FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is szeretném kérni önt arra, hogy rémhíreket, ijesztgetéseket ebben a Házban ne terjesszen első felszólalásképpen, már csak azért sem (Nacsa Lőrinc: Máshol se!), mert a magyar zöldség és gyümölcs az egyik legegészségesebb, legbiztonságosabban fogyasztható élelmiszer. (Nacsa Lőrinc: Így van!) Hogy most elkezdjünk megint riogatni…  eddig nem volt erre példa az elmúlt években ebben a Házban, de emlékszem, régen önnel mint mezőgazdasági bizottsági taggal együtt voltunk a bizottságban, és akkor is hasonló módon próbált nagyon sok kérdést feltenni.

A kérdéssel nincs is baj, csak úgy gondolom, azzal a hozzáállással van, hogy hogyan tudjuk elriasztani a lakosságot. Ezt kell nekem visszautasítani, és úgy gondolom, határozottan vissza is utasítom. Néhány számmal szeretném bizonyítani a mondandómat azzal szemben, amit gyakorlatilag ön felvetett. Magyarországon az elmúlt szűk egy évben 167 darab feldolgozott termék, bébiétel, takarmány, valamint 2494 darab friss zöldség-, gyümölcs- és gabonaminta növényvédőszermaradék-tartalmának vizsgálatát végezte el a Nébih, és a minták 1 százaléka volt kifogásolható szermaradék szempontjából. Hozzáteszem: az EU átlagában ez 5,1 százalék. Itt csak a különbséget szeretném megemlíteni.

A kérdésben említett úgynevezett helyettesítéssel jelölt hatóanyagok, alternatívák hiányában uniós szinten szintén engedélyeztek szereket, de nincs újabb olyan növényvédő szer, amely ezeket az alternatív anyagokat helyettesíti. Amikor az Unió vagy a kutatók majd eljutnak arra a szintre, hogy új szereket tudnak behozni, akkor mi is kivonjuk ezeket a szereket egyértelműen. De még egyszer szeretném mondani: ma jelentős részben a zöldségkertészetben már majdnem vegyszermentes termesztés folyik. Menjen és nézze meg! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage