ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A környezetvédelemért is állítólag felelős ipari miniszter úr meghallgatásán a bizottságban megkérdeztem azt, hogy folytatódike a panelprogram, és hány panellakás felújítását tervezik a következő években, azonban erre sajnálatos módon nem kaptam választ, ezért szeretném itt is föltenni ennek a kérdésnek a legfontosabb elemeit.

(15.10)

Azt, hogy mennyire fontos ez a történet, szeretném egy személyes, velem megtörtént esettel is megvilágítani. A választási kampány idején jött oda hozzám egy hölgy a Gyakorló utcai lakótelepen, aki elmondta, hogy a 70 ezer forintos nyugdíjából a téli hónapokban 40 ezer forintot fizet ki a kétszobás panellakásban a rezsire, és hogyha nem támogatnák a családtagjai, akkor gyógyszerre, élelemre sem jutna ezek után számára pénz, forrás.

De nemcsak azért van szükség a panelprogram folytatására, mert ez egy szociális kérdés és szociális probléma is, nagyon sok nehéz sorban élő, panelben lakó számára jelentene valódi megtakarítást, valódi rezsicsökkentést, hanem azért is, mert a legzöldebb energia az az energia, amit nem is használunk föl, amit nem kell megtermelni. Ezért is fontos lenne a panelprogram folytatása  mondhatnám úgy is kicsit szakszerűbben, hogy a lakóépületek energetikai korszerűsítése , azért is lenne fontos, mert csökkentené a fölhasznált, fűtésre használt energiát, ez nagyjából a teljes magyar energiafelhasználás 20 százaléka, és az a tapasztalat, hogy az ilyen típusú energetikai korszerűsítésekkel 8-50 százalékos megtakarítást lehet elérni. Ennyivel több maradna az emberek zsebében, és ennyivel kevesebb energiát kellene megtermelni környezetszennyező módon, ennyivel kisebb lehetne a szén-dioxid-kibocsátás, ennyivel csökkenthetnénk a klímaváltozás káros, negatív hatásait. A mostani időszakban azt is fontos megemlíteni, hogy ráadásul ez az energia, amit nem használunk föl, az bizonyosan nem Oroszországból vásárolt földgáz vagy kőolaj, tehát Magyarország energiafüggősége is csökkenhetne ezen a módon.

Tisztelt Államtitkár Asszony! A kérdéseim a következők tehát. Kívánjáke folytatni a Gyurcsány-kormány idején elkezdett, de az elmúlt években lényegében megszűnt panelprogramot? Hány panellakás felújítását tervezik a következő négy évben? Miből és mennyi pénzt kívánnak erre fordítani? Hogyan gyorsítható a folyamat, ha önök nem képesek arra, hogy megegyezzenek Brüsszellel a Magyarországot megillető forrásokról, mert nem képesek teljesíteni a jogállami kritériumokat? Végül, vane kész tervük arra, hogy hol, melyik kerületben vagy melyik városban kezdik el a panelprogram folytatását vagy folytatják a panelprogramot? Kérdezem ezt azért is, mert ez nálunk, Kőbányán és Kispesten különösen súlyos probléma. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage