DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Én nagyon bíztam miniszter úr személyes jelenlétében. Az elmúlt időszakban én több alkalommal jártam a Felvidéken a Rozsnyói járásban, hogy személyesen is jelen legyek ott, ahol ez a borzalmas szennyezés megvalósult közös folyónkat, a Sajót érintően. Azért mentem több alkalommal, hogy a helyszínen információt gyűjtsek, tudjam tájékoztatni a közvéleményt, és én magam is megtegyek mindent annak érdekében, hogy végre elinduljon a cselekvés.

Tudjuk mindannyian, hogy egy súlyos ökológiai katasztrófa alakult ki, és több tíz kilométeres szakaszon a folyó gyakorlatilag halottá vált. Én azt gondolom, hogy a szlovák kormány felelőtlenségét nem lehet elég erőteljesen hangsúlyozni, hiszen évek óta pontosan tudták, hogy ez a szennyezés be fog következni, tehát megelőzhették volna a katasztrófát.

Az is megerősíti a felelőtlenségüket, hogy három hónapnak kellett eltelni, mire végre bármilyen munkát elkezdtek elvégezni, és sajnos ki kell mondani, hogy a hírekkel ellentétben még mindig nem találták meg a megoldást arra, hogy ezt a szennyezést teljes körben el tudják hárítani. Ugyanakkor, tisztelt államtitkár úr, én azt tudom mondani, hogy a magyar kormány is súlyosan megkésve reagált erre az ügyre. Én úgy érzem, hogy a cselekvés most sem elég határozott, mintha nem lennének a legalapvetőbb információk birtokában, illetve nem osztják meg a közvéleménnyel a rendelkezésükre álló információkat. És azt sem értem, hogy egy ilyen súlyos ökológiai katasztrófa esetén miért ennyire erőltetetten udvariasak és visszafogottak a szlovák kormánnyal.

Tisztelt Államtitkár Úr! Én a múlt alkalommal feltettem kérdést. Ön akkor szinte szó szerint azt válaszolta, hogy a folyóba a szlovákiai szakaszon nem mérgező vas-oxid került kizárólag. Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt pontos mérések bebizonyították, hogy a szennyező anyagban az arzén az európai határérték 400-szoros mértékében van jelen, a cink pedig 100-szorosában. Államtitkár Úr! Önök nem kértek vagy egyszerűen nem kaptak a szlovák kormánytól konkrét adatokat a szennyezés összetételét érintően?

Kaptake információt, hogy milyen módon tervezi elhárítani teljes mértékben a szennyezést a szlovák kormány, illetve a szlovák hatóságok? Kaptake betekintést a kármentesítési tervekbe, hogy milyen lépéseket tervez a kármentesítés érdekében a szlovák kormány, és tudtake garanciákat felmutatni? Illetve azt is szeretném kérdezni, hogy mit tett még Nagy István miniszteren kívül a magyar kormány, Palkovics miniszter úr mint a környezetvédelemért felelős miniszter, illetve Szijjártó Péter miniszter úr a folyóink védelmében? És itt erőteljesen gondolok egyébként a Tisza erdélyi mellékfolyóit érintő súlyos szennyezések ügyére is, hiszen ott esetenként még súlyosabb, még veszélyesebb anyagok jutnak be.

Én nagyon sajnálom, hogy sem a szlovák környezetvédelmi miniszter, sem a magyar szakminiszter nem vette a fáradságot, hogy elmenjen a Sajó súlyosan szennyezett szakaszához, helyette egy videokonferenciát tartottak. Korábban azt posztolta miniszter úr, hogy ő nem illetékes Szlovákiában. Én azt gondolom, és ezt hangsúlyozni kell a nemzeti összetartozás napja után néhány nappal, hogy egy ilyen súlyos szennyezés esetén mindannyian illetékesek vagyunk, közös felelősségünk a közös természeti kincseink megóvása, és a szlovák kormány tétlenkedése nem csökkenti, hanem növeli a mi felelősségünket.

Itt egy felvidéki szennyezésről beszélünk, és a nemzeti összetartozás napja után (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) vagyunk néhány nappal… De akkor ezt majd a viszonválaszomban folytatom. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage