FEKETE-GYŐR ANDRÁS (Momentum): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! És elsősorban: tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! (Rétvári Bence közbeszól.) Szerintem önöknek fogalmuk sincs, mit fog Orbán Viktor tenni jövő héten. Ugye, igazam van? Biztos vagyok abban, hogy gyakran a közvéleménnyel együtt értesülnek arról, hogy mit kell itt a parlamentben megszavazniuk. Velünk együtt csodálkoznak rá a miniszterelnöki rádióinterjúkra és a Kormányinfó bejelentéseire.

Közösen töprengünk azon, hogy Orbán Viktor népmesei hasonlataiból meg Gulyás Gergely talányos válaszaiból vajon milyen törvénymódosítások fognak következni. Félre ne értsenek! Én nem ítélem el, ha valakinek a képessége vagy ambíciója odáig terjed, hogy megmondják neki, hogy mikor és melyik gombot kell nyomkodni. (Nacsa Lőrinc: Ezt tudjuk!) De önök az országgal is ezt művelik, és ez sokkal nagyobb baj. (Rétvári Bence: Nektek Gyurcsány mondja meg, hogy mit kell nyomni!)

Az elmúlt időszakban meghallgattuk többször is, hogy háborúk, veszélyek és bizonytalanság korszaka jön. Ha Ukrajnára, Kínára vagy a világgazdaság átalakulására gondolok, akkor ez tény Éppen ezért lenne jó, ha a magyar kormány nem fokozná, hanem csökkentené a magyar emberek bizonytalanságát. (Rétvári Bence közbeszól.) Az elmúlt évekre ugyanis a teljes kiszámíthatatlanság volt jellemző. (Rétvári Bence: Újra!) Évente, néha évente többször is módosultak az adótörvények. (Nacsa Lőrinc: Csökkent! Csökkentek az adók!  Rétvári Bence: Igen, csökkentek az adók!)

Az emberek pénteken éjfélhez közeledve a Magyar Közlönyt frissítgették, ha meg akarták tudni, másnap kinyithatjáke a kávézójukat, vagy be tudnake menni másnap dolgozni felszolgálóként vagy szakácsként a pandémia idején; hogy lesze hétfőn tanítás, hogy hány jegyet adhatnak el a színházi előadásra. Néha teljes iparágakat államosítottak néhány hét alatt. (Nacsa Lőrinc közbeszól.)

A kiszámíthatóság az egyik legfontosabb konzervatív érték, kedves képviselőtársaim. Ehhez képest kapjuk Varga Mihály pénzügyminiszter homályos fenyegetőzését a meghallgatáson, hogy megszorítások lesznek a katás vállalkozóknál. (Rétvári Bence: Nem lesznek.) Ez jelenleg több mint 400 ezer magyar kisvállalkozót érint. Többségük egyébként kisvállalkozó, tehát vízvezeték-szerelő, ételfutár, szakfordító, fodrász. Önök először bevezettek egy 40 százalékos büntetőadót a 3 millió forint feletti jövedelemrészre, majd lényegében csalóknak bélyegeztek meg 400 ezer magyar kisvállalkozót, most pedig lengetik Damoklész kardját a fejük felett.

Aztán múlt héten meghallgattuk Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert arról, hogy magyar tulajdonú áruházláncok kellenének. (Rétvári Bence: És egyetértesz?) Erről önök 12 éve beszélnek, de az egyetlen konkrét eredményük az, hogy a Fidesz mellett óriásplakátokon kampányoló CBA inkább elkezdte átnevezni az üzleteit. Épp csak a magyar minőségi kiskereskedelem megteremtéséért nem tettek önök semmit.

Megint fenyegetnek egy százezres munkavállalói tömeget: a külföldi tulajdonú áruházaknál dolgozókat; azokat, kedves képviselőtársak, akiknek a gonosz multi jobb fizetést biztosít, mint önök a tanárainknak vagy az ápolóinknak. Fenyegetőznek, de nem tudjuk, mi fog történni. Megmarad a bolti dolgozók munkája és a fizetésük? Nem okoznak újabb élelmiszerár-robbanást? A magyar tulajdon jó dolog, nyilvánvalóan ezt mindannyian támogatjuk, de ennek árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg, az a kérésünk. Nekik úgy hiányzik egy áremelés a két számjegyű infláció idején, mint Boldog Istvánnak az adóellenőrzés.

Aztán meghallgattuk Rogán Antalt és Kocsis Mátét arról, hogy a titkosszolgálatokat civilek vegzálására és a háborús propaganda ellen kell bevetni. Utóbbi egyébként egy helyes cél, ezt én aláírom, azonban háborús propagandát, kedves képviselőtársak, jelenleg a fideszes média terjeszt, orosz mintára és orosz sablonokból. Ajánlom figyelmükbe Tompos képviselőtársam folyamatosan frissülő gyűjteményét. Egyébként Márton egy hős, mert önök és helyettünk is megnézi a köztévét; sajnos ezzel rögtön 50 százalékos extra nézettséget generálva a tévének. De vallják be, önök sem nézik a saját tévéjüket. (Derültség és közbeszólások a kormánypártok padsoraiban.)

Ha tehát Rogán Antal és Kocsis Máté a fideszes propaganda ellen akar fellépni, akkor tegye nyugodtan! Fura lesz lehallgatni egyébként saját magát, de az a gyanúm, hogy itt is az a cél, hogy a Fidesszel egyet nem értő magyarok bizonytalanságban éljenek.

Tehát még hivatalba sem lépett az új magyar kormány, máris sikerült megfenyegetnie a kisvállalkozókat, a kiskereskedelemben dolgozókat és a magyar civileket. (Rétvári Bence közbeszól.) Ezzel szemben, kedves képviselőtársak, a jó kormányzásnak arról kell szólnia, hogy (Dr. Répássy Róbert: Halljuk! Halljuk! Lejárt az idő!) kiszámítható, békés életet élhet minden törvénytisztelő polgár, legyen az bal- vagy jobboldali, civil vagy közszolga, vállalkozó vagy alkalmazott. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum padsoraiban.  Rétvári Bence: Ez a gumilövedék, ugye?)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage