DR. JUHÁSZ HAJNALKA, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. A jelenlegi törvényjavaslat kapcsán két fontos dolgot érdemes vizsgálni az Európai Unióról: az Európai Unió működéséről szóló szerződést, másrészt pedig az Európai Unió Bíróságának, a luxembourgi bíróságnak az ítéletét.

Az eredeti megállapodást 1988-ban írták alá, ahogyan államtitkár úr és képviselőtársam is elmondta. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés vizsgálata során  a 344. §-t és a 267. §-t nézte a bíróság az ítéletében  erre vonatkozóan kimondta, hogy a nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokban, hogyha választottbírósági klauzulát kötnek ki a tagállamok, akkor a 344. és a 267. §-sal ellentétes lesz. Ebből az ítéletből és az ítélet végrehajtásából is kiderül, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos nemcsak a folyamatos dialógus a bírósággal, hanem az ítéletek végrehajtása.

Azért fontos ennek az 1988-ban kötött megállapodásnak a hatályon kívül helyezése, merthogy az Osztrák Köztársaság ezeket a bilaterális beruházásvédelmi megállapodásokat nem szüntette meg, és kötelezettségszegési eljárás indult. Ezért fontos ennek a hatályon kívül helyezése, mert ennek következtében a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodások joghatást nem fognak kiváltani, és ennek kapcsán fontos az uniós jog elsőbbsége, ahogyan államtitkár úr hangsúlyozta, a tagállamok közötti kölcsönös bizalom, az Európai Unió működéséről szóló szerződés megfelelő paragrafusaival összhangban. Ezért természetesen a KDNP támogatja a törvényjavaslatot. Nagyon szépen köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage