NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A mostani, előttünk fekvő megállapodást, az Európai Unió és Közép-Amerika közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodást 2012. június 29-én fogadták el. A megállapodás egyfelől az Európai Unió tagállamai, másfelől pedig hat közép-amerikai köztársaság között köttetett, amelyek pontosan: Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama.

Én azt gondolom, hogy ezek a nemzetközi szerződések mind-mind nagyon fontosak, hiszen a kereskedelmet tudják növelni. Hogyha megnézzük a Központi Statisztikai Hivatal idevonatkozó adatait, akkor azt látjuk, hogy 2013-hoz, a megállapodás ratifikálásához képest 2021-ben 282 százalékos növekedést könyvelhettünk el az ezen hat ország és Magyarország közötti kereskedelemben; hogyha egyként kezeljük ezt a hat országot, akkor látjuk, hogy a latin-amerikai térségben igen jelentős kereskedelmi partnereink, és a magyar cégek piachoz juthattak a megállapodás által.

Természetesen  ahogy az államtitkár úr is elmondta  itt a horvátországi csatlakozás miatt van szükség a megállapodás jogtechnikai pontosítására és módosítására, de szeretném általánosságban is jelezni, hogy nagyon fontosak ezek a megállapodások azért, hiszen a magyar export, a magyar cégeknek a piacszerzése, a magyar termékeknek a különböző országokba, akár tőlünk földrajzilag távol fekvő országokba való eljuttatása mind-mind olyan cél, amelyért a Külgazdasági és Külügyminisztérium is hosszú évek óta dolgozik, és amelyet erősítenünk kell a jövőben is. Éppen ezért bár egy kis méretű törvényjavaslatról van szó, én sajnálom, hogy ellenzéki képviselőtársaim nem tartják fontosnak ezeket a nemzetközi szerződéseket, és nem vesznek részt ebben a vitában. A KDNP-frakció mindenesetre támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage