RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Amikor önök ilyen lelkesen beszélnek a pedagógusok mellett, akkor az embernek mindig eszébe jut, hogy mit tettek önök, de mielőtt még önökről beszélnék, azért beszéljünk valami fontosabbról is, a pedagógusokról.

(13.40)

Tényleg mindnyájan, azt hiszem, úgy gondoljuk, hogy elismerés illeti őket, nemcsak pedagógusnap alkalmából, hanem mindenkor máskor is, és akkor, amikor nehéz idők vannak egy országban, akkor is fontos, hogy a pedagógusokra, a pedagógusok anyagi biztonságára minél több figyelem irányuljon. Úgyhogy őket tisztelet és elismerés illeti, de ezt a baloldali kormányokról nem mondhatjuk el.

Tudja, tisztelt képviselő asszony, akkor, amikor koronavírus-járvány volt, a világ minden országa nehézségekkel küzdött, és nem tudta pontosan, anyagilag milyen helyzetben is lesz fél év, egy év vagy két év múlva, a kormány ennek ellenére  a járvány alatt is  kétszer 10 százalékos béremelést hajtott végre a pedagógusok körében egy pótlékkal.

Mondhatja ön erre azt, hogy igen, meg hogy volt, meg hogy lehetett volna több is. Csak, tudja, aztán volt egy másik időszak is Magyarországon, amikor nehézségek voltak, anyagi nehézségek, amikor önök gazdasági nehézségekbe taszították az országot. Akkor nem azt mondták, hogy amikor válság van, akkor is az a legfontosabb, hogy a pedagógusoknak az anyagi biztonságát megőrizzük, nem azt mondták akkor, hogy amit a pedagógusokra fordítunk, azt a gyerekekre fordítjuk és a jövőnkre fordítjuk. Nem ezt mondták, hanem azt mondták, hogy idejött az IMF, és azt mondta, hogy a közalkalmazottaktól el kell venni egyhavi bért, úgyhogy elveszünk a pedagógusoktól is.

Most, amikor az egész világ az ukrán háború miatt és az energiaárak emelkedése miatt is gazdasági nehézségekkel küzd mindenhol Európában, mi pedig azt mondjuk, hogy az idei 10 százalékos béremelést jövőre is és jövő után is egy 10 százalékos emelés fogja követni, és hogyha a gazdaság jobban teljesít, akkor bízunk benne, hogy lehet majd többről is tárgyalni. Bármilyen nehézség van, mi nem azt mondjuk, mint önök, hogy akkor majd beljebb vesszük azzal a nadrágszíjat, hogy a pedagógusoktól veszünk el. Meg önök voltak azok, akik ebben az időszakban a pedagógusképzést is fizetőssé tették, akik tandíjat vezettek be a pedagógusképzésre.

Most lehet szép szavakat mondani, de önök voltak azok, akik tandíjat vezettek be a pedagógusképzésre, nem más. Most lehet szép szavakat mondani, hogy a szegény gyermekeknek is jár az iskola, de azért mégiscsak önök voltak azok, akik 386 helyen bezárták az iskolát, elsősorban kistelepüléseken, ahol nehézségbe ütközik annak a gyereknek elmenni a városba, iskolába járni. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.) De önök megtették, egyetlenegy tollvonással megtették ezt.

És lehet azt mondani, hogy a pedagógusokra minél több figyelmet kell fordítani. Az önök figyelme az volt, hogy 15 ezer pedagógust elbocsátottak. Ön arról beszél, hogy több pedagógusra lenne szükség, hogy miért hagyják el a pályát a pedagógusok. Erről fontos beszélnünk. De önök nem azt a folyamatot próbálták lassítani, amikor egy pedagógus esetleg elhagyná a pályát, hanem önök pályaelhagyásra kényszerítették akkor a pedagógusokat, amikor elbocsátottak 15 ezer főt. (Dr. Brenner Koloman: Csak 12 éve kormányoztok!)

És mit mondott az önök miniszterelnöke akkor? Hogy el lehet innen menni, ezt üzente az embereknek, mindenkinek, fiataloknak, időseknek, vállalkozóknak, pedagógusoknak egyaránt. Tehát amikor ön arról beszél, hogy nagyobb anyagi megbecsültség, pedagóguspályára való ösztönzés, azért az ösztönzés nem a tandíjból és nem a 15 ezer fős elbocsátásból áll.

Meg kell becsülni a tanárokat, így van. Nagyobb megbecsültségre van szükségük anyagilag, mint ami most van. Így van, ezzel egyetértünk. (Gy. Németh Erzsébet: 12 éve!) Igaza van a tanároknak, amikor azt mondják, hogy magasabb bérre van szükségük, és mindnyájan tudjuk, hogy valóban, az infláció ebben az évben Európa minden országában magasabb, mint a korábbi években megszokott. Ezért tartjuk fontosnak, hogy minden nehézség ellenére legalább az a plusz 10 százalék ott legyen. Önöknél pedig nem volt ilyen értékválasztás, amikor maguk kormányoztak, mert önök azoktól vettek el, többek között a pedagógusoktól, akiktől a legkönnyebbnek tartották.

Nem arról volt szó az önök válságkezelése idején, hogy kinek mennyivel adunk többet ahhoz, hogy a nehéz éveket valahogy átvészelje, hanem arról, hogy kitől mennyit vesznek el ahhoz, hogy önök politikailag azokat az éveket még kormányon át tudják vészelni. Önök a saját politikai túlélésükért akár elvettek az emberektől, elvettek a pedagógusoktól is, hogy valamelyest megőrizzék a költségvetés egyensúlyát, és legalább azt a ciklust még kihúzzák a ciklus végéig, és ott üljenek a kormányzatban Gyurcsány Ferenccel az élükön. Ezért nem volt önöknek nagy ár, hogy a pedagógusoktól, a nyugdíjasoktól, sok mindenki mástól elvegyenek.

Mi viszont azt mondtuk, hogy igenis nekik kell segítséget nyújtani, ezért döntöttünk a béremelésről, és ezért döntöttünk arról is, hogy az iskolaigazgatók esetében is pár évvel ezelőtt egy kiemelt béremelés volt. Én azt mondom, hogy pedagógusnapon is és azelőtt is a pedagógusok számíthatnak arra, hogy amit ez a kormány meg tud tenni értük, azt megteszi.

Ami pedig azt illeti, tisztelt képviselő asszony, hogy Pintér Sándornak milyen az érdekérvényesítő képessége, szerintem azért 1998 óta bizonyított, hogy jó érdekérvényesítő képességgel rendelkezik, így bízom benne, hogy a következő időszakban a pedagógusok érdekeit is (Moraj az ellenzék padsoraiból.  Az elnök megkocogtatja a csengőt.) jól fogja tudni képviselni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage