OVÁDI PÉTER, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2022. május 19-én tartott ülésén megtárgyalta az egyes törvényeknek a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosításáról szóló T/48. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság kivételes eljárás alapján 28 igen szavazattal, 9 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Ház! Április 3-án a magyar választók világos és egyértelmű döntést hoztak arról, hogy olyan vezetőkre és olyan kormányra van szükségük, aki és amely képes megvédeni Magyarországot az előttünk álló veszélyekkel szemben, és aki és amely a leginkább alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat adjon. Valamennyi magyar számára érezhető ugyanis, hogy kihívásokkal teli időket élünk. Háború zajlik a szomszédunkban, ami egész Európára nézve komoly következményekkel jár. Mindannyian aggódó figyelemmel követjük a napról napra bekövetkező eseményeket. Sajnos, a fegyveres konfliktus következtében fellépő negatív következmények mindenki életére közvetlen kihatással bírnak, azok minden egyes magyar által tapasztalhatóak.

(16.10)

Elég, ha csupán az egekbe szökő világpiaci energiaárakra, a gazdasági recesszióra, az élelmiszeriparban is megjelenő ellátási zavarokra vagy pedig az egyéb piaci zavarokra gondolunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az áprilisi országgyűlési választáson a nemzeti konzervatív oldal eddig soha nem látott mértékű felhatalmazást kapott a kormányzásra, amellyel élni is fog. A példátlanul erős, demokratikus legitimációból fakadóan eddig is megvédtük a rezsicsökkentést, valamint árstopokat és exporttilalmat vezettünk be, hogy az infláció negatív hatásait ne a háztartások érezzék meg. A veszélyek évtizede előtt állunk. Éppen ezért a leendő új kormány legfontosabb feladata az, hogy a háborús helyzet miatt kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat adjon, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse az elmúlt években elért eredményeit.

A polgári oldal korábbi hagyományainak megfelelően most is úgy alakít kormányt, hogy annak összetételét és szerkezetét az előttünk álló négy év feladataiból vezeti le. Az Alaptörvény 17. cikk (1) bekezdése értelmében a minisztériumok felsorolásáról törvény rendelkezik. Ennek az alaptörvényi kötelezettségnek eleget téve elfogadásra került a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat, amely 11 minisztérium felállítására tesz javaslatot. Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja az, hogy az új kormányzati struktúrának megfelelően módosítsa a munka megkezdéséhez szükséges jogszabályokat.

Tisztelt Ház! Jómagam is csak hangsúlyozni tudom azt, hogy az előttünk álló veszélyes évtizedben olyan döntéseket kell meghoznunk, amelyek megvédik Magyarországot és minden magyart a külső hatásoktól, valamint a gazdasági recesszió negatívumaitól. Mint mindig, úgy most is a nemzeti érdek szem előtt tartása az elsődleges, és ennek megfelelően kell eljárnunk, éppen ezért a benyújtott törvényjavaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage