BODÓ SÁNDOR innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Sajnálatos módon hallom, hogy a környezetvédelem, állatvédelem ügye önöknél folyamatosan politikai kérdés, pedig ha valahol a szakmaiságnak markánsan lenne helye (Szabó Rebeka közbeszól.), én azt gondolom, hogy ez pont itt lenne.

Politikai felhangot hoznak minden egyes alkalommal, mikor erről beszélünk, felvonulásokat, különböző olyan mértékű hozzászólásokat és olyan minőségű hozzászólásokat, amelyeknek a valósághoz azért nagyon csekély köze van. (Közbeszólás az ellenzéki sorokból.) Én azt javaslom azért, hogy… Cáfolok, pontosan azt teszem, de kérem, ne szólítson meg, mert én sem tettem ezt önnel! Tehát ebben a helyzetben én azt gondolom, hogy a baloldal, illetve az önök városvezetői által elkövetett cselekedeteket kellene inkább átgondolni, mint hogy ilyen jellegű kirohanásokkal próbálkoznak.

Nézzék csak végig Budapest közlekedését! Azt gondolom, ehhez bőven van közük, hiszen az önök által delegált főpolgármester intézkedései következtében történik ez. (Szabó Rebeka közbeszól.  Az elnök csenget.) Illetve kérem, azt is ismerjék el, mert ez a valóság, önök mondták, hogy a budapesti kukák 25 százalékát mindenképpen indokolt volt leszerelni. (Szabó Rebeka közbeszól.) Hát, ha valami gyakorlatias lépést tehetünk a környezetünk védelme, a tisztaság érdekében, én azt gondolom, hogy ezek mind ilyenek. De szólhatnék a 154 éves Főkert megszüntetéséről is. Tehát számtalan meg egy olyan dolog van, ahol önök gyakorlatilag teljesen mást csinálnak, mint amit rajtunk számonkérnek. Ez egyébként nem újdonság, hiszen más területen is megtörténik.

Én azért azt gondolom, hogy azokat a javaslatokat, amelyeket az Országgyűlés például tavaly tavasszal is benyújtott, és a klímavédelemről szóló törvényt, illetve az éghajlatváltozás mértékéből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokat tartalmazta, nos, önök ezeket nem szavazták meg. Tehát úgy reklamálni, úgy kirohanásokat intézni, hogy amikor konkrét ügy van, azokat szavazatukkal nem támogatják ebben a témában, én azt gondolom, hogy minimálisan is sportszerűtlen.

És azt is látnunk kell, hogy Magyarország a klímabajnokok közé tartozik, ha szabad ezt a szót használnom (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Nem szabad!), hiszen a világ összkibocsátásának mintegy 0,1 százalékában érintettek vagyunk.

(11.20)

Vagyis látható, hogy olyan konkrét intézkedések történnek, amelyek egyébként szakmailag az Európai Unióban is elismertek. Az EU élvonalába tartozó értékeket vállalunk (Tordai Bence: Hogy mi? Ennek fuss neki még egyszer!  Az elnök csenget.), és ennek a teljesítésnek az útján is járunk. Azt gondolom, hogy 2020-ban például 11,6 százalék volt a megújuló energiaforrás részaránya a közlekedésben. Itt képviselő úr teljesen modortalan módon állandóan bekiabál, de ez valóságos tény, hogy az uniós átlagot meghaladva a 6. legjobb helyezés. Kérem, nézzenek utána, mielőtt ilyen kirohanásokat terveznek!

2010 óta 84 százalékkal növeltük a megújulóenergia-alapú villamos energia felhasznált mennyiségét és 69 százalékkal növeltük a bioüzemanyagok felhasznált mennyiségét. Ezekkel vitatkozzanak, ha éppen szakmai vitára is képesek lesznek! Ezek mind-mind olyan intézkedések, amelyeket önök egy legyintéssel figyelmen kívül hagynak, de azt gondolom, ilyen gyakorlatias példákat is érdemes lenne, főleg a következő generáció számára, példaként felmutatnunk. Például minden újszülött után tíz fát ültetünk. Ez egy olyan kezdeményezés, amelyet, azt gondolom, fiatal szülőként abszolút kell hogy támogassanak és el kell hogy ismerjenek. De támogathatjuk az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát is, hiszen már 7500 elektromos autó megvásárlását támogattuk. Azt pedig kategorikusan visszautasítom, hogy ezt saját magunknak tettük volna, mint ahogy önök ezt itt mondják. A Zöldbusz- program keretében a 25 ezer fő feletti városokban bevezettük ezeknek a forgalomba állítását. Azt gondolom, hogy ezek mind-mind olyan lépések, amelyek nagyon markánsak. Bevezettük a zöldállamkötvényt, de én azt gondolom, hogy nem is feltétlenül kell ezeket nekem sorolnom, hiszen úgy tűnik, hogy ezeket önök nem fogadják el, és arrogáns megjegyzésekkel illetik.

Azt gondolom, hogy az állatvédelem területén sincs szégyenkeznivalónk, hiszen éppen most jelenik meg az a kiírás, amely civil szervezetek számára egy nagyon komoly fejlesztési lehetőséget biztosít ezen a területen. Talán ebben az egy dologban egy nagyon picit tudunk egyetérteni, hogy az állatvédelem területén a civil szervezetek bevonása, a velük való hatékony együttműködés, azt gondolom, elengedhetetlen, és erre Magyarország Kormánya forrást is biztosít a következő hetekben megjelenő pályázati kiírás szerint.

Arra kérem önöket, hogy ne politikai, hanem mindenképpen szakmai szemüvegen keresztül nézzék azokat a lépéseket, döntéseket, és kérem, működjenek közre annak érdekében, hogy a kormányzati célok megvalósuljanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage