DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A napokban döntött a kormány azokról a megszorításokról, amelyeket önök extraprofitadónak hívnak, és amelyek a tervek szerint a legnagyobb vállalkozásokat és egyes szektorokat érintenek, az elvonások őket érintik.

Az is vitán felül áll szerintem, és önök is látják, bár még maguknak nem vallották be, hogy ezeknek az extraprofitadóknak, illetve terheknek a nagy része a lakosságra áthárításra fog kerülni. Világosan látszik, hogy azok a légitársaságok, amelyeknek például fizetniük kell, meg fogják fizettetni az utasokkal ezt a többletköltséget. Persze azt a kérdést is feltehetnénk önöknek, hogy vajon mikor fogja Szíjj László vagy éppen Mészáros Lőrinc magángépén megfizetni majd ezeket a többletköltségeket Orbán Viktor, Szijjártó Péter vagy bárki önök közül, aki ott repked a magángépeken, vagy vonatkozike rá.

De ennél sokkal komolyabb a helyzet. Ugyanis az a helyzet, hogy ezekben a rendeletekben önök elfogadtak olyan szabályt is, amely a legkisebb vállalkozásokat, részint az egyéni vállalkozókat és a legkisebb társas vállalkozókat is érinti. Ilyen az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos közteherviselés lehetősége, ugyanis itt önök lényegében egy nagyon komoly emelést hajtottak végre. Összességében ez az a terület  és az egyszerűsített foglalkoztatással jellemzően azok a vállalkozások élnek , akik egyéni vállalkozók, szezon- vagy idénymunkára alkalmaznak általában olyan munkaerőt, akinek vagy ilyenkor van lehetősége dolgozni, vagy a szakképzettsége miatt vagy annak hiányában nem tud részt venni a munkaerőpiacon. Világosan látszik, hogy önök ezeket a kisvállalkozókat is sújtani akarják és terhekkel akarják terhelni.

A jobboldali Jobbik, sőt szerintem minden konzervatív jobboldali közösség abban hisz, hogy a vállalkozás szabadságát és a vállalkozók teljes kiteljesedését kell védeni. Ezzel szemben önök a legkisebbeket is sarcolni kívánják, és az itt említett kataszabályok változása sem jelent sok jót számukra. Így hát felmerül a kérdés, hogy miért a legkisebbektől kívánnak elvenni, miért rejtik el a kicsiknek szánt nagyon komoly elvonást ezekben a rendeletekben, hány milliárdot akarnak megszorítások révén az egyéni vállalkozásoktól és a legkisebb társas vállalkozóktól még beszedni. Várom érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage