RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! A kormány számára 2015 óta, az első pillanattól kezdve egy nagyon határozott és eltökélt szándék az, hogy megvédje Magyarország déli határát, minden ember biztonságát az illegális bevándorlástól. Ezért hoztunk szigorú jogszabályokat, ezért építettünk határkerítést, és ezért őrzik ott katonák is, rendőrök is a magyar határt, hogy senki illegálisan ne tudjon belépni.

Nem volt ez ilyen egyértelmű, és a mai napig nem az, hiszen Brüsszel a bevándorlást, az illegális migrációt támogatja, viszont a határ megvédését sem anyagi eszközökkel, sem más módon nem segítette elő, akiket pedig ide, Magyarországra küldött… Amikor Dobrev Klára azt mondta, hogy a bevándorlás egy zseniális kommunikációs trükk, vagy Gyurcsány Ferenc azt, hogy a legrosszabb ösztönökre épít a kormány, amikor kerítést épít, vagy Karácsony Gergely azt, hogy semmiképpen se kerüljön sor határ menti kerítés megépítésére, akkor ők mind-mind-mind Brüsszel forgatókönyvét igyekeztek alátámasztani, és akadályozni azt, hogy politikai akarat legyen a határ megvédésére. Ez az akarat azonban a kormány részéről továbbra is erős.

Ugyanakkor ön is felhívja arra a figyelmet, hogy évről évre most már azt láthatjuk, hogy egyre többen kísérlik meg illegálisan átlépni a magyar határt. Közismert az, hogy a teljes évben tavaly 122 ezren jöttek, az azt megelőző évben 46 ezren próbáltak illegálisan átlépni a határon. Tehát ha megnézzük, hogy a tavalyi nagyon magas, 122 ezres szám esetében az év közbeni számok hogyan alakultak, akkor azt látjuk, hogy arányosan idén már többen jöttek, mint tavaly. Ha megnézik a határátlépések számát, az 39 ezer volt január 1. és június 6. között, most már 88 ezer, tehát több mint kétszer annyian jöttek az év első szakaszában a magyar déli határhoz azzal a céllal, hogy illegálisan átlépjenek, mint amennyien a tavalyi esztendőben, amikor nagyon magas volt ez a szám. Itt két év alatt annyian jöttek, mint egy magyar megye lakossága szinte. És ha az embercsempészeket nézzük, akiket elfogtunk a határon, az tavalyelőtt 455 volt, utána pedig tavaly már 1277, de ha összehasonlítjuk időarányosan a tavalyi és idei számokat (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), 361-ről 652-re nőtt.

Tehát a magyar határon a védelem erős, és egyre több embercsempészt, egyre több bevándorlási kísérletet megtevő személyt fognak el. Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage