KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Induljunk ki abból, hogy mi az állam feladata. A mi álláspontunk szerint a magyar államnak az lenne a feladata, hogy megvédje a magyar munkavállalókat. Többek között ugyanis azért tartjuk fenn a magyar államot, hogy az felügyelje és fegyelmezze a profitmaximalizáló nagyvállalatokat, hogy azok ne tudják kizsákmányolni a magyar embereket és a természetet. Sajnos ma Magyarországon ennek az ellenkezője érvényesül, és 12 év fideszes kormányzás után az is kijelenthető, hogy a magyar állam a legrosszabb munkáltató hazánkban. De miért mondom ezt? Nézzük meg, hogy mi a helyzet a közszférában!

Először egy olyan tételmondatot kell kimondanunk, hogy szerintünk, zöldpolitikusok szerint a politikának az a célja, hogy az emberek, a családok és a közösségek jóllétét és életminőségét szolgálja. A jólléthez és az életminőséghez pedig minőségi közszolgáltatásokra van szükség, ezen belül az oktatásnak és a pedagógusok munkájának kulcsszerepe van, hiszen az oktatás foglalkozik a magyar gyermekek jövőjével, az egész ország jövőjével.

Ebből a szempontból kiemelt fontosságú, hogy a pedagógusok hogyan keresnek Magyarországon, megbecsülést, támogatást kell nekik adni, hogy munkájukat minél jobb körülmények között tudják ellátni. Csakhogy sajnos a Fidesz-kormány ehhez képest, tudjuk nagyon jól, az európai uniós átlaghoz képest évről évre kevesebbet költ az oktatásra. Tudjuk azt is, hogy az oktatás az önök számára csupán egy minisztériumok között ide-oda pakolható államtitkárság, most éppen a Belügyminisztériumnál landolt. De a legrosszabb az összes közül, hogy a Fidesz-kormány úgy viselkedik a pedagógusokkal, ahogy egy nagyvállalat igazgatója viselkedik a gyártósor mellett robotoló, izzadó munkásaival.

Mert hogyan is viselkedik egy kizsákmányoló nagytőkés? A kizsákmányoló nagytőkés éhbérért dolgoztatja a munkavállalókat, ahogy a Fidesz-kormány dolgoztatja a pedagógusokat. Egy kezdő pedagógus bére ma Magyarországon nettó 207 ezer forint. Milyen szerencse, hogy Lázár János régi-új miniszternek egyébként van egy álma: az ő álma szerint 2030-ig el kell érnünk Ausztria színvonalát. Nagy kérdés, hogy ezt a pedagógusbérek terén el fogjuke tudni érni. Nem tudom, tudjáke, hogy ott egy kezdő pedagógus 2358 eurót keres. Ugye, a rekordinfláció mellett rekordgyenge a magyar forint is, ez azt jelenti, hogy közel bruttó egymillió forint ott egy kezdő pedagógus bére. Három-négyszeres a különbség a magyar és az osztrák pedagógusbérek között. De menjünk tovább!

A kizsákmányoló nagytőkés agyondolgoztatja a munkavállalóit, ahogy a Fidesz-kormány teszi a pedagógusokkal, a pedagógusok jóval többet dolgoznak, mint heti 40 óra, ez az 50-60 órát is elérheti, ezt mindenféle felmérés, tapasztalat alapján tudhatjuk. És a kizsákmányoló nagytőkés az érdekérvényesítés eszközeit, lehetőségeit is elveszi a munkavállalóitól, pontosan, ahogy önök tették akkor, amikor az elmúlt napokban, hetekben a sztrájkjogot is elvették a pedagógusoktól, tényleg az alapvető munkavállalói jogokat sem biztosítják számukra.

De ha ez nem lenne elég, akkor ott van a kizsákmányoló nagytőkés gőgje, lenézése, gúnyolódása, ami szintén megérkezett az elmúlt hetekben. Parragh László tolmácsolta a kormány álláspontját. Ugye, Magyarországon nincs oktatási miniszter, de van egy oktatási árnyékminiszter, őt Parragh Lászlónak hívják, aki folyamatosan elmondja a véleményét a magyar oktatással kapcsolatban. Legutóbb arról beszélt, hogy miért is gondolkodnak a pedagógusok béremelésben, amikor délután négy óra után hazamehetnek, vagy ott van számukra a nyári szünet, miért nem elégednek meg azzal; de egy olyan utópisztikus gondolatot is kifejezett Parragh László, miszerint a pedagógusbér-emelés gyakorlatilag olyan, mint az ingyen sör, ezt meg lehet ígérni, ezt mindenki szeretné, csakhogy nincs rá pénz. Kérdezem, hogy ez valóban így vane a pedagógusbér-emeléssel kapcsolatban.

Tehát tényleg olyanok, mint a leggonoszabb nagytőkés a kapitalizmus hajnalán, aki kizsákmányolta, elnyomta és elhallgattatta a munkavállalóit. Ezek után mégis szeretném föltenni a következő kérdéseket.

Legalább az elmúlt időszak rekordinflációját kompenzáljáke a pedagógusbérekben? Biztosítjáke az automatikus béremelést, végre-valahára betartjáke eredeti ígéretüket, miszerint a pedagógusbér-táblát a minimálbér folyamatos emeléséhez kötik? És Lázár János álma valóra foge válni, el fogjuke érni 2030-ig az osztrák pedagógusbér-színvonalat?  ehhez minden évben százezer forinttal kell emelni a pedagógusbéreket. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage