SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Három hónapja, február 24-én tört ki az orosz-ukrán háború. Sokan villámháborúban reménykedtek, de végül egy elhúzódó, a részes feleket a végletekig kimerítő, óriási anyagi pusztítással járó és iszonyatos emberi szenvedéseket hozó konfliktussá fajult. Ennek a háborúnak beláthatatlan politikai, gazdasági és morális következményei vannak, amelyek az elkövetkezendő éveket alapvetően fogják befolyásolni. Mindezeken túlmenően egy olyan humanitárius válság bontakozott ki a szemünk előtt, amilyennel még a mai nemzedék nem találkozott.

Magyarország ezekben a hetekben, hónapokban történelmének legnagyobb humanitárius akcióját valósítja meg. Naponta több ezren, tízezren, összesen már több mint 700 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából, és a magyar emberek, a kormány, az államigazgatás és a karitatív szervezetek szinte egy emberként segítik a háborús menekülteket. Magyarország lakosságarányosan a legtöbb ukrán menekültet fogadta be.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarország minden menekültről gondoskodik, minden megkülönböztetés nélkül. A menekültek ellátása, az adományok gyűjtése és a humanitárius segélyszállítmányok kiszállítása folyamatos és teljes körű. Az állami intézmények és szervezetek, egyházak, a különböző karitatív szervezetek, valamint az önkéntesek kiváló munkát végeznek, a kormány pedig hatékony koordinációval, sikeresen látja el ezt a nem mindennapi feladatot. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy a frakciónk nevében is megköszönjem a kormány és a magyar emberek áldozatos és kitartó munkáját.

Tisztelt Országgyűlés! Az eddig meghozott karitatív egészségügyi, oktatási és államigazgatási intézkedések nem csupán az elmenekültek megsegítésére korlátozódnak, hanem a Kárpátalján, sőt a Belső-Ukrajnában maradottakról való gondoskodás érdekében is komoly lépések történtek. A „Hungary Helps” program keretében segélyszállítmányok és katasztrófavédelmi felszerelések is eljutnak a veszélyesebb régiókba is. Éppen Szijjártó miniszter úr nemrégen a kormány nevében egy öt pontból álló javaslatban 37 millió euró értékű felajánlást tett Ukrajna megsegítése érdekében. Tehát világosan látható és tényekkel bizonyított valóság, hogy Magyarország, a magyar kormány, a magyar emberek mindent megtesznek, hogy segítsék az Ukrajnából elmenekülteket, és az Ukrajnában maradt rászorulók számára is segítséget nyújtsanak.

Egy hónappal ezelőtt miniszterelnök úr választás utáni első hivatalos útja a Vatikánba vezetett, ahol maga Ferenc pápa is elismerte és megköszönte a magyar kormány és a magyar emberek menekültek iránti szolgálatát. Éppen ezért érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben egyes külföldi és magyarországi baloldali politikusok, a liberális nyugati média, ahelyett, hogy méltányolnák és elismernék a magyar emberek és a magyar kormány erőfeszítéseit, támadják és lejáratják Magyarországot. A támadásokat határozottan visszautasítjuk, a menekülteket maximálisan segítjük, és a magyar családokat, a magyar nemzeti érdekeinket pedig határozottan megvédjük.

Tisztelt Ház! Szeretném ideidézni Böjte Csaba gondolatát, amelynek szellemében mi, magyarok tesszük a dolgunkat: „A szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem jutalom. Nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá.” Magyarország és a magyar emberek ismét összefogtak és bebizonyították, hogy az elesett, otthonukból a háború elől elmenekült és kiszolgáltatott emberek támogatásáért képesek mindent megtenni. Ez számunkra erkölcsi kötelesség. Köszönet és hála mindazoknak, akik segítenek.

A KDNP részéről továbbra is támogatjuk a menekültek érdekében létrejött összefogást, a kormány munkáját és erőfeszítéseit pedig annak érdekében, hogy megvédje Magyarország és a magyar emberek békéjét és biztonságát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage