KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy eléggé furcsa esemény történt ma délelőtt, erről szeretném önt tájékoztatni, és pont ugyanúgy, ahhoz a csomaghoz tartozik, mint a pedagógusoknak a sztrájkjával kapcsolatos törvényjavaslat.

Öt szakszervezeti konföderáció ma délelőtt közös nyilatkozatban ítélte el ezt a javaslatot, és arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a javaslatot. (Nacsa Lőrinc: Mind szoci?) Mi eleget is fogunk tenni ennek. Hadd mondjam meg azt is, hogy miért! Hogyha önök a sztrájkkal kapcsolatban az elégséges szolgáltatást szeretnék szabályozni, akkor ennek megvan a módja. Van egy törvényalkotásról szóló szabály, ami azt mondja, hogy az érintettekkel előtte konzultációt, egyeztetést kell folytatni.

Kik itt az érintettek? Nyilvánvalóan beletartoznak az érintettekbe a szakmai szervezetek, a pedagógus szakmai szervezetek, és beletartoznak a szakszervezetek is ebbe a körbe. Önök ezt az egyeztetést elmulasztották, mielőtt benyújtották volna ezt a javaslatot, ezért semmi esetre sem lehet ezt most támogatni.

Ha azt szeretnék, hogy mindenképpen változzon az elégséges szolgáltatásokra vonatkozó szabály, akkor tegyék, járják az egyeztetés útját, menjenek, üljenek le a szakszervezetekkel tárgyalni, és újra hozzák vissza ezt a javaslatot annak a függvényében, ami a tárgyaláson született eredményként.

A Demokratikus Koalíció elfogadja a Pedagógusok Szakszervezetének az érvelését, és azt mondja, hogy nemmel fogunk szavazni ennél a törvényjavaslatnál, pontosan azért, mert nem engedjük, hogy az alapjogot mint a sztrájkjogot korlátozzák akár a pedagógusok körében, akár más egyéb munkavállalói csoportok körében. Köszönöm. (Taps a DK és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage