HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Hölgyek! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! Egyre többen érzékelik az országban, hogy baj van. Baj van, mert a kormány pénzgyűjtésbe kezdett: alapokat hoz létre, milliárdos alapokat, nem néhány milliárdról beszélünk, ezermilliárdos nagyságrendben  nyilvánvalóan forráshiánya van.

Baj van, mert a lakosság a duplájának érzi a hivatalosan közzétett infláció mértékét. Az élelmiszerárak elszabadultak, és van már sejtésünk arról, hogy vajon mit fog jelenteni, amikor a lakosság is érzékelni fogja a vállalkozásokon keresztül azt, hogy mit jelent az, hogyha az energiaárak is elszabadulnak. Azt gondolom, hogy a java még csak most jön.

Baj van, mert most már jól érzékelhető az, hogy ez a válság az élet minden szegletére ki fog terjedni, és várhatóan senki nem fog kimaradni belőle, legalábbis az egyszerű emberek nem. Baj van, mert az intézkedések szinte minden eleme a lakosságtól von el pénzt, és baj van, mert amikor elemezzük azt, hogy ennek mi lehet az oka, akkor ezt a háborúra fogjuk.

(9.40)

Pedig ennek az első eleme már lényegesen korábban megjelent, úgy hívják ezt az okot, hogy választások előtti osztogatás. (Rétvári Bence: Ó!) Ezermilliárdos nagyságrendben volt ez (Nacsa Lőrinc közbeszól.), és azt gondolom, hogy minden valós gazdasági háttér, mondhatjuk úgy is, fedezet nélkül.

Baj van, mert most ismerték be, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható, ezért hozták létre ezt az alapot (Rétvári Bence: Ezt már tíz éve mondjátok!), sőt külön biztost neveztek ki annak érdekében, hogy megpróbálják ezt fenntartani, és én úgy látom, hogy ez egyre inkább nehezebb lesz, ennek a fenntarthatóságnak a biztosítása. (Nacsa Lőrinc: Már nyolc éve ezt mondjátok!)

És baj van, mert a rezsicsökkentés árát most szedik be a lakosságtól. Az extraprofitadó, a kis- és középvállalkozásokat és az önkormányzatokat sújtó intézkedések valódi kárvallottjai az emberek. Hát, hogyha ezt az extraprofitadót nézzük, ennek van egy különlegessége  ennek semmi köze az extraprofithoz , megnéztem, hogy melyek azok az ágazatok, amelyek valóban extraprofitot termelnek. Út- és vasútépítés, 4,7-szerese az átlag magyar vállalkozások profitjának, de itt nem látom az ágazati különadónál őket, egyébként azt hiszem, mindenki számára világos, hogy ez Mészáros Lőrinc és köre; két és félszeres a kavics-, homok- és agyagbányászattal foglalkozó ágazat profitja, ami szintén nevezhető ilyen értelemben extraprofitnak, őket se nagyon látom itt az ágazatok között.

De abban biztosak lehetünk, hogy a kijelölt különadókkal érintett bankok, a biztosítók, a légitársaságok és a különböző telekommunikációs cégek a családokra fogják hárítani azt, amivel őket sújtja az állam, így volt ez néhány évvel ezelőtt is (Nacsa Lőrinc közbeszól.), most sem számíthatunk másra. A légitársaságok  már megjelent néhány számadat  4 és 9 ezer forint között fogják emelni a jegyek árát, ebből fogják fizetni, és mi fogjuk kifizetni ezt.

És baj van, mert a járvány miatt szenvedő, a lélegeztetőgépről épphogy lekerült kis- és középvállalkozások az energiaárak három-négyszeresére történő emelését nem fogják tudni bevállalni, árat fognak emelni. Mi fogjuk kifizetni. A fodrász, az asztalos és a gázszerelő is árat fog emelni.

És baj van, mert az önkormányzatok nem extraprofitot termelő cégek.

És hiányoznak valakik a tehervállalásból: a leggazdagabbak; ott, ahol 14 millió forintért lehet táskát venni, 2 millió forintért lehet a gyereknek sportcipót venni (Rétvári Bence: Cipót!  Nacsa Lőrinc: Kovászos cipót!), és 20 millió forintos órákkal flangálnak. A leggazdagabb száz 637 milliárd forinttal növelte a vagyonát, de ők nem csak százan vannak. Hiányolom az oligarchákat, a kaszinósokat, a mesterségesen teremtett nemzeti tőkésosztályt. Nemzeti? Hát akkor, urak, bajban a haza, kéretik a kasszához fáradni, fizessenek a gazdagok! (Nacsa Lőrinc: Ahogy Rákosi!  Rétvári Bence: Rákosi!)

Ami a legjobban fáj, hogy az önök megoldása, ezeknek az alapoknak a létrehozása inkább tűnik tűzoltásnak, semmint hosszú vagy hosszabb távra szóló elképzelésnek. (Az elnök csenget.) Nem egy évet kell túlélnünk, uraim (Nacsa Lőrinc: És hölgyeim!), erre kéne felkészülnünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Momentum és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage