MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól értettem a felszólalását, van egy határon túli vetülete, illetőleg egy Magyarországra vonatkozó vetülete is; engedje meg, hogy a külhoniakkal kezdjem.

Ugyanis egy nagyon fontos kérdést vetett fel  egyébként is a nemzeti összetartozás napja után vagyunk , jelesül a külhoniak képviseletéről beszélt. Szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy külpolitikánk sarokköve a külhoni magyarok képviselete, nekünk ez a szívünkből jön. Tehát az Orbán-kormány soha nem hagyta magára, soha nem árulta el a külhoni magyarokat, és soha nem is fog így tenni, épp ellenkezőleg, mindig ott vagyunk mellettük és mindig kiállunk értük.

Azt a megoldást, vagyis felfogást választottuk, hogy nem Budapestről akarjuk megmondani, hogy a külhoni magyaroknak hogyan kell élniük, épp ellenkezőleg, megkérdezzük őket, és azokat a javaslatokat és megoldásokat támogatjuk, amelyeket ők kérnek tőlünk.

Szövetségeket keresünk és szövetségeket kötünk, ha arra mód van, a szomszédos országokkal és mindenki mással is, hiszen az a meggyőződésünk, hogy sokkal jobb a külhoni magyaroknak, hogyha a két kormány és a két ország jóban van egymással, minthogyha konfliktus van a két ország között. De hogyha a külhoni magyarok érdekében konfliktust kell vállalni, akkor mi erre mindig készek vagyunk, és ezt a konfliktust az ő érdekükben mindig fel is vállaljuk.

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a háború kitörése előtt Ukrajnában a külhoni magyarok, a kárpátaljai magyarok jogait folyamatosan csorbították, elvették  anyanyelvhasználat, anyanyelvi oktatás, és lehetne sorolni , mi ezzel szemben a leghatározottabban felléptünk, nagyon sok nyomásgyakorlást kellett emiatt elviselnünk, illetve ezzel számolnunk, de mindig ott álltunk a kárpátaljai magyarok mellett.

Ugyanakkor sajnálatos módon kitört a háború, mint az mindannyiunk előtt ismert, éppen ezért a korábbi konfliktusokat félretettük, legalábbis ideiglenesen, és segítünk a bajban lévőknek, magyaroknak és nem magyaroknak egyaránt. Mint az ön előtt is ismert, 740-750 ezer ember menekült már el a háború elől Magyarországra, 2 ezer tonna körül van az a segélyszállítmány, amelyet innen vittünk oda, Varsóban a külügyminiszter úr ötpontos felajánlást tett iskola, kórház újjáépítésére, mobilotthonok létrehozására Nyugat-Ukrajnában a belső menekültek részére, és lehetne sorolni.

Ha ön azt említi, hogy mindennek dacára, már hogy a magyar segítségnyújtás dacára az ukrán nyilatkozatok jelentős része elfogadhatatlan, akkor azt kell mondanom, hogy ebben speciel igaza van, köszönet helyett sok esetben bírálatot, sőt akár fenyegetést is kapunk, ami természetesen elfogadhatatlan, és amit szintén szóvá teszünk, illetve fellépünk ez ellen.

Arra szeretném emlékeztetni, csak a tényeket aláhúzandó, hogy Ukrajna európai uniós tagjelöltségét támogattuk. Tehát ön feltétel nélküli tagságról beszélt, én pedig az európai uniós tagjelöltségről, csak a tényekhez ragaszkodva.

Ami pedig a szélesebb belpolitikai spektrumot illeti, a magyar politikai kontextusban van a kormány, van a baloldal és most szélsőjobboldali pártként önök. Az látható, hogy a baloldal felfogása nem változott, tehát a külhoni magyarokat a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal továbbra is támadja, most éppen Niedermüller Péter örült Trianonnak a Gyurcsány-pártból, korábban Bauer Tamás vezette le hosszú esszében vagy dolgozatban azt, hogy Trianon miért igazságos vagy tulajdonképpen igazságosabb, mint a helyzet korábban volt. Tehát a külhoni magyarok nyilvánvalóan nem számíthatnak a baloldalra, és egyébként meggyőződésem szerint az önök, hogy finom legyek, nem túl átgondolt politikája is veszélyes lenne a külhoni magyarokra.

Ami pedig végezetül az országot illeti, ön említette a magyar érdeket. Abban egyet tudunk érteni, hogy a magyar érdek a legfontosabb, a kormány ezt képviseli. Az én problémám az, hogy sok minden, amit elmondott, szerintem nem a magyar érdek szerint való. Az energetikai ellátás és az energetikai biztonság speciel valóban magyar érdek, éppen ezért nem támogatunk semmilyen olyan szankciót, ami ezt romba döntené.

Még egy félreértést szeretnék tisztázni, azt hittem, hogy világosan közölte a kormány, hogy ez a háború nem a mi háborúnk, nem küldünk katonákat és fegyvereket. Ez az álláspontunk továbbra is, kérem, hogy ne terjesszen rémhíreket és álhíreket! Mi ebből a háborúból kimaradunk, a magyar emberek is világosan döntöttek április 3-án, ebben támogatják a kormányt, ennek megfelelően (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) ebből a háborúból ki is fogunk maradni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage