VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm a szót  talán nem fogom megbánni. Tisztelt Ház! Magyarország bajban van. A kormány részéről hónapokon át ment a porhintés, hogy soha nem volt még ilyen jó a magyaroknak, és ehhez képest két hónappal a választás után növekednek a családok, a vállalkozások, az önkormányzatok terhei. Itt a megszorító valóság, amelyben a Fideszen kívüli világ már április 3-a előtt is jelezte az embereknek, hogy ebből nagy baj lesz, amit önök csinálnak.

Egy csendes, hosszú hétvégére időzítették az Orbán-csomag bejelentését, amelyről persze senkivel semmilyen formában nem egyeztettek. Sem cégekkel, településvezetőkkel, sem érdekvédelmi szervezetekkel, ahogy kiderült: a Fidesz prominenseivel sem, de ők úgysem mernek megszólalni. A Fidesz a választás előtt egy szót sem szólt arról, hogy újabb kormányzása az előzményeik miatt óriási megszorítással kezdődik, és most abban bíznak, hogy az emberek nem veszik észre, mert majd csinálnak hozzá nagy propagandakampányt. Ezért mondják önök most is, hogy minden remek, nagyszerű. Önöknek.

De minden adat fantasztikus valóban? Ha így van, akkor miért van szükség arra, hogy a mostani megszorító csomagot bevezessék? Miért emelik a telefonálás, az internet, a kommunikáció árát? Miért emelik a banki szolgáltatás, a tranzakció árát? Miért emelik a gyógyszeráfát, miért emelik az utazás árát? És ami pedig a települési piacokon, boltokban zajlik, az tényleg vérfagyasztó: az elmúlt egy évhez képest 40-50 százalékkal növekedtek az árak, kenyéren, húson, gyümölcsön, zöldségen, ezt önök is tudják.

Most már ott tartunk, hogy a benzinkutasok ellenőrzik a forgalmi engedélyeket, kutakat zárnak be, akadozik az ellátás. Lehet továbbra is azt mondani, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, de ha valaki elmegy a közértbe, akkor az egy évvel ezelőtti, ugyanazon termékekért 10 ezer forintot fizetett tavaly, egy évvel ezelőtt, idén áprilisban már 15 ezer forintot, és hamarosan 20 ezer forintot fog fizetni, pedig ugyanannyit vásárol, de akkor ez minden családnak rezsinövekedést jelent, az önök hazugságával ellentétben. Amikor a légitársaságok több pénzt kérnek az utasoktól a repülőjegyekért, az nem rezsicsökkentés, hanem rezsiemelés, kivéve a magánrepülőgéppel rendelkezőknek, mert ott nincs repülőjegy.

Amikor a céges autó adója nő, az rezsiemelés, a munkát adó vállalkozók kárára. Amikor a lakáshitelek törlesztőrészletét emelik, akkor az rezsiemelés a családoknak. Persze arra ügyelnek, hogy az Orbán család és barátainak, üzletfeleinek terhei ne növekedjenek, ők nem fizetnek, hanem kapnak, mindenki más pedig fizessen.

Lehet verni a tamtamot, hogy egész Európa a hibás, meg a háború, amit az önök kebelbarátja robbantott ki egyébként, vagy bárki más, csak önök nem. Pedig ezt a drámai helyzetet önök hozták össze, hazug választási kampányukkal. Most minden pénzt visszavesznek az emberektől, amit korábban magukénak tudhattak.

Önök az országunkat nagyon nagy bajba sodorták, tönkretették az emberek lehetőségeit, rekord költségvetési hiány, rekord-államadósság, rekordinfláció, rekordgyenge forint. Ez az önök teljesítménye. Az önök kormányzása kiszolgáltatottá tette Magyarországot a nemzetközi gazdasági válságnak, ezért a választási győzelmük költségvetési árát most visszaveszik a magyar társadalomtól. Sőt, a kórházak sürgősségi osztályait is inkább bezárják, van olyan város, ahol már csak bizonyos napokon lehet szülni. Ezek után nincs min csodálkozni, hogy felmondásra készülnek az orvosok, az ápolók, a rendőrök, a tűzoltók. És tessék mondani, mikor szabad, mikor érdemes infarktust kapni?! Erre a kérdésre válaszoljanak!

És mindezekre sikerült feltenni a koronát: nemzetközileg is totálisan elszigetelték hazánkat, Magyarországot. Nem maradt egyetlen szövetségesük sem, és az embereknek, az országoknak okozott gazdasági bajait növeli, hogy még az uniós források lehívását sem tudták megoldani. Hiába zsarolta Orbán Viktor az egész Európai Uniót az oroszok elleni szankció megszavazásáért cserébe: Magyarország bajban van, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány totálisan lejáratta az országot.

A Demokratikus Koalíció szerint a törvénytelen Orbán-kormány önző és felelőtlen politikája bajba sodorta… (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage