TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Különleges az ön fejtegetése, ugyanis azt állítja, hogy nincs válság. Aztán azt is állítja, hogy a háború lényegében nincs hatással a magyar gazdaságra, a magyar gazdaság nehézségére. Kimondja, hogy ha van is nehézség, azt nem a háború okozta, hanem az okozta, hogy a kormány előrelátóan egy gazdaságfejlesztő intézkedéssorozatot hozott éveken át a beruházásokat jelentősen megnövelve, a munkahelyeket megőrizve, sőt azok számát növelve. A Covid-járványból európai szinten is az elsők között jött ki a magyar gazdaság, úgy, hogy a foglalkoztatottak száma csak átmenetileg csökkent, a Covid megszűnése után pedig újra növekedett  ön ezt állítja.

Majd azt állítja, hogy a magyar kormány intézkedései rosszak, és ami nehézséget okoz most a magyar gazdaságnak, a magyar költségvetésnek, azt lényegében a magyar kormány intézkedései okozták. Ezzel azt is állítja, hogy a magas infláció is a kormány miatt van, ami az ismert okok miatt jellemző egész Európában és Magyarországon is. Az ismert okok közül kiemelkedik az elhibázott európai uniós rezsipolitika, az energiaárak emiatti jelentős növekedése, amelyet a magyar kormány minden eszközzel megvéd, hogy az ország gazdaságát, a Magyarországon élő családokat ez ne érintse. Ön is tudja, hogy miniszterelnök úr legutóbbi sikeres fellépése az Európai Unióban történt. Roppant érdekes egyébként, hogy a háttérben nem hangosan, de sokan szurkoltak neki, hogy tartson ki egyedül az álláspontja mellett, mert ez az Európai Unióban az ő országaiknak is, amelyek nem merték ezt elmondani, pozitívumot jelent.

Azt gondolom, hogy a 2023. évi költségvetés tervezete a béke és a biztonság költségvetési tervezete, a rezsicsökkentés megvédését és a honvédelem megerősítését jelenti. Ez a mai napon került benyújtásra az Országgyűlés elé, és lesz lehetőségünk részletesen kitárgyalni, hogy mit is tartalmaz ez a költségvetés. Roppant érdekes, hogy ha ön is meg fogja ismerni ennek a tartalmát, azt fogja látni, hogy Magyarország a legnehezebb időszakban is egy egyensúlyi költségvetést tud biztosítani. A gazdaság termelékenységi képességét és növekedési képességét ez a költségvetés megtartja, s ami a legfontosabb, hogy megvédi a magyar családokat a mérhetetlen rezsiár-növekedéstől. Ez Európában egyedülálló.

Ha megvizsgáljuk a 2023. évi költségvetést, azt is láthatjuk, hogy a növekedés emelkedő pályán maradt, hiszen meg fogja haladni a 4 százalékot, ugyanakkor az infláció pedig végre csökkenésnek indul. Tervezetünk szerint az infláció mértéke 5,2 százalék lesz 2023-ban. Ezzel együtt a költségvetés hiánya is jelentősen csökken, azt 3,5 százalékra tervezzük, és egyértelmű cél, hogy újra 3 százalék alatti költségvetési hiányt tudjunk majd a következő években betervezni.

Az ön állításával szemben a magyar kormány felelős költségvetési és adópolitikát folytat, hiszen a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap létrejöttét külön extraadókkal biztosítja, extraprofitadókkal. A jelen világgazdasági helyzet egyesek számára kedvező és többletprofitot biztosít, és a magyar kormány ezt a profitot kéri el átmeneti időre ezektől a gazdálkodóktól. Úgy gondolom, hogy a magyar kormány eddig is, jelenleg is és a jövőben is felelős gazdaságpolitikát folytat, amelynek célja a magyar családok megvédése. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage