DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm napirend előtti felszólalását, mert lehetőséget ad arra, hogy a talán néha valóban méltatlanul keveset szóba hozott Magyar Postáról beszéljünk, arról a Magyar Postáról, amelyik több mint másfél évszázados működése során az elmúlt évtizedben sem vállalatként, hanem a magyar állami intézményrendszer egyik legfontosabb tagjaként működött.

A Magyar Posta mint az egyik alapvető közszolgáltató  hasonlóan például a nagy közlekedési vállalatokhoz  a mi számunkra soha nem pusztán egy vállalatot jelentett, és arra a 27 ezer emberre, aki mind a mai napig teljes erőbedobással dolgozik, soha nem egyszerűen mint egy alkalmazotti létszámra, hanem mint a magyar állami intézményrendszer, a magyar állami stabilitás egyik fontos elemére tekintettünk.

Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Posta  mint ahogy nem az egész világ, de Európa tradicionális nagy postaüzemei  az elmúlt évtizedekben egy alapvető változáson ment keresztül, hiszen az informatikai rendszereknek a kiépülése, a tradicionális postai feladatoknak a megváltozása a Magyar Postára is óhatatlanul hatással volt. Azzal messze nem értek egyet, amit ön mondott, hogy például a Posta számára méltatlan lenne a pénzintézeti tevékenység. Kérem, hogy látogasson el Budapest V. kerületébe, a Hold utcába, az amerikai nagykövetséggel vagy a Hold utcai piaccal szemben fönt lehet látni, hogy Magyar Királyi Postatakarék, és azt 1871-ben hozták létre, azóta működik, és azóta lát el a Posta pénzintézeti tevékenységet is. Egyébként a múltban is és jelenleg is a Postának a tradicionális tevékenysége mellett ez az egyik alapvető üzleti ága volt, jelenleg is az, és személy szerint bízom benne, hogy a jövőben is az lesz.

A másik, amit a Magyar Postának folyamatosan el kell látnia, az egyetemes postai egyezményből fakadó kötelezettsége, amiben mint az egész világra kiterjedő nemzetközi hálózat egyik megbízható, és azt kell mondjam, hogy nemzetközileg sok évtizede elismert intézménye működik.

Tisztelt Képviselő Úr! A bérekkel, ugye, mindig az a probléma, legyen az pedagógusbér, postások bére, vasutasok vagy mozdonyvezetők bére, hogy tulajdonképpen arra nem lehet egy olyan választ adni, hogy nem kellene többet fizetni. Hogyne kellene, természetes, ez mindenütt így merül fel, és kérem, higgye le, hogy a magyar kormány az elmúlt 12 évben a lehetőségeihez és az erejéhez képest ennek a közel 30 ezer postai dolgozónak a bérét is figyelemmel kísérte, és a lehetőségeihez képest igyekezett karbantartani. Ha ön azt mondja, hogy ennél több kellene, abban tökéletesen igaza van, természetesen minden ilyen közszolgáltató vállalatnál az a szándékunk nekünk is, hogy növeljük a jövedelmeket, de a magyar költségvetés, a magyar, egyébként az elmúlt évtizedben jelentősen javuló gazdasági tevékenység azért ennek korlátot szab.

Ezzel együtt, kérem, azért ha az emlékezetében csak az elmúlt éveket végigveszi, akkor látni fogja, hogy a Magyar Posta dolgozói is minden évben megkaptak olyan jövedelemnövekményt, amely a jövedelmüknek a szinten tartását biztosította. Nem voltak ezek mindig egyszerű tárgyalások, de mindig sikerre vezettek, és az elmúlt 12 évben, az elmúlt 12 évből, mondjuk, 10-11 évre a magyar társadalmat és a magyar gazdaságot jellemző munkabéke a Postára is jellemző volt.

Összegezve, képviselő úr, a Magyar Posta számunkra az egyik legfontosabb állami intézményrendszer, a dolgozóit megbecsüljük (Az elnök csenget.), és azon leszünk, hogy a jövedelmeiket fokozatosan növelni tudjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage