DR. DÁVID FERENC (DK): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Azzal szeretném kezdeni, amit Kordás László képviselőtársam is megemlített, én ugyanis a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló javaslat munka törvénykönyvére vonatkozó részével szeretnék kizárólag foglalkozni.

(15.30)

És ahogy Kordás László úr említette az egyeztetés hiányát, szeretném jelezni, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ezt a munkatörvénykönyv-módosítást nem tárgyalta meg. Nem tudom, az önök számára mennyire ismert, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma háromoldalú: szakszervezetek, a kormány, a munkaadói szervezetek.

És miután az a kérdés, amiről a munka törvénykönyve kapcsán beszélni fogok, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos, ez húsbavágó kérdés úgy a munkáltatóknak, mint a munkavállalóknak. Úgy éreztem államtitkár úr beszámolójából, illetve előterjesztéséből, hogy rendkívül elszántak olyan tekintetben, hogy a minősített munkaerő-kölcsönzésről szóló rövid változtatást mindenképpen megszavaztassák. Én nagyon sok mindent hiányolok abból az előterjesztésből, amit ön elmondott, a leírt anyagban és a szóbeli kiegészítésében nem hallottam arról, hogy milyen garanciális elemek épülnek be ebbe a rendszerbe, hogyha ezt a parlament elfogadja.

Kezdeném azzal, amit Z. Kárpát Dániel képviselőtársam nevesítve kimondott, hogy 13 ilyen cég foglalkozhat majd ezen különleges jogosítvány keretében harmadik, EU-országon kívüli munkaerő-kölcsönzéssel. Én azt szeretném javasolni ezen 13 cég kapcsán, hogy ha minősített a munkaerő-kölcsönzés, akkor legyen minősített ezeknek a cégeknek az ellenőrzése is. Ugyanis ezeket teljesen külön módon kell ellenőrizni, hiszen köztudott, hogy Magyarországon a munkaerő-kölcsönzés a munka világának egy nagyon ingoványos, nagyon iszapos területe.

A másik dolog, amit nagyon fontosnak tartanék, hogy egyértelműen deklaráljuk  és erre van lehetőség, hiszen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, illetve a KSH pontosan fel tudja mérni a hiányszakmák leltárát , tehát ki kell mondani, hogy ez a kölcsönzési folyamat csak és kizárólag azokban a szakmákban lehet, ahol égető a munkaerőhiány.

A harmadik, amit szeretnék mondani, és itt sem hangzott el sajnos, hogy a munkavállalóink kapcsán  bár én sosem voltam szakszervezeti képviselő, az én előéletem a vállalkozói szférához kötődik  Magyarországon van jogszabály a rendezett munkaügyi kapcsolatokról. Tehát itt nagyon vidáman ki lehet mondani, hogy akár a közvetítők, akár a foglalkoztatók vonatkoztatásában mindkét féltől meg kell követelni azt, hogy a rendezett munkaügyi kapcsolatok érvényesüljenek.

Én most nem fogom megismételni, amit Z. Kárpát Dániel elmondott, hogy miféle módon lehet ezekkel a dolgokkal játszani, félelmetes módon lehet visszaélni a munkaerő-kölcsönzés viszonylag laza eszközeivel, arról nem beszélve, hogy ezek a cégek még extraprofitot is realizálnak.

És befejezésül szeretném még egy dologra felhívni a figyelmet. (Kordás László felé.) Szakszervezeti barátaimtól, többek közt a mellettem ülő volt szakszervezeti vezetőtől hallottam, hogy tapasztalható  és nemcsak a multinacionális cégeknél, hanem magyar vállalkozásoknál is , hogy azt tapasztaljuk, hogy egy pillanat alatt leesik a munkaviszony keretében foglalkoztatottak létszáma, százasával, és utána, képzeljék el, 400-500 fővel több alkalmazott lesz a cégnél, csak és kizárólag munkaerő-kölcsönzés keretében. Az okokat elmondtuk, és nem akarom megismételni: korlátozott munkavállalói jog, nem ismerik a munka törvénykönyvét, hétvégén könnyen dolgoztathatók, mert nyilvánvalóan a család nem jött velük.

Tehát azt gondolom, hogy felboríthatja a magyar munkaerőpiac viszonylagos rendezettségét, ha ezt ilyen módon elengedjük, és talán még azt is merném mondani, hogy a közvetítésnél és a foglalkoztatónál valamilyen úton-módon jogszabályban kellene rögzíteni egy elbocsátási tilalmat, egy elbocsátási záradékot. Tehát az nem történhet meg ma Magyarországon  remélem, az önök szándéka szerint sem , hogy egy ezerfős nagyvállalattól elbocsátanak 500 munkaviszonyos embert, és ezt követően felvesznek ezer kölcsönzöttet. Nem hiszem, függetlenül attól, hogy ki ellenzéki és ki kormánypárti képviselő, ez nem lehet cél, és nem lehet lehetőség, hogy Magyarországon ez működjön. Köszönöm szépen a türelmet és a figyelmet. (Taps a DK és a Momentum padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage