DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Magyarország Kormánya számára a biztonság a legfontosabb közösségi érték, ezért a kormány eddig is, az elmúlt 12 évben is és ezután is mindent meg fog tenni a közbiztonság megerősítése érdekében.

Engedje meg, hogy én is hadd mondjak önnek pár számot! 2010-ben rendvédelemre és közbiztonságra 449 milliárd forintot fordítottunk, ez a szám 2022-re elérte a 992 milliárd forintot, több mint a duplájára nőttek az ez irányú költségek. Egyébként a honvédelem hasonló számai négyszeres növekményt mutatnak. Nyilván ezzel nem összefüggés nélküli az, hogy a bűncselekmények száma szinte soha nem volt ilyen alacsony, mint napjainkban.

2010 óta 6 ezer szolgálati autó cseréjét hajtottuk végre, ezt csak annak érzékeltetésére hozom, hogy igyekszünk biztosítani a rendvédelmi állomány minőségi szolgálatához szükséges feltételeket, a rendőrőrsök száma 16-tal nőtt 2010 óta, és ellentétben azzal, amit ön a felszólalásában állított, 3500-zal több rendőr szolgál Magyarországon, mint az 2010-ben volt.

Természetesen mindent megteszünk a katonák és a rendőrök anyagi elismertségének mielőbbi és minél erősebb kifejezése érdekében is. 2010 és ’20 között átlagosan több mint 60 százalékkal nőtt a rendőrök bére, és az idei év elejétől pedig hathavi fegyverpénzt tudtunk fizetni a hivatásos állomány tagjainak.

Az, amit ön mondott, az igaz, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel eddig felmondási tilalom volt hatályban, ami a pandémia miatti veszélyhelyzet megszűnésével szintén megszűnt, de az állomány stabilitását semmi nem veszélyezteti. Köszönöm szépen a szót. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage