HAJNAL MIKLÓS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! 113 oldalnyi salátatörvényt terjesztett be Gulyás Gergely Magyarország minisztériumai kapcsán, és bizony isten, le is zavarják valószínűleg ezt az egészet néhány nap alatt, egészen az előterjesztéstől a szavazásig. Sajnálom, hogy a miniszter egyébként nincs itt személyesen. Reméltem, hogy ha már a választókerületében annyira sokat nem látjuk, akkor talán itt, a parlamentben majd tudunk beszélgetni, vitázni. Az erről a javaslatról szóló vita, amit most lefolytatunk, minden bizonnyal az önök előterjesztését és az önök döntését már nem nagyon változtatja meg, éppen ezért én most nem fogok mind a 113 oldalon  egyébként 113, nem 133, ahogy Nacsa képviselőtárs mondta   végigmenni, időnk sem lenne rá, helyette kiemelnék önöknek, de még inkább a honfitársainknak három nagyon fontos ügyet.

Tisztelt Ház! Három kérdést ajánlanék a figyelmükbe, amit a kormány belecsempészett ebbe a 113 oldalba, de semmi köze hazánk fejlődéséhez, semmi köze a jó közigazgatáshoz, hiszen lehetne ebben a 113 oldalban szó az egészségügyről, esetleg foglalkozhatnánk végre a klímakatasztrófával, korszerűsíthetnénk végre az oktatási rendszert, vagy a két számjegyű infláció kezelésére elfogadhatnánk közösen egy mentőcsomagot. De önök nem ezzel kezdik a kormányzást, nem ez önöknek a legfontosabb.

Tisztelt kormánypárti képviselőtársak, amikor a magyar választópolgárok önöket felhatalmazták az ország vezetésére, akkor ezt abban a hitben tették, hogy önök az ő problémáik megoldására fogják használni a hatalmat. Ehelyett önök mivel kezdik a kormányzást? Hatalmi barkácsolással. A saját hatalmukat központosítják és erősítik tovább, és már a látszatra sem adnak. Nézzük hát ennek a három legkirívóbb példáját! Egy. A titkosszolgálatok a belügytől közvetlen a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez kerülnek.

(14.20)

Kérdem én: csak nem a miniszterelnök úr akar már maga élni a titkosszolgálat eszközeivel? Súlyos felelősség ez ugyanis, főleg a Völner-ügy és a Pegasus-ügy után, amikhez hasonlókat egyébként nem látunk azokban a nyugati demokráciákban, amiket önök felhoztak példaként. Épp ellenkező tanulságot kellett volna levonni, és nem még szorosabb kormányzati irányítás alá vonni a titkosszolgálatokat, hanem politikai beleszólás nélkül hagyni őket szakmai munkát végezni. Azért kezdem ezzel, mert talán az ezer sebből vérző 113 oldalas anyagnak a legsúlyosabb döntése ez.

De nem ez az egyetlen probléma az önök hatalmi barkácsolásával. A második ugyanis az, hogy a Gazdasági Versenyhivatal, amellyel a Testnevelési Egyetem és további beruházások miatt mi már egyébként közel egy éve folytatjuk a huzavonát a miniszterelnök kedvenc cégei közötti kartellgyanús ügyek miatt, ennek a hivatalnak, a Gazdasági Versenyhivatalnak az elnöke mostantól kezdve, bár eddig korlátozva volt, akárhányszor kinevezhető lesz. Hogy kicsit egyszerűbb legyen a kép: a fideszes miniszterelnök vejének és régi jóbarátjának, gázszerelőjének az ügyét egy több mint húsz éve fideszes ember vizsgálja. Pontosabban vizsgálnia kellene, mert nem hajlandó vizsgálni. Eddig az volt a szokás, hogy legalább a tisztességnek és a függetlenségnek a látszatára adjanak, ezért az ilyen pozíciókat nem tették újraválaszthatóvá. Tették ezt azért, hogy politikai önérdek gyanúja ne merüljön fel, ne keresse senki a politikai kegyeket az újraválasztás reményében. Most viszont úgy tűnik, hogy a Fidesz és a kormány már a látszatra sem ad, a fideszes kádereket csere nélkül tartja olyan pozícióban, amihez egyértelmű politikai és gazdasági érdeke fűződik. Ezért fontos önöknek a Versenyhivatal. Tisztelt kormánypárti képviselők, ennyire sem számít már a látszat?

És a harmadik bizonyíték, ami még egy bizonyíték arra, hogy nem adnak a látszatra. Térjünk vissza egy már tegnap is vitatott témához, ha már a miniszter úr erről is írt a 113 oldalas javaslatában. A javaslatban az áll, hogy a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létesítése során az állam képviseletében immár nem az oktatásért felelős miniszter, hanem az iparügyekért felelős miniszter jár el. Ez még egy olyan dolog, ahol már a cél is megkérdőjelezhető lenne, hogy minek kell nekünk ez a Fudan Egyetem, hiszen a Diákvárosnak több köze lett volna a felsőoktatásunkhoz, mint a Fudan Egyetemnek, most viszont már úgy tűnik, hogy önök a látszatra sem adnak. A kormány elkölt óriási mennyiségű pénzt egy olyan projektre, amely a magyar diákok érdekei helyett a kínai állampártot szolgálja ki. A kormány már nem is felsőoktatási projektként tekint erre, hanem iparügyként. Tisztelt Képviselőtársak! Kormánytagok! Ha a magyar diákok önöknek nem érnek semmit, akkor azt mondják ki, és ne salátatörvénybe bújtatva fejezzék ki a jelentéktelenségüket!

Tisztelt Képviselőtársak! Ez csak három elrettentő példa volt az önök 113 oldalas törvényjavaslatából. Lehetne még szemezgetni, de ezek egytől egyig olyan súlyos problémák, hogy egyértelmű jelzésre van szükség. Bármikor igent mondunk hazánk fejlődésére, de mindig nemet mondunk az önkényes hatalmi barkácsolásra, így erre a törvényjavaslatra is. Köszönjük a figyelmet. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage