TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kezdeném, hogy ön azt mondta a saját pártjáról, hogy jobbközép konzervatív párt. Mielőtt a felszólalásának érdemi részére rátérnék, engedje meg, hogy ezzel vitatkozzam. Ugyanis, ha önök jobbközép konzervatív párt lennének, akkor nem indultak volna a baloldalon, nem indultak volna Gyurcsány Ferenccel egy listán, és nem támogatták volna a gyurcsányi szélsőséges baloldali politikát. Ha mindez megtörtént volna, hogy ezt nem teszik, akkor talán most nem arról beszélnénk, hogy a Jobbik frakciója harmadára csökkent. De egyébként önnek gratulálok, hogy bent tudott maradni a parlamentben, mert kevesen vannak már azok a képviselők, akik az előző ciklusban is képviselték a Jobbikot.

Ami pedig a felszólalásának érdemi részét illeti. Ön egyszer azt mondja, hogy támogatja a kormány válságkezelési intézkedéseit, egyszer azt mondja, hogy támogatja az extraprofitadó bevezetését, egyetért bizonyos szektorok megadóztatásával, míg politikai alapon hiányol megnevezett cégeket, embereket ebből az adóztatásból. Képviselő Úr! Ne haragudjon meg, ezzel nem lehet vitatkozni. Tehát, hogy ön az egyik oldalra azt mondja, hogy a kormány politikája ilyen tekintetben jó, majd a másik oldalon ugyanazzal a politikai eszközzel jön, amivel egyébként leszerepeltek április 3-án.

Azt gondolom, hogy a kormány politikája egyértelmű. Teljesen világos mindenki számára a világon, a magyar ellenzék számára is világosnak kell lennie, hogy háború van a szomszédunkban, egy elhúzódó háború. Egy elhúzódó háború következményeit senki nem tudja. Egy elhúzódó háború következményeinek vannak honvédelmi kiadásai, következményei, és vannak gazdaságiak. A gazdasági következményeit minden európai ország már megérzi, sőt kezd kiterjedni ez a válság Amerikára, legalábbis a probléma vagy a nehézség már az Amerikai Egyesült Államokra is.

Azt gondolom, hogy ebben a nehéz időben a kormány ugyanazt a politikát folytatja, mint amit eddig: megvédi a magyar embereket, megvédi az országot, megvédi a családokat, megvédi a nyugdíjasokat, és természetesen megvédi a magyar gazdaságot, megvédi, és olyan intézkedéseket hoz, amellyel működőképessé teszi, hagyja, hogy az ország gazdasági növekedése 4 százalék fölött legyen, például a 2023-as költségvetés alapján, és teljesen egyértelműen megvédi az immár tíz éve agyontámadott rezsicsökkentés vívmányát.

Az önök pártjának az európai uniós képviselője egyértelművé tette: ha önökön múlna, akkor támogatták volna az olajembargót, támogatták volna azt, hogy a magyar gazdaság egy atombombában részesüljön. Sajnos ez a gondolkodás sem bizonyítja azt, hogy önök jobbközép párt, inkább azt bizonyítja, hogy a baloldali pártokhoz tartoznak, hiszen a baloldali pártok hűségesen követik az Európai Unió politikáját. Az Európai Unió politikája ma a rezsiárakat illetően katasztrofális, hiszen tönkreteszi az Európai Unió országaiban élő családokat. Ez alól egyetlen ország a kivétel jelenleg: Magyarország.

A magyar kormány most is és a jövőben is képes lesz megvédeni a családokat a rezsiár-emelkedéstől, és képes lesz a magyar gazdaságot működtetni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage