játszó propaganda és kommunikáció, és ehhez megkapja az összes polgári nemzetbiztonsági szolgálat, vagyis az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Információs Központ felügyeletét is. Tudjuk, hogy sokaknak Rogán Antalról a korrupció szó jut eszébe, és az ő megbízatása mások megfigyelésével felér egy hadüzenettel és a tisztességes magyarok arculcsapásával. (Nacsa Lőrinc: Ezt ki írta?) Ha ez lenne az az áhított cél, Magyarország békéje, biztonsága megőrzésének záloga, akkor ezt a zálogot, tisztelt képviselőtársaim, nem érdemes kiváltani, kecskére ugyanis nem bízzuk a káposztát.

Erős a gyanú, hogy a titkosszolgálatok átadása a propagandafőnöknek a konfliktus feloldása a belügyminiszter és Rogán Antal között. A Fidesztől nem függő sajtó ugyanis megemlítette, hogy ennek a konfliktusnak lehet része a Varga Judit igazságügyi minisztert is érintő Völner-botrány. Úgy működik tehát az Orbán-kormány, hogy a Pegasus-botrány, a lehallgatási botrány irataiban előkerül Rogán Antal kabinetfőnöke is, aki, milyen meglepő, még egy irodaházat is vett a Végrehajtói Kartól. Megfigyelés, korrupció  nagyon remélem, hogy továbbra nem ez lesz az Orbán-kormány neve.

A javaslatból, ahogy már említettem, kiderül az is, hogy a kormány elkötelezett továbbra is a Fudan Egyetem, illetve Paks II. megépítése mellett. Mi ez ellen határozottan tiltakozunk. Nem kérünk a Kínai Kommunista Párt kémközpontjából, és azt sem gondoljuk (Nacsa Lőrinc: Népszavazás!), hogy a megbízhatatlanná vált orosz technológiából Paks II.-t meg kell építeni. Kedves Képviselőtársaim! Vegyenek példát a finnekről! Ők már leállították egy ilyen megbízhatatlan technológiával épülő erőmű építését.

És hadd beszéljek még egy számomra nagyon fontos területről, ez pedig Budapest és az agglomerációja. Ezen a területen körülbelül hárommillió ember él, és sajtóhírek szerint ez a terület Lázár Jánoshoz kerülne. Ahhoz a Lázár Jánoshoz, aki a kampányt azzal turnézta végig, idézem: „Most a vidék jön.” Ugyan azt fejtegeti, szintén idézem Lázár képviselő urat: „Budapest-ország rovására kellene fejleszteni a vidéket.” Ugyanakkor azt ismerjük a főnökétől, megint idézek: „Ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit csinálok!” No, szegény Budapest és az agglomeráció, ha a leendő Budapestért is felelős, az agglomerációért is felelős miniszter már a szavakban is nem akarja a budapesti és az agglomeráció továbbfejlesztését!

Ugyanakkor a kormányon belüli káoszt mutatja az is, hogy a rozsdaövezetek fejlesztése és kérdése viszont Palkovics minisztériumához tartozna, és ebből pedig Budapesten van a legértékesebb és legtöbb olyan rozsdaövezet, tehát ez megint egy kormányzati káoszt vezet majd elő ezen a területen is.

Hosszasan sorolhatnám még, hogy csupa milliárdos lekötelezett NER-oligarcha ül be az egymás tevékenységét is átfedő gazdasági tárcák élére. Muszáj jutnia minden kitartottnak mindannyiunk közös pénzéből. Ezért lettek a strómanok a díszpáholyba vezényelve a keresztapa beszédére.

(14.00)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez nem a béke és a biztonság kormánya. Zavartalanul folyik majd tovább a lopás, csak az egyre ridegebbé váló gazdasági körülmények miatt muszáj lesz megfigyelni az embereket. Mi mással lehetne indokolni, hogy a sztrájkkal fenyegetőző orvosok, pedagógusok a belügyminiszter alá kerülnek? Rendőr áll majd minden elégedetlen tanár, orvos és ápoló háta mögött? A növekvő elégedetlenségre és a Fidesz világán belüli katonai fegyelem fenntartására készül az Orbán-kormány, amely tönkretette hazánkat.

A DK nem támogathatja ezt a törvénytelen kormányt, és április 3-a előtt szegény választók nem tudhatták azt, hogy önök mire is készülnek. A választók nem tudhatták, hogy nem lesz önálló egészségügyi, oktatási vagy környezetvédelmi tárca, nem tudták, hogy Rogán Antalra bízzák a titkosszolgálatokat, nem volt szó arról tegnap, ahogy Orbán Viktor fogalmazott, a háborús évtizedről. Ahogy most itt miniszterhelyettes úr, államtitkár úr megemlítette, veszélyes évtizedek következnek. Én nagyon bízom benne, hogy nem ez következik Magyarországra. Önök azt mondták a választási kampányban az embereknek, minden remek, minden nagyszerű, csak önökre kell szavazni. Most itt a megélhetési válság, a rekordhiány, a rekord-államadósság, és a miniszterelnök beszéde alatt az euróhoz képest 5 forinttal gyengült a forint.

A Demokratikus Koalíció nem asszisztál ehhez a törvénytelen és hazánkat tönkretevő kormány ámokfutásához, ezért a DK képviselői nem támogatják a T/48. számú törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage