NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Hadd kezdjem azzal, hogy rendre előkerül a baloldali képviselőktől a salátatörvény vádja. Ez egy bevett joggyakorlati eszköz. Képviselő asszony képviselő volt 2002-2010 között, akkor is voltak salátatörvények természetesen. Vannak olyan jogalkotási eszközök, amiket csak így lehet rendezni. 133 oldal áll itt előttünk, gondolom, nem mondja azt, képviselő asszony, hogy egy-egy „és” vagy „a” betű, vagy egy megváltoztatott szó miatt, vagy egy felsorolás miatt mind-mind külön törvényben jöjjön ide az Országgyűlésnek, hiszen mind-mind egy téma körül csoportosul. Megalakul mindjárt az új kormány, a minisztériumok felsorolását elfogadta a parlament egy fél órával ezelőtt, tehát pontosan lehet látni, hogy ehhez kapcsolódó törvényjavaslatok vannak itt, hogy hogyan alakul át a kormányzati struktúra, mi hova kerül, milyen hatásköri illetőségek lesznek, és hogyan kell ezt átvezetni a jogszabályokban. Értem, hogy ezt mindig bele kell írni a DK szövegíróinak a különböző beszédekbe, de itt most ennek nincsen létjogosultsága szerintem, máskor érdemes ezeket előre megnézni.

Értem, hogy most kiadta önöknek Gyurcsány Ferenc, hogy törvénytelen kormánynak kell nevezni a kormányt, de a választás tiszta volt, demokratikus és fair, és ezen a választáson egy irányba soha ennyi ember nem szavazott. A legbölcsebbek döntöttek az új kormány sorsáról, a választók, a választókat sértegetni, a választók döntését kétségbe vonni, azt gondom, az már idejétmúlt, a DK-nak is illene abbahagyni, hogy a választókat hibáztatja a választási végeredmény miatt.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Képviselő asszony számonkérte a törvényesség őrét itt a törvényben, hogy szigorú belső ellenőrzési rendszerek lesznek, és mind az uniós forrásoknál, mind a hazai forrásoknál, mind a beruházásoknál igenis szigorú belső ellenőrzési rendszer volt eddig is, és talán még szigorúbb lesz ezután. Szerintem ez helyénvaló, a törvényességet mindig meg kell őrizni, és a visszaéléseket mindig fel kell tárni és fel kell számolni. Az, hogy ez képviselő asszonynak nem tetszik, arról én nem tehetek. Nyilván Budapesten máshoz szokott a képviselő asszony, ott szabad rablás volt, a cápákról sokat hallottunk, akik a Városháza környékén úszkáltak, de ez nem újdonság.

Szeretném megkérdezni képviselő asszonyt, esetleg, ha majd van rá lehetősége válaszolni, hogy ki mondta azt a mondatot, hogy: „Szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kéri az Országgyűlést, hogy még az idei év első felében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük.” Tudjae, képviselő asszony, ki mondta ezt a mondatot, hogy el kell indítani ezt a fejlesztést, hogy meg kell kétszerezni a Paksi Atomerőmű kapacitását? Gyurcsány Ferenc mondta ezt a mondatot, tisztelt képviselő asszony. (Közbeszólások a DK soraiból.  Gy. Németh Erzsébet: Megvizsgálni!) Gyurcsány Ferenc. (Gy. Németh Erzsébet: Megvizsgálni. Tudja, hogy ez mit jelent?) Gyurcsány Ferenc mondta azt, hogy… (Az elnök csenget.  Zaj a DK soraiban.) Nem megvizsgálni, meg kell kétszerezni egy átfogó fejlesztéssel. Érdekes, hogy már nemcsak a valóságot vitatja a DK, hanem a parlamenti jegyzőkönyvet is. Nem meg kell vizsgálni, hanem átfogó fejlesztést kell végrehajtani ebben a kérdésben.

Önök akkor még a Paksi Atomerőmű bővítésének a támogatói voltak, ön is megszavazta anno a Paksi Atomerőmű bővítését. Érdekes, hogy milyen gyorsan változik a világ. Ön akkor képviselőként itt ült, és megszavazta azt, hogy legyen Paks II.-blokk, legyen új blokk, és Magyarország energiatermelését ily módon hosszú évtizedekre biztosítjuk. Sajnáljuk, hogy most már máshol tart, és nem támogatja.

Hosszú idő után került vissza ön az Országgyűlésbe, és női képviselőként én nagyon örültem volna, ha az első felszólalásában számonkéri a szövetségesét a nemi erőszak vádjában, és fölszólítja őket, hiszen korábban önöktől hallottunk hasonló akciókat, de most a női képviselők odaát nagyon csendben hallgatnak, és nem beszélnek arról, hogy a szövetségesüknél milyen botrányok vannak, és hogyan érinti ez például a női érdekérvényesítő képességet, a nők védelmét. Máskor olyan hangosan szólalnak föl ezekben az ügyekben, most valamiért ezt nem halljuk, tisztelt képviselőtársam.

Beszélt a titkosszolgálatokról, és a törvényjavaslatban is több helyen érintve vannak a titkosszolgálatok. Nekem országgyűlési képviselőként kettő darab elvárásom van a titkosszolgálatok felé: az egyik az, hogy a törvényt mindenben betartva működjenek, a másik pedig az, hogy védjék Magyarország szuverenitását, biztonságát és Magyarország érdekeit külső és belső támadásoktól egyaránt. Nekem ez az elvásárom, tisztelt képviselő asszony. Lehet, hogy ebben meg is tudunk akár állapodni, hogy ezeket az elvárásokat támasztjuk országgyűlési képviselőként a titkosszolgálatok felé.

Ugye, emlékszünk arra, hogy az önök idejében volt úgy, hogy nem tartották be a törvényt a titkosszolgálatok, hogy az orosz titkosszolgálattal világíttatták át a magyar titkosszolgálatot, és beengedtek orosz ügynököket a magyar szolgálatokhoz, és ott volt az, hogy akkori ellenzéki politikust, köztük a mostani miniszterelnököt megfigyeltették törvénytelenül. Ugye, ez a kérdés, tisztelt képviselőtársam. Kósa Lajost, Kövér Lászlót, Orbán Viktort önök figyeltették meg törvénytelenül. (Gréczy Zsolt: Van ilyen bírósági ítélet?) Ilyenkor azért érdekes módon kikopnak az önök memóriájából ezek az ügyek, és nem hozakodnak vele elő. 2010 óta a magyar titkosszolgálatok törvényesen működnek. (Kálmán Olga felnevet.), és betartják azt, ami a mi elvárásunk, hogy törvényesen működjenek, és védjék Magyarország biztonsági érdekeit, és a szuverenitás ellen irányuló támadások ellen pedig lépjenek föl.

Én azt gondolom, hogy továbbra is érdemes ezeket az elvárásokat megfogalmazni a titkosszolgálatok felé, hiszen ez a legfontosabb feladatuk. Teljesen mindegy, hogy egyébként milyen munkaszervezetben dolgoznak. De hozzátenném, a nyugati világban nem ritka, hogy a kormányfő munkaszervezetében, a miniszterelnökhöz legközelebbi munkaszervezetben van a titkosszolgálatok felügyelete. Ez más nyugat-európai vagy észak-amerikai országokban nem zavarta önöket, nyilván csak itthon, máshol nem fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban kritikát.

Ön szóba hozta Budapest ügyét is, ami, azt gondolom, hogy egy kiemelt ügy, és nagyon fontos róla beszélnünk. Azért is fontos, mert nekünk, budapestieknek szomorú látni, hogy szeretett fővárosunkat hogyan züllesztik le önök az elmúlt két és fél évben, hogy kukákat szerelnek le mindenféle indok nélkül, hogy miközben pénzhiányra panaszkodnak, aközben több száz millió forintos jutalmakat fizetnek ki a Városházán dolgozó tanácsadóknak. Felduzzasztották a tanácsadók számát, olyan mértékű a tanácsadók száma a fővárosban, ami, azt gondolom, hogy semmi módon nem indokolható, kizárólag azzal, hogy pénzkifizető helyként használták eddig is és ezután is a fővárost. Hallottunk a cápákról, hallottunk a városházi ügyről, hallottunk azokról az intézkedésekről, amelyek abszolút nem a Budapesten élők érdekeit szolgálják, az autós üldözésről, a különböző olyan intézkedésekről, amikor egy rakpart már elkészül, de nem nyitják meg a közlekedők előtt, látjuk azt, hogy koszban, szemétben úszik.

Ön használta azt a szót Budapest vonatkozásában, hogy káosz. Ebben végre egyetérthetünk, bár ön más kontextusban használta, de ami Budapest vezetését most jellemzi, az tényleg a káosz, a hozzá nem értés és a budapesti élet ellehetetlenítése. Szerintem ez ügyben fontos közösen is akár lépéseket tenni, hogy ez ne folytatódhasson tovább, hogy a városházi vezetés végre vegyen föl egy olyan irányt, ahol inkább a budapestiek érdekeit képviseli, mondjuk, Gyurcsány Ferenc érdekével és a többi érdekkel szemben. Hiszen fontos lenne, hogy a Budapesten élők is valamilyen módon érezzék azt, hogy ez az önkormányzat értük is dolgozik, mert ezt eddig az elmúlt két és fél évben egyszer sem láttuk. Láttunk már Bajnai Gordonokat, Gyurcsány Ferenceket a Városháza körül, sajnos nem láttunk még budapesti érdeket és olyan döntést, ami a budapestiek érdekében született volna  szerintem jó volna.

A titkosszolgálatokról beszéltem, hogy miért fontos, hogy akár a miniszterelnök munkaszervezetéhez kerüljön, de én azt szeretném mondani, tisztelt képviselő asszony, hogy az április 3-ai világos döntés után a magyar emberek arra adtak nekünk felhatalmazást, hogy továbbra is az ő érdekükben, a magyar nemzeti érdek alapján, Magyarország szuverenitásának védelmében és abban a kultúrkörben dolgozzunk, amit az elmúlt időszakban már tőlünk láthattak, hogy erősítsük a családpolitikát, hogy a gazdaságot tovább fejlesszük.

(14.10)

Hiszen látjuk  az elmúlt negyedéves adat éppen egy 8,2 százalékos gazdasági növekedés, egy rekordszintű növekedés, ha ezt nézzük , hogy milyen alacsonyan van a munkanélküliség, hogy milyen magas a foglalkoztatottság, hogy hogyan nőtt az átlagbér az elmúlt időszakban, hogy hogyan sikerült szektorális béremeléseket végrehajtani, hogy hogyan sikerült megóvni a fogyasztókat például a rezsicsökkentés intézményével az elszabaduló energiaáraktól, hogy mennyire sikeres intézkedés volt akár a benzinárstop, akár a kamatstop, akár az élelmiszerárstop az infláció elleni küzdelemben. Igen, a választók azt kérték tőlünk, hogy ezeket az intézkedéseket tartsuk meg, hogy továbbra is a magyar vállalkozások és a magyar családok érdekében dolgozzunk.

A választók azt is megüzenték, hogy abból a politikából, amit önök képviselnek, nem kérnek, mert az mindig egy megszorító, mindig egy adóemelő, mindig egy, a családtámogatásokat elvevő politika. Ebből már több tapasztalatunk van, mint illúziónk, pontosan ismerjük az önök ilyen irányú elképzeléseit. Most, a kampányban is többször kiderült, hogy milyen adóemeléseket terveznének, hogy milyen megszorításokat terveznének, hogyha kormányra kerülnének. Hál’ istennek, ez nem történt meg, így tovább tud folytatódni a fejlődés útja még egy nehéz időszakban is. Erről ma is és múlt héten is többször beszéltünk már, hogy milyen nehéz időszak vár az Európai Unióra és akár az egész világra, a világgazdaságra a mostani helyzetben: a migráció kora, a járványok kora, a gazdasági nehézségek kora, és még egy háború is van a szomszédunkban, úgyhogy fel kell készülni a válságkezelésre is. Önök a válságot megszorítással kezelték, mi pedig a válságokat eddig mindig jól kezeltük, és remélem, hogy ez a következőkben is így marad.

Ez a törvény is, bár nagyon sok technikai módosítást tartalmaz, hozzájárul ehhez, hiszen olyan minisztériumi struktúra áll fel, amiről korábban már a szavazások előtt vitatkoztunk, amely alkalmas arra, hogy megóvja Magyarországot a válság negatív hatásaitól, ami képes arra, hogy segítse a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat. Nekünk ez a célunk, és remélem, hogy néhány döntésünkben még önök is tudnak bennünket támogatni. Ennek első alapfeltétele, hogy a tényeket nem tagadják le. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage