DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Unió és tagállamai, másrészről a közép-amerikai országok közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot 2013 őszén tárgyalta és fogadta el az Országgyűlés.

Már az eredeti törvényjavaslat is egy úgynevezett vegyes típusú megállapodás volt, ennek értelmében az Európai Unió valamennyi tagállamának a ratifikációjára szükség volt az elfogadásához. A megállapodás életbe lépése mindkét régió piacának megnyitását eredményezte. További cél volt a gazdasági integráció erősítése Közép-Amerikában, valamint a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelése. A megállapodás három pilléren alapult, az első pillér a politikai párbeszéd, a második az együttműködés, a harmadik a kereskedelem. Látható, hogy az eredeti cél nemcsak egy egyszerű kereskedelmi megállapodás volt, az egyes pillérek között kölcsönös feltételrendszert, illetve összefüggéseket alakított ki.

A jelen törvényjavaslat célja, hogy Horvátország 2013. július 1-jei uniós csatlakozásával a 2012 júniusában aláírt megállapodás szerződő felévé válhasson. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja az erről szóló jegyzőkönyv elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage