DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az elmúlt 12 év fideszes tudás- és értelmiségellenes politikájának szomorú szimbólumát láthattuk néhány nappal ezelőtt a Deák téren, ahol szégyenszemre egy középiskolai tanár kollégánk koldulni kényszerült.

Én azt gondolom, jómagam ugyan nyelvész vagyok, de az alapdiplomám történelem-német szakos középiskolai tanár, hogy ez mindannyiunk szégyene, és főleg az önök szégyene, hiszen az elmúlt 12 évben önök juttatták el odáig a magyar pedagógustársadalmat, hogy az EU OECD-tagállamai közül a magyar pedagógusok bére a legalacsonyabb, a legalacsonyabb!

Azt kell hogy mondjuk, hogy az Eötvös Loránd kutatóintézet átfogó elemzése nagyon jól megmutatja részleteiben is ennek a tudás- és értelmiségellenes politikának az eredményeit. Többek között arról szól egy nagyon részletes felmérés és elemzés, hogy gyakorlatilag az összes oktatási mutató romlott az elmúlt évtizedben. Ami nekünk a Jobbikban, az ellenzék jobbközép nemzeti pártjában különösen fáj (Rétvári Bence: Mi is volt? Még egyszer!), az a kistelepüléseken és a vidéki iskolákban felnövekvő fiatal felnőttek és gyermekek sorsa, akik egyre nagyobb létszámban szorulnak ki a minőségi oktatásból. (Rétvári Bence: Ez nem így van!) Ez egyébként a koronavírus-járvány időszakában hatványozottan érvényesült, sajnos.

Ráadásul, azt kell hogy mondjam, hogy a pedagógus végzettségű kollegák fele nem pedagógusként helyezkedik el. Ez nem csoda, hiszen kiemelkedően magas munkaterhelés mellé kiemelkedően alacsony bér jár a magyar pedagógusoknak, avagy az is bolond, aki Magyarországon pedagógus lészen.

Én azt gondolom, hogy ebben az összképben különösen érdemes felidéznünk azt, hogy a bekövetkező szociális és gazdasági válságban önök 12 év kormányzás után mire fognak készülni, lesze Széll Kálmán-terv újratöltve. Én annak idején egyetemi vezetőként voltam kénytelen megélni a Széll Kálmán-terv I.-et és II.-t. Lefordítom: ez megszorítást jelentett fideszesül, csak elnevezték Széll Kálmán-tervnek; gyaníthatólag a mostani megszorítást az oktatás területén Rogán Antal-tervnek fogják hívni, ha jól gondolom. A Széll Kálmán-terv idején önök százmilliárdokat vontak ki a magyar oktatásból, csak éppen elnevezték Széll Kálmán-tervnek, és ezért nem a megszorítás szó jut erről eszébe manapság egy magyar polgárnak. Én, ezt Rétvári államtitkár úrnak jelzem így előre is, mielőtt a válaszában majd felteszi az „önök új szövetségesei mit tettek 2010 előtt” best of CD lemezét, hogy én 2006-ban is felléptem a tandíj ellen egyetemi vezetőként, és 2011-ben is felléptem, amikor a Széll Kálmán-terv keretében Matolcsy György önfenntartó felsőoktatásról vizionált, kedves fideszes képviselőtársam, mielőtt itt tandíjaznak meg baloldaliznak. Önök akarták az egész magyar felsőoktatást önfenntartóvá tenni, tandíjjal, tisztelt fideszes képviselőtársam! (Z. Kárpát Dániel: Így van!) Én jól emlékszem rá, az önök propagandamédiája persze ezt eltussolhatja  de készüle az új Széll Kálmán-terv, a Rogán Antal-terv?

Látjuk, hogy a szélesebb tömegek számára is nagyon fontos lenne a Jobbik javaslata a nullaszázalékos áfakulcsról, hiszen nemcsak a tanárok állnak ott, hogy koldulásra kényszerülnek, hanem a rossz sorsú magyar polgárok egyre szélesebb körének lenne nagyon komoly segítség az, hogyha önök elfogadnák a mi javaslatunkat arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra csökkentsék, hiszen nekünk a Jobbikban, az ellenzék jobbközép keresztényszociális néppártjában (Rétvári Bence: Na, még egyszer!) az oktatás kiemelt nemzetstratégiai ágazat, ahol válságidőszakban nem 6, hanem 8 százalékát kellene költeni a bruttó hazai összterméknek. Az a konzervatív politika, kedves fideszes képviselőtársaim, nem az, amit önök tesznek, hogy az oktatásból vonnak ki majd megint pénzt! Biztosak vagyunk benne, hogy ez fog bekövetkezni. Biztosak vagyunk benne, mert ezt tették akkor, amikor a 2008-as világgazdasági válsággal egyfajta utóvédharcot folytattak.

Én azt gondolom, hogy összefoglalóan meg kell hát állapítanunk, hogy nagyon komoly figyelemmel fogjuk kísérni azt, hogy a magyar oktatásból ne vonjanak el több pénzt, mert a XXI. században, a tudás és az információ évszázadában ez jelenti a magyar polgárok számára a jólétet és szabadságot, amit megérdemelnek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage