DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nekünk Budapest a szívügyünk, ráadásul az észérvek is Budapest fejlesztése mellett szólnak. Menczer Tamás államtitkár úr az előbb azt mondta egy válaszában, hogy Magyarország nem a Holdon van, de mint tudjuk, kitüntetett pillanatokban látszik a Holdról is. Azt hiszem, talán akkor sem tévedünk nagyot, ha mindaz, amit 12 év során sikerült építenünk Budapesten, sikerült tennünk a város fejlesztéséért, az is elég messziről látszik. Orbán Viktor fogalmazott úgy néhány évvel ezelőtt, miniszterelnök úr azt mondta: „A kormány pontosan tudja, hogy vannak nagyobb városok a világban, mint Budapest, sőt ismertebb városok is vannak, de fontosabb város magyar szempontból, mint Budapest, nem létezik.” Budapest az egyetlen magyar világváros, az egyetlen olyan város, amelyik látszik minden világtérképen. Magyarországot Budapest tudja elmesélni a nagyvilágnak. Kell egy szív az országnak, mondta Széchenyi. Sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország.

Nincs arra időkeret, még ha a két percben csak erről is beszéltem volna, hogy 12 év alatt a választók fölhatalmazásából mi mindent tudtunk tenni a nemzet fővárosáért. Talán egyetlen területre megpróbálok egy kicsit koncentrálni. Azt hiszem, hogy Budapest fejlesztésében még nagyon sokáig a közlekedés lesz a legfontosabb kérdés. Ha három területet kellene mondanom, akkor azt mondanám, hogy: közlekedés, közlekedés, közlekedés. 12 év alatt kormányzati forrásokból, illetve kormányzati döntéssel, európai uniós forrásoknak Budapestre irányításával  bármilyen színezetű is legyen a városvezetés  1114 darab új, közösségi közlekedésben közlekedő jármű, vadonatúj jármű finanszírozását tudtuk biztosítani.

Nem teljes egészében, de nagymértékben ezzel meg tudtuk újítani Tarlós Istvánnal közösen is a közlekedési járműparkot. Ugyanakkor sajnos ma valóban azt látjuk, hogy a pártpolitika fontosabb lett a városépítésnél. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage