Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rengeteget ütöm-verem ezt a kormányt azért, hogy valóban védje a magyar családokat, és nagyon sokszor fogom még, és ezért állok értetlenül az előttünk fekvő csomag és saláta előtt, hiszen itt egy salátatörvénybe rejtve gyakorlatilag végleg szélesre tárná Magyarország Kormánya a kaput harmadik világból érkező, indonéz, mongol, Fülöp-szigeteki, illetve vietnámi munkavállalók előtt.

Ugye, ez a kormány retorikailag nagyon harcosan küzdött a migrációval szemben  én egyébként ezt a küzdelmet alapvetően támogattam volna , a helyzet az, hogy a valóságban nem ebbe az irányba indultak, hanem tétlenül szemlélik több százezer magyar kényszerű kivándorlását jellemzően nyugat-európai országokba, számukra még egy úgymond hazahívó otthonteremtési, vagy mondjuk, lakhatási programot sem dolgozott ki ez a kormányzat, lényegében nem tett semmit azért, hogy a szülőföldön boldogulás lehetségessé váljon számukra. Ezzel párhuzamosan felfedezték, hogy hoppá, ott a demográfia, és hoppá, óriási a munkaerőhiány, vannak hiányszakmák, mit csináljunk? Hozzunk a harmadik világból dolgozókat! Egy olyan kormány, amely látszólag a migrációval szemben küzd.

És hogy nem ezzel a salátatörvénnyel kezdték el az őrületet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két évvel ezelőtt, ugye, stratégiai megállapodást kötöttek a kormány nevében egy olyan munkaerő-kölcsönző társulattal, amelyről önök a saját szempontrendszerük alapján kijelentették, hogy na, ő majd hatékonyabban tudja a harmadik világból a szervezett munkaerő-behozatalt lebonyolítani, mint ahogy, mondjuk, munkaerőközpontok vagy magyar állami közületek tudták volna megtenni. És hát, láss csudát, tavaly szeptembertől már minősített munkaerő-kölcsönző titulust is kezdtek osztogatni, ugye, megjelent egy új kormányrendelet, amely tovább könnyítette az adott esetben engedély nélkül hazánkban tartózkodóknak a munkavégzését, tehát még az engedélyeztetési folyamaton is lejjebb csavartak egyet. Ezt a titulust azóta, ugye, több sajtóorgánum beszámolója szerint 13 cég nyerte el, köztük volt az első óriási társaság is, amellyel megállapodást kötöttek, és a tavalyi év második felére datálható az, hogy az uniós országok Szerbia és Ukrajna mellett további kilenc  és néhány nagyon érdekes  országgal írtak alá gyakorlatilag együttműködési megállapodást ezzel a lépéssel. Ezen országok között található a Fülöp-szigetek, Indonézia; Kazahsztán, Mongólia tekintetében én megengedőbb vagyok a magyar őstörténet nagy rajongójaként, ugye, itt még vannak azért feltáratlan szálak. De azt nem tudom értelmezni, hogy Vietnámmal önök gyakorlatilag egy együttműködési megállapodást kötöttek szervezett munkaerőimportra. Államtitkár úr, magyarázzák már meg: ezt hogyan gondolták?

A másik oldalon pedig van nagyságrendileg negyedmillió olyan magyar honfitársunk, akit így az inaktívak, munkanélküliek  kategória válogatja  közé szoktak besorolni, közülük több mint százezren vannak, akik már kiestek Európa legkegyetlenebb kormánya álláskeresési támogatási rendszeréből, tehát lejárt a három hónap, semmilyen ellátási formára nem jogosultak. Nekem ne mondják azt, hogy ebből a százezer emberből ingyenes átképzési programokkal, egy kis segítséggel nem lehetne az elsődleges munkaerőpiacra ekkora hiányszakmák és ekkora hiánytünetek mellett behozni munkavállalókat! Dehogynem lehetne, csak önök ezzel nem foglalkoznak!

A másik kézzel nem foglalkoznak a külföldre kényszerből kivándorolt magyarokkal sem. Nem azokról beszélek, akik egy multi cégnél úgy megtalálják a számításukat, hogy adott esetben minden körülmények között négy-öt évet Nyugaton töltenének, aztán remélem, hogy egyszer hazatérnek családdal együtt vagy családot alapítani. Nem, azokról beszélek, akik mondjuk, volt devizahitelesként az átváltott forinthitelük terheit itt nem tudják fizetni, ezért kényszerből egy nyugat-európai magasabb bevételből törlesztik azt, ami itt kigazdálkodhatatlan volt, én inkább rájuk gondolok.

Az egészen biztos, hogy csak a feldolgozóiparban nagyjából százezer emberre lenne szükség, tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy csak a mezőgazdaságnak van ilyen munkaerőigénye, itt nagyon széles a skála, de önök egyébként a kasszástól a húsfeldolgozóig nagyon sok olyan állásfajtát felsoroltak a rendeletükben, ahol egyértelműen lenne magyar munkaerő, hogyha az inaktívak táborában lévők segítséget kapnának ehhez, és legalább egy részük becsábítható lenne az elsődleges munkaerőpiacra. És hát, egyre többször látjuk azt, hogy munkaügyi szempontból is óriási aggályokat vet fel, hogy a magyar munkavállaló megkapja azt, hogy ha problémázik, akkor jön helyette valaki a harmadik világból, aki majd nem beszél vissza, aki majd nem követel nagyobb bért. Tehát egyértelműen látszik az, hogy a magyar munkavállalónak a multi cégekkel szembeni kiszolgáltatottsága az alább vázolt folyamat miatt erősödik, növekszik, és Magyarország látszólag nemzeti, magát jobboldalinak hazudó kormánya az érintett családok dolgozóiért lényegében semmit nem tesz, meg sem mozdul.

(15.20)

Éppen ezért kérem, hogy tisztázzák magukat. Tisztázzák magukat az önök profiljához és portfóliójához egyáltalán nem illő viselkedésük miatt, hiszen amit itt a harmadik világból foganatosított, szervezett munkaerőimport kapcsán tesznek, az szöges ellentétben áll a sajtónyilatkozataikkal és a többéves, látszólagos európai háborújukkal.

Tisztázzák azt is, hogy miközben pár éve még a Szerbiából és Ukrajnából érkező vendégmunkások tömeges behozatalában reménykedtek, az nem sikerült, miben reménykednek ehelyett, és tisztázzák azt is, hogy miért nem támogatják a magyar családok klasszikus demográfiai céljait, a szülőföldön boldogulást lakhatási programmal, bérunióval, az alapvető élelmiszerek áfatartalmának lenullázásával. Nagyon sok lehetőség lenne.

De az egészen biztos, hogy Magyarország jövője felé nem az az út vezet, hogy önök százezrével, szervezetten importálnak munkaerőt a harmadik világból és harmadik országokból. Arra kérem tehát önöket, hogy végre egyszer ne a multi cégek, a valódi szövetségeseik érdekét szolgálják, hanem a magyar családokét, és tisztázzák magukat az elhangzottak alól. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage