DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a felszólalását, és hadd kezdjem azzal, hogy a magyar kormány nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettekben is mindent megtesz a klímavédelem és a környezetvédelem tekintetében. Éppen ezért 2020-ban elfogadta a klímavédelmi törvényt, és ezzel pedig Magyarország az elsők között rögzítette törvényi szinten azt a vállalást, hogy 2050-re klímasemleges országgá váljon.

Itt vannak azért már olyan főbb számok, amelyekre lehet hivatkozni, és nagyon fontosak. A teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat kiemelni. A hazai bruttó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2019-ben 32 százalékkal volt alacsonyabb az 1990-es szintnél, ami a tizedik legjobb az EU-ban. Hazánk a világ azon kevés országai közé tartozik, amelyek úgy tudták üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat csökkenteni, hogy közben a gazdasági teljesítményt pedig növelni tudtuk.

2020-ban 11,6 százalék volt a megújuló energiaforrás részaránya a közlekedésben, ez egyébként a hatodik legjobb eredmény az Európai Unión belül. Hazánkban az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás az európai uniós tagállamok között szintén a hatodik legjobb eredmény. A magyarországi áramtermelés 64 százaléka szén-dioxid-kibocsátás-mentes, és az a célunk, hogy 2030-ra az itthon előállított energia 90 százalékban legyen szén-dioxid-mentes.

Itt szóba került a hulladék kérdése. Jelentős mértékben növekszik az újrafeldolgozott hulladék mennyisége. 2010-ben 31 százalék volt az újrafeldolgozás aránya, 2023-ra pedig ez már több mint a duplája, 63 százalék.

Szóba kerültek a lakóépületek. 2010-14 között a lakóépületek energiahatékonyságának fejlesztésére 50 milliárd forint összegű támogatást fizettünk ki, ezzel több mint 235 ezer család otthonában valósulhatott meg energiahatékonysági beruházás. Az „Otthon melege” program keretében ’10-20 között közel 70 milliárd forintot meghaladó lakossági energiahatékonysági beruházás valósult meg, és emellett 2021-ben meghirdettük a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatását.

A klíma- és természetvédelmi akciótervet szintén 2020-ban jelentettük meg. Ennek több célkitűzése van, például az ország illegális hulladéktól való megszabadítása. A „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében összesen közel 122 ezer tonna illegális hulladékot sikerült eltávolítani. Minden újszülött után tíz fát ültettünk, és az a célunk, hogy 2030-ra az ország erdővel borított területei elérjék a 27 százalékot.

Itt a naperőművek, a napenergia is szóba került. Ezen a téren megfogalmaztuk azt, hogy a következő tíz évben meghatszorozzuk a naperőművek kapacitását. Ezen a téren nagyon jól haladunk, hiszen közel 3000 megawatt beépített napelemes kapacitással bírunk jelenleg.

Támogatjuk az olcsó elektromos autók megjelenését, már 7500 elektromos autó megvásárlását támogattuk. A Zöldbusz-program keretében pedig a 25 ezer fő feletti városokban elektromos autóbuszok forgalomba állását segítjük elő. Bevezettük a zöldállamkötvényt és a zöld-CSOK-kölcsönt.

A megújuló energiaforrások tekintetében az európai uniós elvárásokat, amelyeket 2020-ra tűzött ki az Európai Unió, már 2011-ben megvalósítottuk, és gyakorlatilag a megújuló energiaforrások tekintetében nagyon fontos szerepet tölt be a nukleáris energia. A napenergia térnyerését mutatja, hogy 2021-ben a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 54 százalékkal nőtt.

Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy ezeket az intézkedéseket helyi akciók, illetve országos és helyi szemléletformáló intézkedések, megmozdulások is jellemzik. Ilyen például Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, a „TeSzedd!”; a HulladékRadar alkalmazás bevezetésre került; de emellett számos helyi faültetési akció és olyan akció történik az országon belül, ami a folyóink és a tavaink megtisztítására vonatkozik. Én magam is részt vettem számos ilyen programban, és azt gondolom, hogy nekünk közös felelősségünk az, hogy a nemzeti és természeti kincseinket megőrizve tudjuk átadni a következő generációk számára. Ebben kérjük az ellenzék támogatását is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage