TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Lagom, kedves polgártársak, lagom! Ez a svéd kifejezés annyit jelent, hogy se nem túl sok, se nem túl kevés, pont elég. Ez a mértékletességről szól. Egyesek szerint az ósvéd törvény szóból keletkezett, mások azt mondják, hogy a vikingeknek abból a szokásából, amikor körbeadták a mézsörrel teli kupát, s mindenki csak annyit ivott belőle, hogy az utolsónak is jusson még.

Pont elég, tekintetbe véve másoknak az igényeit is. Ez az a filozófia, ez az az életszemlélet, amely miatt a skandináv modell, az északi modell, a svéd élet sokunk számára vonzó vagy példaértékű. Ez az, aminek köszönhetően a svéd társadalomban a társadalmi egyenlőtlenségek sokkal kisebbek. Ez az, ami miatt Svédországban nem igazán látni a kirívó túlfogyasztásnak azokat a mintáit, amik Magyarországon nagyon sokaknak csípik a szemét. Ez az, ami miatt a svédek sokkal inkább fenntartható módon élnek, és ez az, amit mi, zöldek is követendő példának gondolunk, a se túl sok, se túl kevés elve, a mértékletesség szempontja. Ez az, ami egy fenntartható országhoz, egy fenntartható társadalomhoz, egy fenntartható módon működő gazdasághoz vezethet el minket. Ez a zöld-Magyarország víziójának az egyik alapja, ez az, amit a Párbeszéd javasol mindannyiunk számára.

Igen, érdemes időnként tanulni másoktól, hiszen Magyarországon, de egyébként szerte a világban nem ez az uralkodó megközelítés, hanem az, amit a kapitalizmus, illetve az ezt megideologizáló főáramú közgazdaságtan mond: egyik axiómájává, az egyik megkérdőjelezhetetlen alaptételévé tette, hogy a több jobb. Azt állítják, hogy minél több, annál jobb. Márpedig belátható, hogy egy véges világban a végtelen növekedés, mindennek a folyamatos, túlzott felhalmozása egyszerűen fenntarthatatlan, fizikai korlátokba ütközik. És ez az, ami miatt ez a szabályozatlan kapitalista logika az emberi civilizáció és a földi ökoszisztéma veszélyeztetését jelenti. Ez az, ami miatt át kell írni ezt a folyamatosan növekedésre fókuszáló logikát, és helyette egy olyat állítani, ami az embert és nem a profitot helyezi előtérbe, ami az embert szolgálja, a társadalmat szolgálja, és nem öncélnak tekinti a gazdaságot.

Mi a lagom filozófiáját javasoljuk a magyar társadalom, a magyar emberek számára. Mindenkinek jusson elég. Tehát amikor például alapjövedelemről beszélünk, amikor az alapjövedelem bevezetését javasolja a Párbeszéd, akkor azt mondja, hogy ma sokaknak túl kevés jut, az nem lagom. És amikor azt mondjuk, hogy adóztassuk meg a hipergazdagokat vagy adóztassuk meg a túlnövekedett nemzetközi óriáscégeket, akkor azt mondjuk, hogy nekik pedig túl sok van, az sem lagom. (Rétvári Bence: Ezért szólaltatok fel tegnap az Aldi érdekében, igaz?) Tehát vissza kell venni ebből. Csökkenteni kell a különbségeket, és fenntarthatóvá kell tenni az életmódunkat, erről szól a lagom filozófiája.

(9.20)

Ez az, ami a zöld-Magyarország alapját képezheti, és ez az, aminek a talaján állva mi kritizáljuk általában a globális kapitalizmusnak ezt a fékevesztettségét, és különösen a magyar politikai kapitalizmust. Az nem lagom, hogy egy végigdolgozott élet után egy idős polgártársunk 60-80 ezer forintos nyugdíjat kap. És az sem lagom, hogy Mészáros Lőrinc sok száz milliárd forintos vagyont halmoz fel mindenféle tényleges érdem, teljesítmény, tehetség nélkül. S az sem lagom, hogy a jegybankelnök fiacskája megveszi az ötödik vintage Porschéjét, és az sem lagom, hogy sokaknak befütyül a szél az ablakon, vagy nincs WC a házban, úgy nevelnek gyereket, hogy nincs folyó víz a háztartásban. Ez mind nem lagom.

Mi azt javasoljuk, hogy állítsuk át a gondolkodásunkat, legyen a „pont elég” mértékletessége az irányelvünk, az a vezérlő elv, ami alapján egy igazságos és fenntartható társadalmat rendezünk be. Mi, párbeszédesek, mi zöldek ezt a szemléletet javasoljuk mindannyiunk számára, és ez alapján kritizáljuk a rendszert, az önök politikai és gazdasági rendszerét, azt, ami hatalomból is túl sokat halmoz fel egyesek és egyébként arra méltatlanok kezében, és túl keveset hagy a hatalommegosztás számára, túl keveset hagy a társadalmi kontroll számára.

S ugyanezt látjuk a gazdaságban is, túl nagy vagyonok és túl nagy jövedelmek halmozódnak fel egyesek kezén, mások kezében pedig szinte semmi sincs. Tényleg csak azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyen lagom, legyen éppen elég, legyen a mértékletesség a hatalomban, a politikában, a gazdaságban, a társadalomban a legfőbb vezérlő elvünk, és így juthatunk el egy boldogabb zöld-Magyarországhoz. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage