DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Hazánk számára kitüntetett jelentőségű a szomszédos országokkal ápolt jó kapcsolat, ezért 1988. május 26-án a Magyar Népköztársaság és az Osztrák Köztársaság kétoldalú, a beruházások elősegítéséről és védelméről szóló megállapodást írt alá Budapesten, melyet az 1990. évi 12. kormányrendelet hirdetett ki.

Ez a szemlélet az utóbbi harminc évben sem változott, felerősödött, hiszen hazánk az Európai Unió tagjaként minden tagállammal szoros és gyümölcsöző kapcsolatra törekszik, összhangban a szabadságjogok zökkenőmentes gyakorolhatóságának jogos igényével. Jelen törvényjavaslatra azért van szükség, mert az Európai Unió Bírósága, ahogy ez elhangzott, 2018. március 6. napján kihirdette a döntést a Szlovák Köztársaság kontra Achmea BV ügyében.

A bíróság határozata alapján az Európai Unió működéséről szóló szerződés 344. és 267. cikkeinek ellentmond a tagállamok közötti nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokban szereplő választottbírósági klauzula, így az egyik tagállam beruházója a másik tagállamban létesített beruházásával kapcsolatos vita esetén az utóbbi tagállammal szemben választottbíróság előtt indíthat eljárást. Ez biztosítja az európai uniós jog autonómiáját, hatékonyságát, elsőbbségét és közvetlen hatályát, továbbá a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat. Ezzel egyetértésben tehát az Európai Unió tagállamai vállalták, hogy az összes, tagállamok közötti kétoldalú beruházásvédelmi megállapodást megszüntetik.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország az Európai Unió tagjaként eleget kell hogy tegyen ezen jogharmonizációs törekvésnek, ezért, kérem, támogassák ezt a törvényjavaslatot. A Fidesz képviselőcsoportja támogatja. Köszönöm szépen.

(18.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage