DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ugyan nagyon behatárolta a válaszomat, mert azt is elmondta, hogy miről nem beszélhetek és miről beszélhetek, de ezen keretek között azért megpróbálok egyensúlyozni. Remélem, hogy elégedett lesz a válasszal. (Ungár Péter: Én is!)

Miközben hallgattam az ön felszólalását, utánanéztem, hogy bérügyekben hogyan is állunk. Ha általánosságban nemzetgazdasági szektorról beszélünk, akkor 2022 márciusában a bruttó átlagkereset 511 ezer forint volt, a nettó átlagkereset 340 ezer forint, 2010 óta 70 százalékos nettó átlagkereset-növekedés történt. Ehhez kapcsolódik a minimálbér-emelkedés, amely szintén 2022 januárjától 200 ezer forint, a garantált bérminimum 260 ezer forint. 2010-hez képest az ön által is említett szociális ágazatban háromszorosára nőtt az ott dolgozók átlagbére, és 2022. január 1-jétől 20 százalékkal növekedett az ápolónők, 20 százalékkal a bölcsődei dolgozók, szociális és kulturális dolgozók bére és 10 százalékkal a pedagógus dolgozók bére is.

(17.30)

A kormány korábban is és ezúttal is ígéretet tesz arra, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a béreket továbbra is növelje ezekben az ágazatokban. Ha arra vonatkozik a kérdése, hogy elegendőke ezek a bérek, akkor azt gondoljuk, hogy nem. Ha arra vonatkozik a kérdése, hogy dolgozni kell azon, hogy tovább tudjuk emelni a béreket, akkor erre az a válaszom, hogy igen. Az elmúlt tizenkét évben is ennek szellemében jártunk el, ezt követően is ennek szellemében fogunk eljárni.

Az inflációt is említette, ott azt szeretném kérni elsősorban az önök politikai szövetségétől, hogy hagyják abba az árstopintézkedések támadását, amelyek segítenek ebben a nehéz helyzetben a közalkalmazotti szférában dolgozóknak. Ez lenne a nulladik pont, az ideális kiindulóhelyzet. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage