DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ahogyan ön is említette, a végrehajtások felügyelete ma már nem az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik, hanem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához, ezért az igazságügyi miniszter kérte a hatóság elnökét, hogy az ön interpellációjára megfelelő választ tudjunk adni.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném hangsúlyozni, hogy a végrehajtási eljárásra vonatkozó valamennyi előírás kialakítása során meghatározó szempont volt, hogy egyensúlyt teremtsen két egymással szembenálló, kölcsönösen méltányolható érdek, a végrehajtást kérő és az adós érdeke között. Ezen érdekek egymással szembeni korlátozása során körültekintő mérlegelésre van szükség. A bírósági döntéseket illetően az érintettek számára biztosítani szükséges a követelések hatékony érvényesítését, mindkét fél érdekének figyelembevételével; ez komplex jogalkotói áttekintést és megfontolást kíván, hiszen a követelések jogcíme eltérő.

(16.00)

Lényeges, hogy bírósági végrehajtásra csak törvény által meghatározott feltételek teljesülése esetén és meghatározott szabályok szerint kerül sor.

Az adósok számára a tartozások megfizetése nagy terhet jelent, ezért a végrehajtási törvény számos, az adós érdekét is figyelembe vevő rendelkezést tartalmaz, például a végrehajtó a természetes személy adós kérelmére megállapíthatja a pénztartozás részletekben történő teljesítésének feltételeit.

Ha visszatekintünk a közelmúltra, látjuk a devizahiteleseket mentő csomagot, a Nemzeti Eszközkezelő programot és az ehhez csatlakozó magáncsőd intézményének a bevezetését is. A csődvédelmet mindazok igénybe vehetik, akik felhasználható vagyonnal és jövedelemmel rendelkeznek, fizetési hajlandóságuk fennáll, fizetési képességük azonban korlátozott.

A jogintézmény bevezetése óta közel 2500 megindított magáncsődeljárás 6400 magánszemélynek nyújtott lehetőséget a tartozások szabályozott keretek közötti rendezéséhez. Jelenleg is több mint 2 ezer ügy van folyamatban, amely közel 5500 magánszemélyt érint. Itt felhívom a figyelmet az elmúlt két évben bevezetett fizetési moratóriumra, amely miatt nyilván a magáncsőd lehetőségét kevesebben vették igénybe.

A végrehajtási ügyekben a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága mint felügyeleti szerv részéről az elvárás a jogszerű, szakszerű és empatikus eljárás; jogszerűség, szakszerűség és empátia, amely követelményrendszer érvényre juttatása érdekében a hatóság elnöke zéró toleranciát hirdetett.

A hatóság a végrehajtók tevékenységének jogszabályban rögzített ellenőrzése, a panaszfelügyelet és a fegyelmi feljelentési jogkör gyakorlása által tudja biztosítani az általa kitűzött hármas szempontrendszer érvényre juttatását.

(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost dr. Vinnai Győző váltja fel.)

A hatóság ezen elvek mentén a hivatásrend érdekképviseleti szervével és ezáltal annak gyakorlóival aktív párbeszédet folytat, amelynek célja a végrehajtói hivatásrend megítélésének jobbítása, a közbizalom helyreállítása, a végrehajtói munka szakmai színvonalának emelése.

Képviselő úr kérdésére válaszolva szeretném hangsúlyozni, hogy a hatóság minden jobbító szándékú, a hivatásrend érdekképviselete által előterjesztett szakmai-gyakorlati javaslatot megfontolás tárgyává tesz, amennyiben azok az általuk képviselt szempontoknak megfelelnek, illetve segítséget nyújtanak a kodifikációs célú kommunikációban. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage