KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is szeretném elmondani, hogy elfogadjuk a képviselő úr együttműködési szándékát, és mi is fontosnak tartjuk, hogy dolgozzunk együtt a társadalmi felzárkóztatás, a romák felzárkóztatása érdekében. Örülök annak, hogy ezt a szándékát kinyilvánította, és bízzunk abban, hogy összefogva, együtt sikeresen tudunk működni a következő négy esztendőben a társadalmi felzárkóztatás, illetőleg a romák felzárkóztatása érdekében.

(13.20)

Engedje meg, hogy visszatérjek arra, hogy a társadalmi felzárkóztatás kérdése 2019 elején került a Belügyminisztérium irányítása alá, és 2020-ban a magyar nemzeti társadalmi felzárkóztatási stratégiát is elfogadtuk. A 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós felzárkóztatási fejlesztések a „Felzárkóztatási stratégia 2030” céljain alapulnak. A stratégia célul tűzi ki a munkaerőpiaci integráció, a munkához jutás, a foglalkoztatás erősítését, az esélyteremtő oktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, a területi egyenlőtlenségek csökkentését, a környezeti, valamint a lakhatási feltételek javítását. A végrehajtás érdekében hároméves intézkedési tervek készülnek. Országos szinten létrejöttek a felzárkóztatási politika legfőbb együttműködési, partnerségi fórumai, amelyben a romák és a nem romák egyaránt képviseltetik magukat úgy, ahogy képviselő úr is megfogalmazta ezt célként. Társadalmi Felzárkóztatási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság, valamint Roma Koordinációs Tanács jött létre.

A területi hátrányok enyhítését  a képviselő úr megfogalmazta, hogy milyen területről érkezett, és mi is a célja azon a területen  szolgálja a kormány által 2019-ben elindított „Felzárkózó települések” program, amely 300, a Központi Statisztikai Hivatallal együttműködésben beazonosított leghátrányosabb település közül már 118 helyszínen jelen van. A települések legtöbbjén sikeres az együttműködés, harmónia, békesség van, odaadóak a felek, vannak elképzeléseik és vannak céljaik. Ezt mindenképpen szeretném hangsúlyozni. A szervezési munkát is el kell valakinek végezni, ezt a Belügyminisztérium vállalta, és nagyon fontos feladatának tartja a mai napig is.

Az elmúlt években számos beavatkozás irányult a gyermekek, a gyermekes háztartások jólétének javítására, amelyek pozitív hatásai a számok szintjén már látszanak és megvalósulni látszanak. Kiemelkedő és kiemelendő eredmény, hogy az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoport, a fiatalok és a gyerekek, a 17 évesnél fiatalabb korosztály körében a szegénységben élők aránya jelentős javulást mutat. Természetesen nem vagyunk elégedettek, mi is többet szeretnénk tenni, és azt szeretnénk, ha ezen a nagyon fontos területen közösen eredményt érnénk el. A roma lakosság körében nő a foglalkoztatottsági ráta. A legkorábbi életkorban segítenek a „Biztos kezdet” gyerekházak. 140 gyerekház működik hazai, nemzeti költségvetési támogatásból, esélyt teremtve naponta 2500 fő gyermek fejlesztésére.

Jelenleg 183 tanoda működik hazai, nemzeti forrásból. A tanodák átlagosan évente 5500 gyermeknek nyújtanak segítséget a mindennapi tanulásban. Minden három év alatti gyermek óvodába járhat (sic!) és napi négyszeri ingyenes étkezést kap. Az Útravaló-ösztöndíj évente 10 ezer hátrányos helyzetű tanulónak ad ösztönzést a tanuláshoz. Azt szeretnénk, ha ez a szám is növekedne. Az „Út a diplomához” ösztöndíj évente több mint 600 hátrányos helyzetű egyetemistának ad lehetőséget az egyetemi tanulmányaik folytatásához. Bízunk abban, hogy ez a szám is nőni fog. A 11 roma szakkollégiumban évente 350 hátrányos helyzetű roma fiatal lakik és tanul, valamint kap ösztöndíjat. Több mint 500 fő már megszerezte a diplomát, és elismert szakmában dolgozik a mindennapokban.

A múlt héten Lőcsei képviselő úr szintén hasonló témában kért szót, és neki is elmondtam, hogy a felzárkóztatás fontos nemzeti kérdés, nemzeti ügy. Dolgozzunk együtt annak érdekében, hogy ezen a területen a következő négy esztendőben még több sikert érjünk el! Köszönöm, hogy meghallgattak, és köszönöm a támogatását. (Taps a kormánypártok és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage