DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Pintér Sándor miniszteri meghallgatásán még nem tudott arra választ adni, hogy a Honvédkórház mely minisztérium irányítása alá fog kerülni, tekintettel arra, hogy az egészségügyért felelős miniszter is egy személyben a belügyminiszter lesz. Mondhatjuk, hogy a BM az új EMMI.

A honvédelmi miniszternek az előző ciklusban még sikerült megtartania a Honvédkórház feletti irányítási jogokat, azonban úgy tűnik, hogy az új kormány más szerepet szán, vagy máshogy képzeli el a magas színvonalú kórház jövőjét. Egy rendelet ugyanis a BM irányítása alá rendeli az intézményt 2023. január 1-jével, ezzel az egykor hagyományosan erős magyar katonai egészségügy utolsó intézményét is elveszíti, miután évek alatt lemorzsolódott róla több vidéki nagy település korábbi, Honvédséghez tartozó egészségügyi intézménye. Azt, hogy miként is képzeli el a Honvédkórház jövőjét a minisztérium, jó lenne hallani, különösen azért, mert a kórháznak nagyszámú igényjogosultja van, és az országban példátlan módon rendkívül sok lakos ellátását is biztosítja.

Mindezekre tekintettel kérdezem államtitkár urat, el tudjae majd látni a Honvédkórház a jövőben a katonai orvosi missziók megszervezését, a külföldön szolgálatot teljesítő katonai egységek, a hazai kiképzések és a NATO-feladatokkal összefüggő tevékenységek egészségügyi biztosítását, változike a kórháznál az igényjogosultak száma, köre, azaz hogy kik milyen esetben vehetik igénybe a kórház szolgáltatásait. Végül is mi indokolja, hogy végül a Belügyminisztérium irányítása alá fog kerülni a Honvédkórház? Várom érdemi válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage