RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Arra törekedett a kormány az elmúlt 12 esztendőben, hogy a közszolgálatban dolgozókat becsülje meg mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag. Ezt fogjuk tenni a következőkben is. Bízunk benne, hogy a magyar gazdaság lesz annyira erős, hogy ebből ezt meg tudjuk tenni. Mindig az volt az alapelvünk, szemben a baloldali kormányokkal, akik hitelből próbáltak olykor fizetést vagy nyugdíjat fizetni, hogy mindig a gazdaságot élénkítettük, és a gazdaság többletéből tudtunk mindenkinek többet adni, hogy mindenki előrelépjen.

Ön azt mondta, hogy azt vizionálja, hogy felmondási hullámok várhatók a közszférában. Tisztelt Képviselő Úr! Amikor önök kormányoztak, akkor nem felmondási hullám, hanem elbocsátási hullám volt a közszférában, ne felejtsük el, önök 15 ezer pedagógust tettek utcára, és 6 ezer egészségügyi dolgozót tettek utcára, mindeközben pedig annyira alulfinanszírozták az önkormányzatokat, hogy az egyéb szociális ellátó intézményeknél is hiány volt. 1300 milliárd forintos adósságot halmoztak fel az önkormányzatok, pontosan azért, mert nem adtak elegendő pénzt arra, hogy ezeknek az embereknek a fizetését az önkormányzatok oda tudják adni.

Úgyhogy ön felmondási hullámot vizionál, tisztelt képviselő úr, bízunk benne, hogy ez el fog maradni. Ugyanakkor az mégiscsak elbocsátási hullám, amiről önök döntöttek, nos, ezeket a javaslatokat mi nem fogadnánk meg. Az elmúlt 12 évben sem fogadtuk meg, és a következő években sem szeretnénk elfogadni, mert nem gondoljuk azt, hogy ezt az egészségügyben vagy az oktatásban érdemes lenne megtenni, sőt kifejezetten károsnak tartjuk.

(11.40)

Ön bérfeszültségről beszélt az egészségügyben, aminek van némi alapja, de nézzük, hogy hogy alakult ki a bérfeszültség! Úgy, hogy az ápolóknak 72 százalékkal emelkedett a fizetése az elmúlt négy esztendőben, az orvosoknak pedig három év alatt két és félszeresére emeljük a fizetését. Tehát valóban nőtt a különbség, de ez azért nőtt, mert az orvosoknak két és félszeresére nőtt a fizetése, az ápolóknak pedig 72 százalékkal.

Más helyzet ahhoz képest, amit önök idéztek elő, amikor emberektől elvettek fizetést, amikor csökkentették a fizetést, és azért volt feszültség az emberekben, mert az egyiktől ennyit vettek el, a másiktól annyit; és más a helyzet, amikor aki 72 százalékos emelést kap, az érzi úgy, hogy le van maradva a mellette dolgozó orvos fizetésemelkedéséhez képest, tisztelt képviselő úr. Arra fogunk törekedni, hogy az ápolóknak is fizetésemelést adjunk természetesen, hiszen itt azért van mi lemaradást behozni az előttünk levő húsz esztendőből, de azért mégiscsak másfajta bérfeszültség az, amikor az emelkedés üteme az, ami különbözik.

Tudja, hogy egy egészségügyi szakdolgozó az önök kormányzásának a végén, négy-hat éves jogviszonnyal, OKJ-s végzettséggel mennyit keresett? 160 ezer forintot. És most mennyit keres? 357 ezer forintot.

Tudja, hogy egy olyan, aki mondjuk, már húsz éve, tehát jó ideje dolgozik, felsőfokú végzettsége volt, egészségügyi szakdolgozó, ápoló, mennyit keresett az önök kormányzásának a végén? 220 ezer forintot. És mennyit keres most, 2020 januárjától? 690 ezer forintot. 220 ezer helyett 690 ezer forint, tisztelt képviselő úr, ha az átlagkeresetet nézem, tehát az alapilletményt és a mozgóbér-elemeket, pótlékokat.

Azért 220 ezer forintról 690 ezer forintra emelni  és itt már azért egy rutinos és felsőfokú végzettségű ápolóról beszélünk , ezek érezhető emelkedések. Az látható mellette, hogy az orvosok bére valóban jóval magasabb: 1-2 vagy akár 2 millió forint fölötti fizetést is kapnak, és a kettő között van különbség, csak azt hiszem, hogy ez egy olyan dolog, amiről valóban jobban lehet vitatkozni, mint arról, amit önök tettek, hogy az IMF receptje alapján mindenkitől csak elvettek Magyarországon válságkezelés kapcsán.

És annak ellenére, hogy épp hogy túl voltunk az elmúlt hónapokban a koronavírus-járványon, de már beköszöntött az energiaválság, és nem sokkal később itt volt a háború is  aminek az előszelét éreztük , azért mégiscsak 10 százalékos béremelés volt a pedagógusoknál; 10 százalékos béremelés volt az óvónőknél; volt egy 21 százalékos béremelés az ápolóknál; volt egy 38 százalékos béremelés az orvosoknál; volt egy 20 százalékos béremelés a bölcsődei dolgozóknál; volt egy 20 százalékos béremelés a szociális területen dolgozóknál; volt egy 20 százalékos béremelés a kulturális területen dolgozóknál; volt egy 10 százalékos béremelés a honvédségnél, rendőrségnél dolgozóknál; volt egy hathavi fegyverpénz. Volt egy teljes összegében kifizetett 13. havi nyugdíj, tisztelt képviselő úr; mindezt az egész világot sújtó járványhelyzet vége felé, amikor ez gazdaságilag mindenkit megviselt és a háború küszöbén, előszobájában.

Van feladatunk természetesen: folytatni azt a béremelést az orvosoknál, ápolóknál, a szociális dolgozóknál és természetesen a tanároknál is, amit megkezdtünk, de az önök receptje csak tömeges elbocsátásokhoz vezetett. A mi receptünk pedig, bízunk benne, hogy évről évre egyre növekvő megbecsüléshez és anyagi megbecsüléshez is vezet. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage