DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Az államoknak komoly feladatrendszerrel kell számolniuk, és ennek a feladatrendszernek, amely állami feladatokból áll  így volt ez a múltban is, és így van a jelenben a modern kori államok esetében is , három klasszikus funkciót, három klasszikus feladatrendszert kell fenntartania és működtetnie.

Nagyon fontos, hogy működjön a megfelelő szintű elosztási rendszer, tehát egy elosztási funkciót végezzen el az adott állam, az erőforrásokat közösségi célokra használja föl. Fontos, hogy az úgynevezett allokációs funkció is működjön, mégpedig ez az a feladatrendszer, amely abból áll, hogy amit a magánszféra nem tud ellátni, azt az állam végezze el a közösség javára, tehát közutakat, tömegközlekedést, tudományos kutatásokat támogasson, és a többi, és a többi. És talán a legfontosabb az úgynevezett stabilizációs feladatkör, stabilizációs funkció. Ez elsősorban abból áll, hogy legyen rend, belső rend, kiszámíthatóság, kiszámítható törvények, megfelelő környezet, és a külső biztonságot is garantálja az állam. E hármas feladategyüttes elvégzése minden állam számára természetesen kihívás, különösen válságok, veszélyek, fenyegetések időszakában.

Ugye, a stabilizációs funkción belül alapvetően azonban szólnunk kell a gazdaság működőképességének a megteremtéséről, ennek a biztonságáról, a kiszámíthatóságról, olyan növekedést ösztönző szabályok megalkotásával, amelyek egyébként segítik az adott állam gazdaságát, hogy versenyképes legyen, ugyanakkor törekedjen arra, hogy teljes foglalkoztatás legyen. Tehát ezek mind-mind egyébként szerepelnek a Fidesz-KDNP-kormány célkitűzéseiben. Az elmúlt időszakban, a veszélyek és kihívások időszakában, legyen az migrációs válsághelyzet, legyen az világjárvány, legyen az a szomszédságunkban dúló háború, az orosz-ukrán háború és annak a negatív gazdasági, pénzügyi, energiabiztonsági kérdései, a magyar kormány igenis jól vizsgázott.

Azt tudjuk mondani, hogy a magyar gazdaság válságálló, és nem csak azért, mert egyébként a magyar kormány és azon belül a Pénzügyminisztérium Varga Mihály vezetésével és természetesen Tállai András államtitkár úr vezetésével folyamatosan, már hagyományosan szállítja a jó eredményeket, a jó mutatókat. Most azt látjuk, hogy az első negyedév gazdasági teljesítménye alapján 8,2 százalékos a magyar gazdaság növekedése, a bruttó hazai össztermék növekedése, nagyon komoly teljesítmény van emögött. Szeretném elmondani, hogy az Európai Unióban az átlag 5,2, tehát messze meghaladja a magyar gazdaság teljesítménye az Európai Unió átlagát. Az élmezőnyben vagyunk, a 27 tagországból az ötödik helyen szerepelünk jelenleg. Nagyon nagy országokat előzünk meg, Olaszországot, Spanyolországot, Németországot, de a térségben is Szlovákiát vagy Csehországot. Tehát nagyon komoly teljesítmény van e mögött a munka mögött. Csak utalnék arra, hogy 1950-től, tehát a második világháború után 1960-ig az Adenauer vezette Németországnak és azon belül természetesen Ludwig Erhardnak, a gazdasági miniszterének a teljesítménye, a szociális piacgazdaság megteremtése okán volt évente, valamennyi évben, tíz éven keresztül 8 százalék körüli gazdasági növekedése Németországnak. Tehát ezt a teljesítményt tudja most hozni Magyarország ilyen rossz körülmények közepette, ilyen kihívások és veszélyek és válságok és háború közepette. Tehát minden elismerésem a magyar kormányé és természetesen a magyar embereké és a magyar vállalkozásoké, hiszen emögött azért ott van az ő munkájuk, az ő vállalkozni akarásuk, a teljesítményük, a szorgalmuk, a kreativitásuk, az az innováció, amit a magyar emberek mindig is belevittek adott esetben a válsághelyzetek túlélésébe is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos, hogy ez a világos stratégia, ez a tudatos gazdaságpolitika továbbra is érvényesüljön, a stabil környezet a jó tervezés lehetőségét adja meg. Természetesen a baloldali válságkezelés ilyen módszereket nem ismer. Ezt láthattuk, ha csak visszamegyünk egy kicsit hátrébb az időben, a Bokros-csomag időszakában, vagy akár csak a Bajnai-Gyurcsány kormányok megszorításait látva, mindig is ilyen típusú módszereket alkalmaztak. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány mindig is a lehetőségeket hozza válságidőszakban is a magyar emberek és a magyar vállalkozások számára, és megfelelő környezetet igyekszik teremteni.

Azt kell mondjam, hogy az az emberközpontú gazdaságpolitika, ami a családtámogatások kiszélesítését jelenti, a rezsicsökkentés vívmányának a megteremtésére és megtartására törekedett, egyáltalán a teljes foglalkoztatottság megteremtésére, ezeket mind-mind meg kell védenünk mindenféle veszéllyel szemben.

(14.10)

A háború okozta károkat nem a magyar emberekkel kell megfizettetni. A KDNP-frakció továbbra is támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, amely megvédi a magyar embereket, a magyar vállalkozásokat korunk veszélyeitől és kihívásaitól. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage