SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagy István miniszter úr a Világgazdaságnak nemrég adott interjújában úgy fogalmazott: „Feladatunk a termelés szabályozása, amelynek az a célja, hogy a lánc végén ott legyen a biztonságos élelmiszer megfelelő mennyiségben, minőségben és elérhető áron.” Nos, az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat friss tanulmányából, májusban jelent meg, viszont az derül ki, hogy bár az uniós előírások szerint már 2011 óta fokozatosan ki kéne vonni a használatból az 55 legkárosabb növényvédő szert, az elmúlt 10 évben mégis drámaian megnőtt az ezekkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek aránya EU-s szinten is és Magyarországon is.

Magyarországon még mindig 50 ilyen, már 11 éve kivonásra ítélt növényvédő szer engedélyezett, és ennek meg is van sajnos a következménye: például a hazánkból származó cseresznyeminták 50 százalékában mutattak ki ilyen káros vegyszermaradványokat, de kiemelkedően magas volt a vegyszermaradvány aránya az itthon termelt fejes salátában, ez 38 százalék volt, és az uborkában, ami 32 százalék volt, szemben az uniós átlaggal, ami jóval kevesebb, csak 16 százalék.

(17.20)

Nagyon fontos megjegyezni, hogy mindezek az adatok a tagországi jelentésekből vannak, ahol a hivatalos adatszolgáltató nálunk a Nébih, tehát ezek tulajdonképpen Nébih-adatok. Ez a jelentés elég gyászos képet ad a zöldségek és a gyümölcsök megbízhatóságáról, és egyébként ez az árak miatt is problémás, mert mint látjuk, ugye, a gyümölcsök és a zöldségek ára már az egekbe szökött, 15-20 százalékos áremelkedésnél tartunk tavalyhoz képest.

Mivel ma van az élelmiszer-biztonság világnapja, ezért különösen fontos, és kérdezném tisztelt államtitkár urat, hogy mi az oka annak, hogy az 55 káros növényvédő szer közül nálunk még mindig 50 van használatban. Mit tervez annak érdekében, hogy a káros növényvédő szereket mielőbb kivonják a termelésből, és hogyan kívánja biztosítani, hogy a fogyasztók elé kerülő zöldségek és gyümölcsök ne tartalmazzanak egyáltalán káros szermaradványokat? Köszönöm. (Taps a Párbeszéd képviselői részéről.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage