BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy akinek bármi köze van a közoktatáshoz szülőként vagy pedagógusként, vagy oktatáspolitikusként, az növekvő aggodalommal figyelte a híreket, amikor kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter fog felelni az oktatásért Magyarországon. Aggodalmunk beigazolódni látszott belügyminiszter úr bizottsági meghallgatása után, amikor a következőket mondta: rend lesz, iskolabezárások lesznek, pedagógusbér-emelés nem lesz. (Nacsa Lőrinc: Nem ezt mondta!)

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Önök az elmúlt 12 évben megszállták és tönkretették a magyar közoktatást  engedjék meg, hogy néhány pontban felsoroljam a legégetőbb problémákat. Több mint 6600 pedagógus hiányzik a közoktatásból. A pedagógushiány most már nemcsak a vidéki kisfalvakat, hanem bizony a budapesti kerületeket is sújtja. A pedagógusokat rendszeresen túlórára kényszerítik, kényszerhelyettesítésre, amit aztán nem fizetnek ki nekik. A pedagógusok túlterheltek, hovatovább a nyári táboroztatást sem fizetik ki nekik. Talán mindannyian emlékezhetünk arra, amikor a nyári táboroztatásért a pedagógusoknak egy áruházlánc utalványát ajánlották fel fizetségként. A kezdő pedagógusok alapbére mind a mai napig nem haladja meg a szakmunkás-minimálbért, vagyis a 173 ezer forintot, hovatovább a pedagógusbér még mindig a 2014-es minimálbérhez van kötve. Nincsen szabad tankönyvválasztás az iskolákban, sőt a legnagyobb probléma, a legnagyobb baj: a koronavírus-járvány alatt önök, képviselőtársaim, nem biztosítottak sem ingyenes tesztelést, sem ingyenes oltást, sem ingyenes védőruhákat a pedagógusoknak, az iskolai és az óvodai dolgozóknak.

Ezek közül a felsorolt problémák közül önök mire fókuszálnak most? Arra, hogy megvonják a pedagógusok alapjogát, megvonják a sztrájkjogot. Ez egészen egyszerűen felháborító, ezért ezt a törvényjavaslatot nem lehet megszavazni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage