KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Legelőször is szeretném leszögezni, hogy a magyar rendőrség Magyarország valamennyi településén minden bűnözővel szemben, minden bűnözőcsoporttal szemben határozottan fellép az emberek élet- és vagyonbiztonsága, a közbiztonság fenntartása érdekében.

Így történt ez az elmúlt hétvégén az ön által említett kerepesi bűncselekmény ügyében is. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság személyi állománya, amint értesült erről a jogsértésről, a beavatkozó egységek azonnal a helyszínre érkeztek, és megtették a szükséges intézkedést a két egymásnak feszülő család szétválasztása érdekében, és helyreállították a rendet. A Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is a helyszínre érkeztek, mivel fennállt a veszélye, illetve olyan információk voltak, hogy a helyszínen fegyvert viselő személyek is vannak. A TEK egységei határozott fellépésüknek köszönhetően ezt a veszélyt elhárították, és az érintett személyekkel szemben megtett intézkedés eredményes volt.

Tehát azt szeretném mondani, hogy ebben az esetben is a rendőrség eredményesen intézkedett a Terrorelhárítási Központ szakembereivel együtt. Ezúton is köszönetet mondok a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság akcióban részt vevő beavatkozó egységeinek és a Terrorelhárítási Központ személyi állományának is, annak a különleges műveleti egységnek, amelynek tagjai részt vettek ennek a jogsértésnek a felszámolásában. Tehát még egyszer mondom: mi azt soha nem állítottuk, képviselő úr, hogy Magyarországon innentől kezdve nem történik bűncselekmény.

(11.30)

Mi azt mondtuk 2010-ben, hogy helyreállítjuk a közrendet, közbiztonságot, és ezt meg is tettük. (Toroczkai László: Két év alatt!)

Ami pedig a déli határ védelmét illeti, illetőleg a magyar-szerb belügyi együttműködést vagy kormányzati együttműködés helyzetét jelenti, szeretném tájékoztatni önt arról, hogy Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere rendszeresen találkozót tart a szerb kollégájával, áttekintik az aktuális feladatokat, azokat a feladatokat, amelyeket mind a két fél fontosnak tart. Én azt tudom ígérni, képviselő úr, hogy ezt a problémafelvetést jelezni fogom a belügyminiszter úrnak, és bízunk abban, hogy a szerb hatóságokkal, a szerb kormánnyal, a szerb belügyminisztériummal való kitűnő együttműködés ebben az esetben is eléri a célját, és meg tudjuk tenni magyar részről is, illetőleg megteszik szerb részről is azokat az intézkedéseket, amelyek az… (Toroczkai László és dr. Apáti István közbeszól.) Képviselő úr, ha megtisztel engem azzal, hogy figyel, akkor folytatom, de ha Apáti képviselő úrral kommunikál, akkor… (Dr. Apáti István: AK47-es.  Toroczkai László: A bizonyítékok itt vannak az asztalon!) Köszönjük szépen! Fontos az, hogy érdemi párbeszéd legyen, azt gondolom, és ennek az alapja az, hogy kölcsönösen tiszteletben tartsuk egymást, a beszélőt a másik fél hallgassa meg, és a válaszra pedig figyeljen oda. Köszönöm szépen.

Folytatom. Tehát a déli határon a magyar részről minden személyi feltétel megvan annak érdekében, hogy a déli határ védelmét a rendőrség, szükség esetén a honvédséggel együtt megoldja. Valóban előfordult az az utóbbi időben, hogy agresszívabbak a migránsok, agresszívabb fellépést tapasztalunk, illetőleg megnövekedett embercsempészet jelei is látszanak, és az embercsempészeket szervező bűnözők ellen is hatékonyan fel fogunk lépni. Azt tudom ígérni, hogy ugyanúgy, ahogy 2015 őszétől kezdődően, a hármas védelem, a jogi védelem, az élőerős védelem és a kerítés kiépítésével, illetőleg 2017-ben a második kerítés kiépítésével  2017. április 28-án adtuk át a második kerítést  meg tudjuk védeni a magyar emberek és Magyarország biztonságát. De nemcsak Magyarország biztonságát, hanem ezzel az Unió biztonságát is védjük, és azt tudom mondani, hogy a jövőben is biztosítunk minden feltételt annak érdekében, hogy a rendőrség, illetőleg a rendvédelmi szervek eredményesen el tudják látni feladataikat.

Hamarosan majd a parlament elé kerül a jövő évi költségvetés, arra kérem önöket, tisztelt frakcióvezető úr, az ön képviselőcsoportját, képviselőtársait, hogy a törvényjavaslat tárgyalása során támogassák azokat az erőfeszítéseket, illetőleg azokat a javaslatokat, amelyek a rendőrség eredményes működéséhez szükséges forrásokat fogják majd biztosítani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage