DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár úr, ez az iménti néhány perces kényszerszünet szerintem szimbolikus volt, úgy értve, hogy a kormány miatt gyakorlatilag lebénult az Országgyűlés működése, ha csak rövid időre is.

Itt a rendkívüli jogrendről, a rendeleti kormányzással kapcsolatos helyzet feloldásáról, megszüntetéséről van szó. Jellemző volt az előző időszakban is, hogy mi a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt is jeleztük, hogy készek vagyunk biztosítani az Országgyűlés működését, itt voltunk, részt vettünk a vitákban, indítványokkal éltünk. Ugyanakkor, amikor mi rendkívüli ülést kezdeményeztünk a magyar emberek, a magyar családok érdekeinek védelmét szolgáló indítványok esetében, akkor önök nem jelentek meg, a kormányoldal nem jelent meg az Országgyűlésben, nem jöttek be a munkahelyükre, nem tették lehetővé az Országgyűlés működését. Tehát mondhatjuk, hogy ezen lépésük szimbolizálta egy kicsit a helyzetet.

Nem szeretném megismételni képviselőtársaimat, szerintem az ő felszólalásaik nagyon jól aláhúzzák azt, hogy itt most egyáltalán nem arról vitatkozunk, ami az előttünk fekvő javaslat címéből kiérződik, vagy amire annak utalnia kellene, ugyanakkor valóban megvilágítja azt a politikát, ahogy Z. Kárpát Dániel képviselőtársam is mondta, ami jellemzi önöket egyébként ciklusok óta, hogy önök a magyar munkavállalók egyre nehezebb, egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozásától, az alacsony bérektől remélnek valamiféle befektetést, és ennek következménye, egyenes következménye az a borzasztó elvándorlás, ami ma egyébként a nemzetet érintő legsúlyosabb kihívás, és ezért fordulhat az elő, hogy bizonyos ágazatokban valóban már az összeomlást előidéző szintű a munkaerőhiány.

Én azt gondolom, ezzel a helyzettel szembesülni kellene, ahelyett, hogy önök ezt tovább feszítenék, és minél jobban kiszolgáltatnák a magyar embereket, megvonnák az ilyen munkajogi garanciákat, és csökkentenék a lehetőségét egyébként annak, hogy egy ilyen helyzetben megvédjék magukat a magyar munkavállalók.

Ugyanakkor röviden szeretnék még visszautalni arra, ami itt elhangzott néhány kormánypárti képviselőtársamtól, miszerint önök szükséges és arányos mértékben éltek a rendkívüli felhatalmazással és a rendeleti kormányzással. Hát, most itt már a részletek lezárásáról szóló törvényjavaslat utolsó vitájában valaki világítsa azt meg nekem, hogy rendeleti úton mi szükség volt arra, hogy Mészáros Lőrinc szállodaláncának 18 milliárdos támogatást adjanak akkor, amikor szintén Mészáros Lőrinc az építőipari cégéből 12 milliárd osztalékot kivett. Tehát akkor, amikor önök azt mondták, hogy azért nem támogatják a magyar családok érdekében előterjesztett javaslatainkat a válság legnehezebb időszakában, mert nem volt forrás a költségvetésben, önök Mészáros Lőrinc és a többi oligarchájuk gazdagodását is fenntartották, mindezt rendeleti úton. Ennek pontosan mi köze volt, államtitkár úr, a magyar emberek egészségének és biztonságának megőrzéséhez?

Továbbá, mi köze volt az önkormányzatokat érintő elvonásoknak és megszorításoknak ezen célok végrehajtásához? És ijesztő az, hogy ezeket az intézkedéseket azóta törvénybe is betonozták, tehát gyakorlatilag ezeket az önkormányzati elvonásokat önök nemcsak egy ilyen rendeleti kormányzás idején, egy veszélyhelyzet esetén tartották indokoltnak, egyébként akkor is indokolatlanok voltak, hanem önök úgy gondolják, hogy az önkormányzatoktól elvont forrásokat a későbbiekben sem adják vissza, holott látható, hogy bizonyos fontos közszolgáltatások ellátása során az önkormányzatok ezek nélkül a források nélkül nem fognak tudni működni.

Ilyen indokolatlan intézkedés volt egyébként, amikor megvonták a vidéki városok helyi tömegközlekedésének az állami támogatását, pont a legsúlyosabb lezárások időszakában, amikor elő is írták a járatsűrítést, hogy kisebb legyen a zsúfoltság. Nyilván ez utóbbi indokolt intézkedés volt, de akkor, amikor kiemelt terhelést kaptak a városok, a vidéki városok a közösségi közlekedés fenntartásában, akkor, a legnehezebb időszakban vonták meg önök ezeket a forrásokat. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Budapesten kívül a vidéki városoktól megvonta a magát vidékbarátnak hazudó kormány ezeket a támogatásokat, miközben pontosan tudják, hogy nincs olyan vidéki város, amelynek ne lenne probléma, hogy a saját forrásaira alapozva megfelelő szinten biztosítsa a tömegközlekedés ellátását.

A múlt heti bizottsági üléseken, a miniszterjelölti meghallgatásokon én rákérdeztem erre, és sajnos Palkovics miniszterjelölt úr megerősítette, hogy esze ágában sincs a kormánynak visszaadni ezeket a forrásokat, tehát esze ágában sincs a kormánynak központi forrásokból támogatni a vidéki városok helyi tömegközlekedését.

Én azt gondolom, ez rendkívül súlyos probléma, és ez tökéletesen szembemegy a klímaváltozás elleni küzdelmet deklaráltan szolgáló célokkal; szembemegy azokkal a célokkal is, hogy élhetőbbé kell tenni a vidéki városokat, és meg kell őrizni ezeknek a váro-soknak az élhetőségét.

És akkor még egy dologra szeretnék utalni, már az általános vitában is emlékeztettük önöket arra, hogy bizony itt a rendkívüli jogrend kapcsán voltak olyan fideszes politikusok, fideszes polgármesterek, akik visszaéltek ezzel a rendkívüli jogrenddel, visszaéltek a rendkívüli felhatalmazással. Gondolhatunk itt Szekszárd fideszes polgármesterére vagy éppen Komló fideszes polgármesterére, és egy személyben olyan döntéseket hoztak, amikkel felülírták egyébként az ott élő emberek, az ott élő polgárok által megválasztott testületek döntéseit.

Az önök rendkívül szorgalmas jogalkotási folyamatában nem láttam megoldási javaslatot erre a helyzetre, holott az önök egyik minisztere el is ismerte, hogy ez valóban visszaélés volt a rendkívüli jogrenddel, ugyanakkor önök ezt a joghézagot nem orvosolták, olyan javaslatot nem terjesztettek be, ami által biztosítható lenne, hogy ne éljenek vissza ilyen rendkívüli jogrendben a polgármesterek a rendkívüli felhatalmazással, úgyhogy önmagában már csak ezért sem lehet támogatni az újabb rendkívüli felhatalmazást.

Hozzáteszem, a koronavírus-járvány alatt is mi minden olyan intézkedést támogattunk a szavazatunkkal, ami a magyar emberek érdekének a biztosítását szolgálta, és ez így lesz ezután is, a jelenlegi időszakban és a következő, válságokkal teli években is. Ugyanakkor ezt a törvényjavaslatot az LMP frakciója nem fogja tudni támogatni. Köszönöm.

(15.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage