SZOLGA JÓZSEF, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Poštovani Gospodine Predsjedniče! Tisztelt Ház! Poštovani Dome! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a 2022. május 18-ai ülésén a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi T/27. számú törvénytervezet egészére vonatkozóan lefolytatta a részletes vitát. Kapcsolódó bizottságként a határozati házszabály 44. és 45. §-ában foglaltakra tekintettel az alábbiakat fogalmazta meg: a benyújtott módosító javaslatokról az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem foglalt állást, illetve a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot nem terjeszt elő. Kisebbségi vélemény nem került megfogalmazásra.

Tisztelt Országgyűlés! A 2020. március 11-ei kihirdetett veszélyhelyzet óta a Magyarországi nemzetiségek bizottsága a hatékony védekezés érdekében a rendeleti kormányzás időszakában támogatásáról biztosította a védekezést irányító szerveket.

(15.10)

Egyetértését fejezte ki a veszélyhelyzet kezelésével kapcsolatban született törvényekkel, ahogy a benyújtott, jelenleg tárgyalt törvényjavaslat elfogadását is támogatja.

A T/27. számú törvénytervezet a veszélyhelyzet megszűnését követően hatályba lépő szabályai közül nemzetiségi szempontból kiemelkedően fontosnak tartjuk az alábbi rendelkezéseket.

A tervezet 9. pontjában a koronavírus elleni kötelező védőoltással kapcsolatos rendelkezések végre feloldják azokat az általunk is kifogásolt intézkedéseket, amelyek alapján az állami fenntartású nemzetiségi köznevelési intézményekben nem volt lehetőség a mérlegelésre az oltást nem vállaló nemzetiségi pedagógusok vonatkozásában.

A 11. § alapján rendezni szükséges az illetmény nélküli szabadság sorsát. Reményeink szerint az állami és az önkormányzati munkáltató nem dönt a fizetés nélküli szabadság fenntartásáról, és az így 2022. június 15-ével megszűnik, így a nemzetiségi oktatásból kikerült pedagógusok visszatérhetnek az intézményekbe, enyhítve az amúgy is súlyos szakemberhiányt.

Nemzetiségi közösségeink támogatják, hogy a javaslat 10. pontjának rendelkezései életbe lépjenek, amelyek a szomszédos országok Magyarországgal határos közigazgatási egységei lakosságának koronavírus elleni védelmével összefüggésben határoznak meg szabályokat. Az oltóanyagbőség lehetőséget biztosít, hogy a tervezet 1. számú mellékletében a szomszédos országok lehatárolt területein lakók nemzetiségre tekintet nélkül a magyarországi ellátórendszeren keresztül vakcinához jussanak. A humanitárius segítségen túl ez biztosítja a járvány elleni védekezést is, mivel a határkörzetekben történik a legtöbb személyes érintkezés a napi ingázás, a bevásárlóturizmus, az idénymunka következtében.

A tervezet 31. pontja az államháztartásról szóló törvény kiegészítését tartalmazza, amely alapján a nemzetiségi közösségek számára is biztosítottá válik, hogy az egyes hazai forrásokból nyújtott költségvetési támogatások felhasználása, a támogatott tevékenységek időtartama meghosszabbodhat. A projekt tárgyéven túli áthúzódása esetén a támogatás kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradvánnyá válik, így felhasználható továbbra is nemzetiségi közcélokra.

Támogatjuk az államháztartási törvény azon kiegészítését is, amely alapján a veszélyhelyzet miatt a nem vagy késedelmesen teljesített adatszolgáltatás miatt a helyi nemzetiségi önkormányzatok a bírság alól mentesülhetnek.

Az egyes hatályon kívül helyezendő rendelkezések közül kiemelném, hogy immár a nemzetiségi önkormányzatok is visszatérhetnek a sarkalatos törvényben meghatározott éves kötelező ülésszámhoz, valamint a hozzá kapcsolódó kötelező közmeghallgatás megtartásához.

A megtartott országgyűlési választás és népszavazás igazolta, hogy mindenfajta egészségügyi kockázat nélkül nemzetiségi közösségeink is megtarthatják az eddig felfüggesztett időközi választásokat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Poštovani državni tajniče! A törvénytervezet érinti a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi CXIX. törvény 147. §-át, amely 2022. június 30. napjáig rögzíti a helyi díjak mértékét, így a köznevelési intézmények térítési díjának emelését is tiltja. Az intézményeket fenntartó nemzetiségi önkormányzatok aggodalmukat fejezik ki, amennyiben ezen rendelkezés továbbra is hatályban marad, ugyanis az élelmiszerárak elmúlt időszakban történt emelkedése tarthatatlanná teszi a térítési díjak jelenlegi szintjét. Nemzetiségi önkormányzataink a helyi önkormányzatokkal ellentétben saját bevétellel nem rendelkeznek, így az áremelkedés kompenzálására nem áll rendelkezésre semmilyen forrás. A díjak további befagyasztása esetén mindenképpen tárgyalást kezdeményezünk a kompenzálást illetően.

Tisztelt Országgyűlés! Poštovani Dome! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a T/27. számú törvényjavaslat elfogadását támogatja, egyetért a veszélyhelyzet szabályozott rendben történő megszüntetésével. Tudjuk, hogy a járványveszély továbbra is fennáll, közösségeink elkötelezettek az oltás mellett. A nemzet szempontjából nagy veszteségnek tekintjük a pandémia áldozatait, és osztozunk a hozzátartozók gyászában. A jövőben is számítunk az egészségügy, a szociális ágazat és a közszféra minden dolgozójára, akiknek eddigi munkáját köszönjük. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Hvala na pozornosti! (Taps a kormánypártok és a szószólók soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage