SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Valószínűleg minden jóérzésű magyar ember egyetért azzal, hogy Niedermüller Péternek az ön által idézett véleménye felettébb ízléstelen és szégyenteljes. Ugyanakkor valószínűleg egyetértünk azzal is, hogy ebben semmi szokatlan nincsen. Nincsen benne szokatlan, mert a magyar baloldal sajnos hírhedtté vált az elmúlt években arról, hogy folyamatos volt a gyűlöletszítás a határon túli magyar közösségekkel szemben, folyamatosan lépéseket tettek annak érde-kében, hogy kirekesszék a határon túl élő magyarokat azokból a fontos döntésekből, amelyek a nemzet egészének jövőjét határozták meg. És sajnos, amikor a baloldal kormányzott, akkor a magyarok szembeállítása a magyarokkal, az egy sportágszerűen űzött politikai megközelítés volt.

Ezzel abszolút ellentétesen, mi a jobboldalon úgy gondolkodunk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Mi azt gondoljuk helyesnek, ha minden magyar részt vehet a nemzet jövőjét érintő legfontosabb kérdésekről szóló döntéshozatalban, és mi világossá tettük a határon túliak számára, hogy mindig számíthatnak az anyaországra, mint ahogyan egyébként az elmúlt években, évtizedekben egyébként számtalanszor bebizonyosodott, az anyaország is mindig számíthatott a határon túli magyar közösségekre.

Ennek a nemzetpolitikának a helyességét látjuk visszaigazolódni az április 3-ai parlamenti választások eredményében is, amikor is nemcsak rekordszámú szavazatot kapott a Fidesz és a KDNP alkotta pártszövetség, de rekordszámú szavazatot adtak le a határon túl élő magyarok is. Az a 318 083 szavazat, amely a határon túlról érkezett, gyakorlatilag a duplája a 2014-ben leadott szavazatoknak, és a 267 ezret meghaladó érvényes szavazat is több mint kétszerese a nyolc évvel ezelőttinek. Köszönjük a határon túli magyaroknak a részvételt a nemzet jövőjéről szóló, rendkívül fontos döntésben, köszönjük mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a határon túli magyarok élhettek a törvény adta jogukkal. (Arató Gergely: Már amelyik…)

Ebből a 318 ezer szavazatból, az érvényes szavazatokból azok 94 százaléka a Fidesz és a KDNP pártszövetségére került leadásra, ez 254 468 szavazat volt. Ez részben, minden bizonnyal a baloldal gyűlöletének egyik oka, de mondhatjuk azt is, hogy annak eredménye is. Én nem akarok tanácsokat adni természetesen több okból sem a baloldalnak, de ha kevesebbet provokálnák a határon túliakat, ha kevesebb gyűlöletet szítanának a határon túliakkal szemben, akkor lehet, hogy egy kicsivel több támogatást kapnának, egyes pártjaik az 1 százalék helyett akár az 1,4 százalékot is megcélozhatnák a következő választáson.

Mi azt gondoljuk, hogy a határon túl élő nemzeti közösségekkel kapcsolatos politikában nem Budapestről kell megmondani azt, hogy mi jó a határon túli magyaroknak, hanem meg kell kérdezni a határon túl élő közösségeket, és ők megmondják, hogy mire van szükség. Ennek a politikai megközelítésnek az eredményeként adtunk összesen 200 milliárd forintnyi pályázati támogatást több mint 60 ezer, magyarlakta területeken működő vállalkozásnak, akik aztán 400 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre határon túli magyarlakta területeken, ezáltal több ezer új munkahelyet hoztak létre. Ennek a politikai megközelítésnek a jegyében építettünk újjá az elmúlt kormányzati ciklusban 900 bölcsődét és óvodát, tettük lehetővé 300 ezer magyar gyerek számára a minőségi anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférés lehetőségét, és így tettünk újabb lépéseket annak érdekében, hogy minden gyerek számára megadasson a lehetőség arra, hogy magyar nyelven tanulhassanak. Ennek a politikai megközelítésnek a jegyében 1600 külhoni templomot, plébániát, parókiát, egyházi közösségi házat újítottunk föl, és ennek a politikai megközelítésnek a jegyében adtunk jelentős támogatást a határon túl működő sportegyesületeknek.

(10.40)

Ne felejtsük el, a nemzet identitásának, megtartásának egyik legjobb eszköze a sport. Azt hiszem, hogy minden jóérzésű magyar ember szívét megmelengette az, amikor a Sepsi OSK csapata megnyerte a Román Kupát, vagy amikor a Csíkszereda U19-es csapata megnyert Romániában mindent, bajnokságot, kupát és szuperkupát egyaránt.

A támogatások tehát jó helyre kerültek, a támogatások segítik a magyar nemzeti közösségek megerősödését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Isten éltesse a határon túl élő magyarokat! Amíg mi kormányzunk, a magyar kormányra egészen biztosan számíthatnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage