BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, házelnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Első alkalommal szólalhatok fel a magyar parlamentben. Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy milyen nagy megtiszteltetés ez számomra, mert egyszerű vidéki magyar romaként is azt gondolom, hogy hazám sorsának irányításában részt venni talán a legnemesebb feladatok egyike. Ezúttal szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik lehetővé tették számomra, hogy ma mint a Párbeszéd politikusa itt lehetek önök között.

Roma származású magyar politikusként elsődleges feladatomnak a romatársadalom ügyét, a vidéki és melós emberek, Nógrád megye és szűkebb hazám, otthonom, Salgótarján városának képviseletét tartom. Mindent meg kívánok tenni annak érdekében, hogy méltóképpen képviseljem honfitársaimat. Ugyan csak pár hete vagyok képviselő, de megtisztelő meghívást kaptam a brüsszeli európai romahétre, ahol többek közt arról volt szó, hogy a romafelzárkóztatásra szánt brüsszeli forrásoknak el kell jutniuk a roma emberekhez, a roma közösségekhez.

A kormány romastratégiája papíron ígéretesnek tűnik, azonban tudjuk, hogy a papír sok mindent elbír. A kérdés az, hogy ebből a stratégiából mi fog ténylegesen megvalósulni, és mi marad csupán ígéret. Tudjuk, hogy a mostani és az előző kormányzatok már több, nagyon jól hangzó stratégiát, cselekvési tervet dolgoztak ki, ennek ellenére a valóság rettentően drámai képet mutat a cigányság helyzetéről.

Annak érdekében, hogy valós, mindenki számára értékelhető eredményeket érhessünk el, és a Magyarországon élő romák helyzetét segítsem, felajánlom önöknek az együttműködésemet. Hagyjuk a múlt viszályait! Forduljunk a jövő és a remélhetőleg közös céljaink felé! Azt gondolom, a romaügy nem párt- vagy jobb- és baloldali kérdés, hanem a magyar társadalom közös ügye, amely felül kell hogy emelkedjen a pártpolitikai nézeteken. Én hiszek a magyar emberekben, hiszek abban, hogy a romaügyet ők is egy társadalom által közösen megoldható és megoldandó feladatnak látják. Én tudom, hogy egy valóban eredményes romastratégia végrehajtása nagyban javítja a magyar társadalom helyzetét is, hiszen egy nemzetet alkotunk.

E nemzet részei a nógrádi és a salgótarjáni emberek is, éppen ezért a Nógrád megyében egyéni mandátumot nyert képviselőtársaimmal is szoros együttműködést tervezek. Vidékiként számomra is fontos a vidék fejlesztése, a vidék felzárkóztatása. Nógrád nem csupán az ország egyik legkisebb, de sajnos az egyik legleszakadtabb megyéje is, pedig páratlan adottságokkal rendelkezik. Az előttünk álló időszakban rengeteg a feladat, és Nógrád felzárkóztatásának érdekében ezen feladatok elvégzése nem tűrhet halasztást. Minden jobbító szándékú javaslat esetén számíthatnak a támogatásomra és együttműködésemre, amely megyénk fejlődését segíti. Éppen ezért szeretném felajánlani segítségemet a két egyéni mandátumot szerző Nógrád megyei képviselőtársamnak.

Természetesen amellett, hogy szívügyemnek tekintem a romaügyet és Nógrád megyét, büszke magyar cigánynak vallom magam. A magyar nemzet tagjaként nem kérdés, hogy minden magyart képviselni és szolgálni szeretnék a parlamenti és az azon kívüli munkám során. Én ide önök közé dolgozni jöttem, dolgozni azon, hogy együttműködve megoldásokat keressünk több évtizedes problémákra. Reményeim szerint az önök részéről is számíthatok hasonló partnerségre, együttműködésre hazánk érdekében. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage