FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban így van, két héttel ezelőtt ön már feltette ezt a kérdést itt a parlamentben, és azt követően dr. Nagy István agrárminiszter úr ellátogatott Szlovákiába.

Erről a szlovákiai tárgyalásról, amelyet Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter úrral folytatott, ezzel kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megosztani önnel. Megerősítette a miniszter úr, hogy a bányászati ágazat felügyelete nem hozzá tartozik, de értesítette a kompetens gazdasági minisztériumot és a kormányt is tájékoztatta.

Az elhárítási-kármentesítési munkák megkezdődtek, illetve folyamatosan monitoroztatja a Sajót; nem tudja, a bányászok milyen beavatkozást tettek, de ő ez ügyben büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen a szlovák hatóságoknál.

(16.10)

A bányászati szolgálat és az ő elődjei is elhanyagolták a kötelességüket, mint környezetvédelmi miniszter ennyit tudott tenni, de a helyzetet megváltoztatni nem tudja  nyilatkozta. A szlovák környezetvédelmi ügynökség hetente figyeli a vízminőséget. Május 9e után május 30-án volt újabb mérés, melynek eredményét meg fogják osztani velünk. Elég furcsa szituáció, hogy ennyi idő telik el egy-egy vizsgálat után, és még a mai napig nem kapunk erről eredményt.

Ugyanakkor egyértelműen elismerte a miniszter úr, hogy ökológiai katasztrófa történt, és ennek az eredője a bányával összefüggő káresemény, amit mi is tudtunk. A legfontosabb intézkedések megtételére 15 napos határidőt vállalt. Az állat- és növényfajok összefüggő károsodásával kapcsolatban annyit tudott nyilatkozni, hogy ettől majd megfelelő felmérések után a Sajót is meg tudják majd tisztítani. Ezek a kijelentések, megmondom őszintén, számomra sem teljesen megnyugtatóak, sőt egy kicsit homályosak annak értelmében, hogy ebben valóban történike olyan előrelépés.

Miniszter úr a tárgyalás alatt hangsúlyozta: a Sajó folyó szennyezésének ügye abszolút prioritás, azonnali intézkedéseket igénylő kérdésről van szó, hiszen a nyomás egyre jobban érzékelhető, akár a közvélemény, a belpolitika, a nemzetközi kommunikációk területén is. Természetesen figyelembe kell vennünk azt is, hogy ilyen szempontból a szlovák belügyekbe nem szólhatunk bele, de ugyanakkor folyamatosan figyelnünk kell ezeket az eseményeket. Miniszter úr kiemelte, ha bármilyen támogatásra  és felajánlotta  szüksége lenne a szlovák kormányzatnak, a szlovák környezetvédelmi hatóságoknak, ebben nekünk sajnos elég komoly tapasztalataink vannak, és ezeket a tapasztalatokat megosztva, illetve segítségnyújtást is tud a magyar kormányzat az agrárkormányzaton keresztül biztosítani.

Megemlítem, hogy a készültség elrendelése óta a vízminőségi értékek a helyszíni műszeres mérésekkel kapott eredmények vonatkozásában nem lépik túl a vízfolyástípusra meghatározott határértéket. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage